Hoppa till huvudinnehållet

Så agerar spararna i krigsoron på börsen

Sedan kriget bröt ut den 24 februari i och med Rysslands invasion av Ukraine har många sparare fortsatt småköpa medan en mindre grupp storsäljer. Och intresset har ökat för försvars – och oljeaktier.

Vid sidan av krigets fruktansvärda humanitära konsekvenser är börsoron kompakt just nu. Den stora farhågan är krigets inverkan på olje- och gasleveranserna och hur de kan slå mot den globala tillväxten och ytterligare förstärka den inflation som redan är problematisk hög. Det i ett läge när centralbankerna står redo att strama åt just på grund av inflationen. Börssentimentet är just nu oerhört starkt kopplat till krigsutvecklingen, och olje- och gaspriserna i dess kölvatten. Den oron måste man vara beredd på fortsätter. Men det kan vara så att centralbankerna inte kan gå fram med så höga räntehöjningar som de planerat, eller som marknaden räknat med. Det, och om tillväxten inte blir så negativt påverkad som investerare nu befarar, skulle kunna innebära en ljusning på sikt. Men när vändningen kommer är förstås mycket svårt att säga. Historiskt sett har börsen fallit i samband med geopolitiska konflikter, för att sedan snabbt återhämta sig. Om inte den geopolitiska krisen kommer samtidigt med en andra negativa makrohändelser. Läs mer här.

Många fortsätter månadsspara

Sedan krigsutbrottet den 24 februari har antalet fondsparare som köpt varit fler än de som sålt. Det är sannolikt ett resultat av att de som månadssparar i fonder fortsätter att göra det med några hundralappar i månaden. Det tycker jag är en klok strategi.

Men tittar vi på kapital i kronor och ören så är det större på säljsidan än på köpsidan, vilket kan tolkas som att en grupp aktiva kunder aktivt tar ned risken och säljer av i ganska stor utsträckning. Det är svårt att säga var de stoppar in pengarna, just nu går inte att se anmärkningsvärda ökningar in till produkter som skuggar guld eller bitcoin exempelvis. Min bild är därför att många som säljer av är lite passivt avvaktande, i väntan på en klarare bild av utvecklingen framöver. Lyckas man parera detta med att vara med när uppgången väl sker, när det nu blir, är det såklart bra. Men ofta brukar uppgångarna vara svåra att tajma, eftersom de inte sällan kommer ganska tätt inpå dagar med kraftig nedgång.

Några storsäljer

Även bland sparare som investerar i aktier ser vi att många småköper, och några storsäljer. Här går det att se ett ökat intresse för bolag som indirekt påverkas av kriget. Exempelvis är Saab den femte mest nettoköpta aktien sedan krigets början, och Africa Oil den elfte mest nettoköpta. Det här är aktier som vi vanligtvis i princip aldrig ser på listor över mest köpta och sålda aktier. Allra mest köpta instrument sedan 24 februari är Investor, SBB och Ericsson. De två sistnämnda har av skilda anledningar rasat, och det är ett välbekant mönster att sparare gärna plockar upp aktier de gillar som fallit kraftigt. Nordea, Evolution och Astrazeneca tillhör de mest sålda. 

Hur agerar du?

Hälsningar Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm