Hoppa till huvudinnehållet

Råvarorna som rusar

Det pratas mycket om inflation och råvarupriserna skvallrar om att det börjar hända en del i realekonomin. Här kommer en lägesuppdatering från råvarumarknaden och vart priserna har rört sig mest.

Råvarupriserna under året som varit

Från ÅrsskiftetSenaste 5 åren
Naturgas120%100%
Havre109%229%
Tenn79%72%
WTI Olja65%81%
Ethanol65%42%
Kaffe63%27%
Brent Olja57%78%
Bommul49%70%
Uran41%152%
Aluminium29%49%
Koppar23%92%
Lax20%-12%
Nickel16%84%
Majs15%60%
Platina-3%4%
Guld-5%38%
Silver-9%30%
Palladium-17%227%
Sojabönor-23%8%
Timmer-31%102%
Källa: Infront

Listan ovan är ett axplock av de större råvarorna och deras prisutveckling. Jag kollar på terminspriser i marknaden och dessa är ofta prissatta i USD. Den prisutveckling som man ser här påverkar ju i sin tur både företagen som producerar och säljer råvaror till den andra sidan som är köpare och på många sätt beroende av en eller flera råvaror i sin produktion.

Sen har vi större råvaror som oljan vilket påverkar direkt och indirekt alla aktörer i ekonomin, genom allt ifrån transporter, till energiförbrukning till gummiproduktion för att nämna några.

Ädelmetallerna är intressanta ur aspekten att de ofta är börs-kontracyklisk och brukar danska motvalls med hur aktiemarknaden går. Senaste 1-2 åren har det verkligen stämt in väl och samtliga 4 ädelmetaller är ner ifrån årsskiftet.

Här nedan kommer en närmare bild på några kategorier.

Ädelmetallerna

Det finns en gammal sägen om att guld och silver går bra när börsen går dåligt och vice versa – sen covid har det varit väldigt påtagligt och ädelmetallerna överlag har inte hängt med börsuppgången.

Palladium har backat rejält sedan i våras då råvaran istället var upp 20% till skillnad från nuvarande -20% sen årsskiftet. Palladium används främst i katalysatorer för att rena avgaser från fordon. Mer specifikt på icke dieseldrivna fordon. Priset har över flera år tillbaka varit kraftigt positivt som en effekt av ökad efterfrågan på icke diesel fordon, mer specifikt att den kinesiska marknaden gör en stor omställning i sin efterfrågan på fordon.
Lagstiftningen ser dessutom olika ut runt om i världen på hur effektiva katalysatorer måste vara och vilka metaller som får användas för att omvandla kolmonoxiden till koldioxid. Lagstiftningen har drivits mot att göra avgasrening mer effektivt och därmed drivit upp priset på Palladium.

Uran

Priset på den ganska så ovanliga råvaran Uran har stigit med ca 100% hösten förra året. Det är ju ett radioaktivt grundämne som primärt används inom kärnkraft och i viss mån inom vapenindustrin både som pilprojektilerför stridsvagnskanoner och kärnvapen. Det som framförallt drivit priset senaste året är den ökade efterfrågan mot kärnkraft för att möta samhällets omställning mot högre grad av elektrifieringen.

Timmerprisets uppgång och fall

Under fjolåret steg timmerpriset med ca 100% som en följd av att fler renoverade och byggde ut hemma på global basis under pandemin. Sen föll det tillbaka något mot slutet av året för att se en kraftig uppgång under första halvan av 2021 mot närmare 300% sett ifrån januari 2020. Nu när vaccinationsgraden ökat och fler går tillbaka i samhället har effekten av att fler ska bygga och renovera dämpats kraftigt. Men det är fortsatt en ganska stor prisökning senaste 2 åren på ca 50%

Oljan

Oljan har gått ifrån ca 20 dollar per fat under covidkrisen till idag över 80 dollar per fat. Det är ett starkt momentum senaste 16 månaderna och det är ju inte orimligt att gissa att detta i sin tur påverkar realekonomin på så sätt att transporter blir dyrare och för vissa sektorer inom industrin viss lönsamhet blir lägre. Oljebolagen och producenterna är samtidigt glada efter att ha brottats med olönsamhet under första halva 2020.

Konsument-råvaror

Kaffe priset har stigit med närmare 63% sedan årsskiftet och svenskarna är ett av världens mest kaffeälskande befolkning. Det kan vara värt att ha lite utkik ifall ditt kaffepris har gått upp i butiken ännu.

Bommulspriset har stigit och det borde allt annat lika påverka lönsamheten för klädbolagen. Den marginalförsämringen försöker man i sin tur ta ut mot kunden på ett eller annat sätt. Det är redan hård konkurrens och prispress mellan retailbolagen – men de hittar ofta lite smarta sätt att jobba in lönsamheten på. Frakt på returer? Minska produktmixen? Få kunden att köpa oftare? Oavsett är det värt för dig både som investerare och konsument att ha ett extra öga på detta.

Havrepriset har dubblat sig, Oatly-effekt? Vad kostar det för dig att byta ut mjölken mot havredryck och frågan man får ställa sig själv är när priset blir för avgörande för plånboken?

Finns det några råvaror som du har lite extra koll på? Investerar du direkt i råvaror eller följer du utvecklingen för att se hur de påverkar dina aktier? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Mikael Skönborg
Mikael Skönborg
2021-11-10 19:08

I slutet av 2020 påpekade Jordanfonden att silverpriset historiskt har följt guldpriset men nu har halkat efter rejält. Silver kostade då ca usd 17 per ounce och steg på 3 månader till usd 26. Tyvärr var det först då jag köpte en fond med silvergruvbolag. Nu har silver backat till usd 23. Jag ligger back men säljer inte.