Hoppa till huvudinnehållet

Råvarupriserna och inflationen

Vi ser just nu breda uppgångar på råvarumarknaden. Detta leder till den inflationschock som nu råder i världen. Här kommer en uppdatering om hur råvarupriserna och vilken påverkan det får på både börsen och plånboken.

Prisutvecklingen på råvarumarknaden

Från ÅrsskiftetSenaste 2 åren
Nickel64%204%
Naturgas54%233%
Brent olja37%207%
WTI olja36%255%
Vete33%92%
Majs32%92%
Lax24%54%
Zink22%130%
Aluminium22%132%
Uran22%254%
Palladium21%5%
Bomull20%158%
Tenn13%212%
Sojaböna11%50%
Silver6%70%
Koppar6%116%
Guld6%17%
Platina2%37%
Timmer-16%266%
Uppdaterad 2022-04-04

Listan ovan är ett axplock av de större råvarorna och deras prisutveckling. Jag kollar på terminspriser i marknaden och dessa är ofta prissatta i USD. Den prisutveckling som man ser här påverkar ju i sin tur både företagen som producerar och säljer råvaror till privatpersoner och företag som köper råvaror och nu ser högre priser.

Råvaror är baskomponenter i alla våra produkter och när priserna går upp påverkar det hela vägen ner i plånboken. Att oljepriset stiger får givetvis bensin och diselpriserna att gå upp när vi tankar bilen. Det påverkar även flygbolagen som nu höjer flygbiljetterna för att drivmedel blivit dyrare. Ett annat exempel är vete som också stiger, det leder i sin tur till att många av våra livsmedel blir dyrare i butiken.

Ovan nämnda är direkta följdeffekter av ett högre pris men sen finns det stora indirekta effekter. På tal om drivmedel för flygbolag så ökar nu fraktkostnaderna med flygfrakt vilket också leder till prispåslag på importerade varor från exempelvis Asien. Ett högre bomullspris påverkar marginalen för klädbolagen, som kanske väljer att inte expandera och anställa personal som följdeffekt. Nickel används primärt för att göra rostfritt stål. Ett kraftigt högre nickelpris påverkar i sin tur kostnaden för producera allt ifrån bilar, byggnader och vattensystem.

Råvaror påverkar ekonomin i stor utsträckning och nu har vi sett priserna på vissa råvaror mer än dubbla sig under senaste 2 åren.

Här nedan kommer en närmare titt på några av råvarorna och vad det är som driver priserna.

Energipriserna

Bilden ovan visar den procentuella utvecklingen av Brent olja och Naturgas. Båda har stigit med ca 40-50% sedan årsskiftet. Under de senaste 2 åren, vilket är ifrån covid-utbrottet sett så har dessa två råvaror stigit med över 200% vardera vilket du kan se i tabellen ovan.

Energipriserna är det kanske mest diskussion kring just nu. Vi vet att Ryssland är stor exportör av både olja och naturgas. Sanktionerna stryper det ryska utbudet från världsmarknaden och därmed stiger priserna då efterfrågan är fortsatt hög.

Oljan har gått ifrån ca 20 dollar per fat under covidkrisen till idag över 100 dollar per fat. Det har varit stor volatilitet i priset och som högst stod brent oljan i 130 dollar per fat och just nu handlas kring 110 dollar.

Världsekonomin är fortsatt starkt beroende av olja när det kommer till industriproduktion samt transporter. Naturgas är en viktig komponent för många europeiska länder när det kommer till värme- och strömförsörjningen. Ett högre naturgaspris driver upp elpriserna i stora länder som Tyskland och Italien vilket får svallvågseffekt över på hela Europeiska unionen. Ett högre elpris gör att hushållen får mindre kvar i plånboken och det leder till minskad konsumtion.

Inget ontsominteharnågot gottmed sig, höga oljepriser gör att alternativet förnyelsebar energi blir mer attraktivt. Vi kommer se stora satsningar inom hållbar energiproduktion som följdeffekt av detta.

Ädelmetallerna

Det finns en gammal sägen om att guld och silver går bra när börsen går dåligt och vice versa. Det kan finnas viss sanning i detta från tid till annan, men varken Guld eller Silver är stora vinnare än så länge i år. De har båda stigit med ca 6% från årsskiftet. Även Platina har “bara” ökat med ca 2%.

Palladium har däremot haft en större prisrörelse! Ryssland står för ca 40% av världsproduktionen av Palladium. Det pågående kriget i Ukraina har gjort att västvärlden försöker sanktionera rysk ekonomi i grunden. Dock finns det ett problem man stött på och det är att världsekonomin är sammankopplad och Ryssland är stora exportörer av viktiga råvaror. Palladium används främst i elbilars katalysatorer vilket skapar problem för omställningen mot eldrivna bilar. Dessutom har vi stor komponentbrist i världen där Palladium är en ingrediens i halvledare och mikrochip.

Initialt så trodde man att Rysslands palladium skulle sanktioneras bort från marknaden i och med den politiska retorik som förs. Detta fick priset att stiga kraftigt och var uppe på 70% från årsskiftet. Än så länge har dock inte ryska tillverkare helt uteslutits och en gigantisk producent är Norilsk Nickel vilket ännu inte finns med på sanktionslistan. Det har gjort att priset fallit tillbaka en hel del då rysk palladium fortfarande handlas via Londons råvarubörs.

Nickel

Brytning av metallen Nickel hänger tätt ihop med Palladium och tidigare nämnda Norilsk Nickel är Rysslands största producent av båda dessa metaller.

Priset på Nickel steg extremt kraftigt under inledningen av mars och fick stänga handeln för att motverka de kraftiga prisrusningarna. Primärt berodde det på att kinesiska Tsingshan Holding Group hade en kort position och spekulerade att Nickelpriset skulle falla men blev sedan margin call:ad när priset började stiga. Här ser vi ännu ett exempel på oförutsedda händelser när det blir stora rörelser i råvarumarknaden. Detta gjorde att Londons råvarubörs fick stänga handel för nickel ett gäng dagar och vissa affärer har makulerats. Vilka som är största förlorare och vinnare är ännu inte helt utrett.

Både Bolien och Lundin Mining är stora producenter av Nickel.

Vete & Majs

Ukraina är en av världens största exportörer av Majs. Både Ryssland och Ukraina är stora producenter av vete. Kriget för att Ukraina inte kan producera samtidigt som västvärlden helst inte gör affärer med Ryssland. Det har gjort att priset på både majs och vete har stigit med ca 30% från årsskiftet.

Det finns givetvis fler länder som producerar båda råvarorna men när så här stora producenter tar bort sin del av utbudet så stiger priset då efterfrågan är fortsatt hög. Vete kan vi direkt se att det påverkar i sin tur livsmedelspriser hela vägen till Sverige. Majs används som foder för kreatur vilket även detta gör att andra former av livsmedel än bara gluten stiger i pris.

Finns det några råvaror som du har lite extra koll på? Investerar du direkt i råvaror eller följer du utvecklingen för att se hur de påverkar dina aktier? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-04-07 11:51

Elbilar har ju inga katalysatorer.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2022-04-07 13:17

Precis Palladium används inte i elbilar utan i laddhybrider och bensinbilskatalysatorer.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm