Råvarorna som rusar

Guld och silver har haft en bra kursutveckling och ökat i popularitet, men det finns fler råvaror som haft betydligt bättre avkastning. I veckans inlägg blir det fokus på tillgångarna som stiger när börsen är orolig och vad som är drivande faktorer bakom uppgången.

Guld och silver stiger

Populariteten kring ädelmetallerna guld och silver har varit påtaglig i år. Att fler får upp ögonen för alternativ till börsen beror både på att börsen är skakig men också att guldet och silvret stigit i pris.


Uppgången i år beror på flera faktorer, dels den osäkerhet i omvärlden kring ekonomins avmattning och de handelskonflikter som existerar. Guldpriset drivs också på av att internationella centralbanker ökar på sina guldreserver. Silver handlas just nu i förhållande till guldpriset på en historisk låg nivå och är ur det perspektivet mer attraktivt värderat. Jag sker en blogg om det för någon månad sedan, läs mer här.

De flesta råvaror prissätts i dollar och guldet är upp ca 17% sedan årsskiftet. Silver har haft en uppgång på omrking 14%. För oss svenskar så är uppgången större om man räknar in att USD har stärkts mot SEK.

Råvarorna med störst uppgång

Störst uppgång bland de större etablerade råvarorna hittar vi Nickel. Prisuppgången är imponerande 65% sedan årsskiftet. Nickel är en silverfärgad metall som ofta används i framställningen av rostfritt stål. Den globala produktionen av Nickel sker främst i Indonesien och Filippinerna. Prisuppgången är väldigt styrd till den ökade risken att Indonesien inför ett exportförbud på oförädlat nickel. Tanken är att landet själva ska förädla råvaran och därmed gynna den inhemska ekonomin.
Indonesien är den största producenten av nickel i världen och spottar ur sig ca 550 000 ton Nickel varje år. Om de minskar utbudet på den globala marknaden och samtidigt efterfrågan kvarstår så stiger priset.

Ädelmetallen Palladium används främst i katalysatorer för att rena avgaser från fordon. Mer specifikt på icke dieseldrivna fordon. Att priset stiger är därmed en effekt av ökad efterfrågan på icke diesel fordon, mer specifikt att den kinesiska marknaden gör en stor omställning i sin efterfrågan på fordon.
Lagstiftningen ser dessutom olika ut runt om i världen på hur effektiva katalysatorer måste vara och vilka metaller som får användas för att omvandla kolmonoxiden till koldioxid. Lagstiftningen har drivits mot att göra avgasrening mer effektivt och därmed drivit upp priset på Palladium.
Risken framöver för palladiumpriset är att fler tillverkare går över till att använda Platina istället där prisuppgången inte varit lite kraftig.

Bitcoin – en råvara?

Bitcoin är fortfarande oklart vad vi ska klassificera det som, är det en valuta eller en råvara eller något nytt helt enkelt?! Oavsett så har prisuppgången varit märkbar. Från kalenderårets början är priset upp ca 122%, men då ska man komma ihåg att 2018 var ett kraftigt negativt år för bitcoin. Men bitcoin är som bekant en väldigt volatil tillgång, och sedan början av juli är priset ner ca 31%. Delvis drivet av spekulationer och rykten kring att Google utvecklar superdatorer som skulle kunna omkullkasta krypteringen i bitcoin och den algoritm som de såkallade miners löser för att verifiera transaktioner i nätverket. Det är givetvis bara spekulationer ännu, men samtidigt oundvikligt att det förr eller senare uppstår. Det kommer också leda till en förnyelse och förbättring av de algoritmer som kryptovalutor bygger på.

För den som vill investera i råvaror så finns det ofta fonder och certifikat som följer prisutvecklingen både positivt och negativt. Sök på råvaran för att få fram exempel, här är Guld, Silver, Nickel, Palladium, Bitcoin

Finns det några råvaror som du har lite extra koll på? Investerar du direkt i råvaror eller följer du utvecklingen för att se hur de påverkar dina aktier? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-10-07 09:15

Mycket intressant läsning Alexander! Jag undrar dock varför Nordnet har fem BEAR-certifikat men inget BULL för nickel?

Med vänliga hälsningar,
Malin

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2019-10-07 09:20

Hej Malin,
Det är ju för att Nickel priset bara kan gå i en riktigt härifrån. 😉
Skämt å sido, jodå det finns både för upp och nedgång;
https://www.nordnet.se/search/#query:Nickel/type:instrument/instrument_group_type:PAR,KO/currency:/market_country:/

Anonym
Anonym
2019-10-07 09:23

blanda inte in Bitcoin ii råvaror eller metaller .. det är samma sak som att blanda in tjyvar och terrorister eller Magdalena Andersson med dom dom hårt arbetande producenter och tillverkare som som finns kvar i Sverge