Hoppa till huvudinnehållet

Ministern: ”Det är aldrig för sent att börja spara”

Sparperspektivet på jämställhet är en hörnsten i Paulina Brandbergs arbete som jämställdhetsminister. Under en träff med Nordnet Female Network delar hon sin syn på kvinnors sparande och vad vi kan göra för att fler av oss ska hitta till börsen.

Kvinnor sparar mindre än män och färre än hälften anser sig ha ett tillräckligt stort sparande för att förändra sin livssituation, till exempel byta arbete eller lämna en relation. Vad är dina tankar kring det?

I min roll som jämställdhetsminister arbetar jag med jämställdhet ur många olika perspektiv; jämställd vård och jämställd utbildning – men också jämställda relationer utan våld och förtryck. De här sakerna går hand i hand så till vida att ett jämställt sparande också gör att man som kvinna (eller man) faktiskt kan lämna en dålig relation. Jag brukar säga att jämställd ekonomi är en grundplatta som går in i allt annat.  

Varför tror du att ekonomin fortfarande är ojämlik i många relationer?  

Det finns såklart flera anledningar. Har man mindre marginaler, vilket det oftast är kvinnan som har, är det också svårt att spara lika mycket som den som tjänar mer. Det blir en ond spiral där det ena leder till det andra.  

Jag blir också bekymrad när jag ser kvinnor idealisera livet som hemmafru, soft girl-trenden, som går ut på att en kvinna rent ekonomiskt lever på sin man. Har man inte en egen inkomst blir man väldigt begränsad i sina val och riskerar att hamna i en besvärlig situation.  

Vad tänker du behöver göras för att förändra detta?  

Det handlar om insatser på många nivåer i samhället. Allt från hur vi pratar med små barn om pengar till vikten av att ha mer privatekonomi i skolan. Men också om kvinnors företagande, var riskkapitalet går och vikten av att ha ett jämställt näringsliv. Forskning visar att ett jämställt näringsliv är ett lönsamt näringsliv. Individen behöver vara fri att designa sitt eget liv, men vi måste alla arbeta aktivt för att förändra normer och vanor.  

Vad tycker du att vi i branschen kan göra?  

Sådana här sammanhang där sparfrågorna diskuteras i en trygg miljö är toppen. Där kan vi peppa varandra att komma igång och att våga mer. Branschen har också gjort det enklare att spara genom nya digtala lösningar. Ett lättillgängligt sparande är en bra början när det handlar om att förändra normer, mönster och beteenden.  

Sparande är centralt i ditt arbete, men hur har du löst det privat?  

Sparande är inget jag har med mig hemifrån, så därför kom jag igång ganska sent i livet. Idag sparar jag i fonder och är nöjd med det. Jag vill verkligen skicka med att det aldrig är för sent att börja, men att du såklart måste anpassa dina investeringar till dina förutsättningar.  

Tusen tack för att du delar med dig av dina insikter och planer, Paulina!  

Tack själv!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm