Hoppa till huvudinnehållet

Q3 2023: Det här väntas i rapportfloden

frida

Snart drar rapportsäsongen för det tredje kvartalet igång. Vad väntas och vad bör du titta på? Här får du en genomgång.

Snart bekänner bolagen färg i Q3:orna. Intressant blir bland annat om lågkonjunkturen syns tydligare nu, om bankernas räntenetton har toppat och hur mycket vd:arna egentligen vågar säga om framtiden.

Uteblivna vinstvarningar

Inför Q2:orna fick vi vinstvarningar från bland andra Viaplay, Boliden och Getinge. Även nu har några kommit, inte minst den uppmärksammade från Hexatronic som kom med den kritiserade analytikermassagen. TietoEvery gjorde en prognossänkning i mitten av september, och sedan dess har vi fått vinstvarningar från kundlojalitetsbolaget Awardit och bostadsutvecklaren Bonava. Jag och många med mig väntade sig dock att fler vinstvarningar från de större bolagen skulle ha kommit med tanke på det osäkra läget.

Konjunkturen börjar synas

Börsens logik har på senare tid varit den att svag konjunkturdata varit bra data, eftersom inflationen – och fler räntehöjningar – vore ett större problem ur ett börsperspektiv. Men när börsbolagen, särskilt de konjunkturkänsliga stora exportbolagen, nu ska bekänna färg vill marknaden såklart ändå se att vinsterna ökar. Det går möjligen inte riktigt ihop.

Vi bör få se lägre, men inte låg, aktivitet för de konjunkturkänsliga industribolagen. Ett tema de senaste kvartalen har varit de tjocka orderböcker som legat under lång tid och som möjligen bidragit till att de sämre tiderna ännu inte synts hos de stora industribolagen. Nu bör denna effekt ha betats av.

Kronan

Kronförsvagningen lär bli ett ämne i rapportfloden även denna gång. Medan exportbolag får en boost när vinsten räknas om till kronor samtidigt som varorna blir mer konkurrenskraftiga prismässigt, så är läget desto tuffare för bolag med stor import.

Utsikterna

Under förra rapportfloden såg vi generellt sett bra resultat, men något sämre utsikter. Något som också straffades av marknaden. Som jag ser det är risken att vi får se samma mönster även i Q3:orna. Lågkonjunkturen är verklighet, den är här, och för vd:arnas del finns knappast incitament att trycka upp några förväntningar framöver. Sannolikt kommer man vara försiktig i sina utsikter. Återstår att se hur marknaden tar emot det denna gång.

Bankerna

Storbankerna har några mycket starka kvartal bakom sig. Deras intjäningsförmåga ökar när räntorna stiger. Vi har sett hur marginalerna har pressats på bolånesidan, men det har man tagit igen med råge på inlåningen. Där har man inte varit lika snabb med att höja sparräntorna, vilket gjort att räntenettona svällt. Nu ser vi dock en ökad medvetenhet hos hushållen kring räntor, och det blir vanligare att flytta pengar till konton som ger lite mer i ränta. Det bör kunna påverka räntenettot. Min gissning var att förra kvartalet var lite ”as good as it gets” för storbankerna.

Några viktiga datum:

17 oktober: Ericsson

18 oktober: ABB, Handelsbanken, Kinnevik, Tele2, Volvo

19 oktober: Nordea, Telia

20 oktober: Husqvarna, Boliden

23 oktober: Getinge, Sandvik

24 oktober: Nordnet, Stora Enso

25 oktober: Assa Abloy, Alfa Laval, Atlas Copco, Axfood, Holmen, JM, MTG, SEB, SSAB

26 oktober: Essity, Saab, Swedbank, Trelleborg, Volvo Car

27 oktober: Electrolux, Epiroc, Hexagon, Hexatronic, SCA, SKF

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Håkan Furtenback
Håkan Furtenback
2023-10-11 10:16

Hur ska man se på NCAB? Störste ägaren klev av för några veckor sedan vilket påverkade aktien kraftigt negativt. Företaget verkar ju ha en bra organisk och förvärvstillväxt.Vad har ni för uppfattning

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm