Hoppa till huvudinnehållet

Premiär! Sveriges första techindexfond

Idag är jag stolt över att kunna presentera en riktigt spännande produktnyhet – Sveriges första techindexfond. Fonden heter ”Nordnet Indexfond Teknologi” och följer utvecklingen hos världens största techbolag.

Sedan tidigare har vi på Nordnet åtta indexfonder under eget varumärke. Fonderna är inriktade på regioner eller enskilda länder. Det senaste tillskottet i vår familj av indexfonder skedde under sommaren 2020, då vi presenterade fyra internationella indexfonder med fokus på Europa, USA, globala marknader samt tillväxtländer. De har på kort tid blivit mycket populära hos er sparare.

Den indexfond vi lanserar idag följer det välkända indexet ”MSCI World Information Technology”. Indexet är sammansatt av 185 techbolag, och de största sektorerna i indexet är hårdvara, mjukvara och halvledare. De bolag som har störst vikt är Apple och Microsoft.

Det känns väldigt kul att vara först ut på marknaden med den här typen av produkt. Vår nya fond kombinerar två av de företeelser på finansmarknaden som är mest uppskattade av er sparare, indexförvaltning och techbolag, och vi kan nu erbjuda en bred och billig exponering mot en riktigt intressant sektor.

Den årliga avgiften för Nordnet Indexfond Teknologi är 0,40 procent. I Sverige finns idag totalt 56 techfonder med ett totalt förvaltat kapital på över 900 miljarder kronor. Den genomsnittliga årliga avgiften för dessa fonder är 1,84 procent. Vår nya fond blir den överlägset billigaste techfonden på den svenska marknaden, och kostar endast en fjärdedel av den genomsnittliga avgiften. Och vi vet ju alla vilken positiv effekt låga avgifter har för avkastning på ett sparande på lite längre sikt.

Techbolag har generellt sett presterat bra under många år. Snittavkastningen för fondens underliggande index ”MSCI World Information Technology” under perioden 2011-2020 är 19,9 procent per år. Den årliga snittavkastningen för MSCI World – ett sektoroberoende index som följer världens aktiemarknader – är 10,6 procent. Den starka historien är naturligtvis ingen garanti för framtida positiv avkastning, men det finns onekligen många megatrender som talar i positiv riktning för techbolag.

Vill du läsa mer om Nordnets egna indexfonder kan du göra det här. Är du intresserad av att vara med från start i techindexfonden kan du läsa mer om den här.

Lycka till med ditt sparande!

/Martin Ringberg, Sverigechef Nordnet


Alla Nordnets indexfonder hittar du här.

PS. Fonden öppnar för köp den 31 maj och första affärsdag blir den 2 juni för dig som köper fonden senast den 1 juni kl 13.00.

Tänk på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida utveckling. De pengar som du placerar i fonden kan både öka och minska i värde. Risken finns att du inte får tillbaka hela det investerade beloppet. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet på fondens produktsida på nordnet.se.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
9 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-06-06 22:07

Kan ni inte hitta något bättre ord än teknologi som ju är en direkt felöversättning av engelskans technology?

Anonym
Anonym
2021-06-01 20:41

Jag har svårt att förstå innehaven. Var redovisar ni detaljerna?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-07 11:37

Man ser de tio största innehaven under fliken exponering–>Största innehav på fondens sida. Vilka detaljer saknar du? 🙂

Anonym
Anonym
2021-05-31 13:44

Hej,

Det kanske är sveriges billigaste tech-indexfond, men det första klicket bland era ETF-fonder, inom Tech, ger mig en avgift på 0.12% för Xtrackers. Ett par rader längre ner 0.15% för iShares USA, sen iShares Europe 0.18% o s v.

Avgiften 0.4% är inte uppseende väckande hög, men ändå förhållandevis en bit över ett stort antal ETF-index fonder.

Vad motiverar köp av denna fond framför liknande indexfonder som redan finns, till en lägre kostnad? Courtage och växlingskostnad enbart eller mer?

mvh

Rikard

Anonym
Anonym
2021-05-31 12:51

Kommer ni att redovisa innehaven? De tio största.

Anonym
Anonym
2021-05-31 12:50

Hej,
Kommer det att dras ngn utländsk källskatt? Med andra ord bör den handlas via ISK eller KF?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-05-31 16:26

Hej Christina,
Eftersom indexet som fonden följer swappas in så blir det full skatteeffekt i fonden. Alternativet hade varit att äga samtliga aktier direkt i fonden och det skulle medföra väsentligt högre handelskostnader och ett mycket högre “tracking error”. Mellan tummen och pekfingret kan man säga att det man “tjänar” i lägre handelskostnader och ett lägre trackingerror går jämnt ut med den källskatt man “förlorar” i fonden. Alltså spelar det ingen roll om du köper den via ISK eller kapitalförsäkring.

Anonym
Anonym
2021-05-31 10:19

Kommer det gå att köpa via Avanza?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-05-31 10:46

Hej Bengan, fonden finns endast tillgänglig hos Nordnet. Det är både enkelt och gratis att bli kund! http://www.nordnet.se/blikund

Välkommen!

Mvh
Martin

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm