Hoppa till huvudinnehållet

Aktierna och fonderna spararna valde i juni

Under juni månad köpte fondsparare hos Nordnet USA- och globalfonder. På aktiesidan syntes samma fokus. Det är mycket ovanligt att amerikanska aktier hamnar i toppen av listan över mest nettoköpta aktier en enskild månad. I juni gör Nvidia just detta.

Hajpen och uppmärksamheten kring Nvidia är mycket stor just nu, och köpvågen intensifierades när aktien backade i slutet av månaden. I rekylen hoppas man kunna köpa till lite lägre pris, men om aktien fortsätter ned ytterligare eller inte – det är tiotusenkronorsfrågan.

En annan aktie som fått stor uppmärksamhet senaste månaden är Gamestop, som också tar sig in på köplistan. Vi har kunnat se en tydligt ökad aktivitet i Gamestop-aktien sedan ”Roaring Kitty” vaknade till liv i mitten av maj. Antalet ägare av aktien via Nordnets plattform ökade i juni med 16 procent. Aktien har omväxlande rusat och rasat, och det som är mycket viktigt att vara medveten om är att det är oerhört svårt att träffa rätt i de här spekulationsvågorna.

Mest köpta aktier i juni

De mest nettoköpta aktierna i juni månad bland Nordnets svenska sparare.

Investor
Nvidia
Evolution
Nibe
Saab
SSAB
Handelsbanken
Volvo
Axfood
Gamestop

Mest nettosåld i juni är Munters. Munters har haft en tuff månad efter flera sänkta rekommendationer, och spararna väljer då att sälja av. På säljlistan finns också Rusta. Rusta har gått som en raket sedan aktien noterades, och senaste rapporten som kom i mitten av juni fick ytterligare fart på aktien. I det här läget väljer spararna att hämta hem lite vinst.

Mest sålda aktier i juni

Munters
Tele2
Neobo Fastigheter
Kindred
SAS
Synsam
Swedbank
H&M
Storytel
Rusta

USA-fonder i fokus

Oron på de europeiska börserna i samband med att president Macron utlyst nyval i Frankrike bidrog till att spararna intensifierade sitt fokus på USA i juni. Fem av de tio mest nettoköpta fonderna hos Nordnet i juni är fonder med stor exponering mot USA. Två av dem är rena USA-fonder, men vi ser också ett stort fokus på global- och teknologifonder. Den gemensamma nämnaren är förstås techjättarna.

Mest köpta fonder i juni

Mest nettoköpta fonder i juni månad bland Nordnets svenska kunder.

Nordnet Sverige Index
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Länsförsäkringar Global Index
Nordnet Teknologi Index
Nordnet Global Index
Spiltan Globalfond Investmentbolag
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index
Öhman Emerging Markets
Nordnet USA Index
Storebrand USA

I juni såldes bland annat Kinafonder av. Den kinesiska börsen har haft det tungt i år av flera skäl. Konjunkturen sviker, fastighetsmarknaden är fortfarande ett orosmoln och den politiska risken är numera mycket tydlig. Spararna överger Kinafonder, men fortsätter däremot att köpa bredare tillväxtmarknadsfonder.

Med på säljlistan finns också en Japanfond. Japanska aktier gick för några månader sedan som tåget, bland annat drivet av inhemska reformer för förbättrad bolagsstyrning, men nu tycks optimismen i Tokyo ha klingat av.

Mest sålda fonder i juni

Investerum Strategic Value
Nordea Kinafond
Spets A
Thematica – Future Mobility
BGF World Gold
Carnegie Strategifond
BNP Paribas Energy Transition
DWS Invest CROCI Japan
Carnegie Asia
Swedbank Humanfond

Köpte eller sålde du något i juni?

/Frida

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm