Hoppa till huvudinnehållet

Överraskande starkt av FAANG-bolagen

Rapporterna från FAANG-bolagen, alltså Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Alphabet (Google), var bättre än väntade och belönades i vissa av fallen med stora kursrusningar.

Netflix var först ut bland dessa namn att släppa sin delårsrapport, som var det enda bolaget att rapportera en sämre vinst än väntat. Finansiella detaljer över prognos och utfall framgår i en tabell nedan. Bolaget fick samtidigt in 8,5 miljoner nya abonnenter under det fjärde kvartalet vilket var över förväntan om knappt 6,5 miljoner, varpå aktien steg drygt 12 procent i den amerikanska efterhandeln efter att rapporten släppts.

Drygt en vecka senare följde Apple och Facebook. I båda fallen var såväl omsättningen som resultatet bättre än vad analytikerkåren räknat med.

Apples rapport beskrevs som ett rekordkvartal av analytikerkåren, som innehöll för första gången en omsättning överstigande 100 miljarder dollar. Samtliga produktkategorier redovisade tillväxt, där Iphone-segmentet står för över majoriteten av intäkterna. Den internationella försäljningen, däribland Kina, var en stor ljuspunkt.

Även om kärnverksamheten går som tåget har Apples aktie gått starkt den senaste tiden på deras ryktade elbilsplaner. Enligt färska uppgifter ryktas Apple vara allt närmare en affär med Hyundai/Kia om att inleda produktionen av en egen autonom elbil vid Kias fabrik i Georgia. Det är heller inte uteslutet att Apple väljer att samarbeta med fler aktörer än Hyundai och Kia. Apple sägs sikta på att lansera den egna bilen 2024.

Facebook redovisade också kraftig tillväxt i försäljning och vinst. Dessvärre var investerare tvungna att väga de starka siffrorna emot försvagade utsikter, varför en kursrusning uteblev. Facebook varnar för att förändringar när det kommer till Apples operativsystem iOS 14 ihop med en intensifierad pandemi kan påverka deras annonsintäkter negativt.

Dagen därpå var det Amazon och Alphabets tur. I båda fallen krossades vinstförväntningarna. Båda företagen gynnades av att annonsörer har börjat spendera mer pengar jämfört med vid inledningen av coronapandemin.

I likhet med Apple redovisade Amazon en intäktsnivå över 100 miljarder dollar för första gången, samtidigt som vinsten per aktie nära fördubblades. De starka siffrorna överskuggades dock av beskedet att Amazons vd Jeff Bezos ska övergå till en roll som styrelseordförande. Han ersätts av Amazon Web Services-chefen Andy Jassy. Det bedyras att Bezos kommer vara fortsatt involverad i Amazon, fast med andra frågor såsom förvärv och strategier.

Alphabet rusade däremot på den amerikanska börsen efter sin kvartalsrapport, vilken investmentbanken Bernstein beskrev som en för historieböckerna. De pekade ut videoplattformen Youtube som en av ljuspunkterna. Nu växer tjänsten snabbare än vad den gjort vid någon tidpunkt under de senaste tre åren.

Kvartalsrapporterna från FAANG-bolagen, en grupp som lika gärna hade kunnat rymma även teknikjätten Microsoft, har åtföljts av höjda riktkurser från analytikerkåren. Analytikerna ser på aggregerad basis uppsida i samtliga aktier, trots kraftiga kursåterhämtningar sedan raset under våren.

Enligt en sammanställning i Bloomberg, som framgår nedan, är analytikerna sett till fördelningen av rekommendationerna mest positiva till Alphabet och Amazon. Ingen av dem har några säljrekommendationer på sig. Bilden ser alltjämt positiv ut för Apple, Facebook och Netflix, trots förekomsten av ett fåtal säljrekommendationer på dessa aktier.

Tabell 1: Prognos och utfall

BolagOmsättning i miljarder dollar, prognosOmsättning i miljarder dollar, utfallVinst per aktie i dollar, prognosVinst per aktie, utfall
Alphabet52,756,9 (46,1)15,7922,30 (15,35)
Amazon119,7125,6 (87,4)7,3814,09 (6,47)
Apple103,3111,4 (91,8)1,421,68 (1,25)
Facebook26,428,1 (21,1)3,223,88 (2,56)
Netflix6,66,6 (5,5)1,361,19 (1,30)

Tabell 2: Riktkurser och rekommendationer

BolagGenomsnittlig riktkurs från analytikerkårenFördelning av rekommendation (köp/neutral/sälj)
Alphabet2348,2830/3/0
Amazon4044,8055/1/0
Apple148,9232/10/3
Facebook334,3349/5/3
Netflix615,0031/8/5

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer