Hoppa till huvudinnehållet

Bygg, mjukvara och dubbla bud

Läs vad Affärsvärlden tycker om Checkin, SyntheticMR, Byggfakta, Dala Energi, Maha Energy, Upsales Technology, Scandic, Svedbergs och Bodyflight. Det bjuds också på nyheter kring Afv-portföljen, Krönika, Investeraren, Råduppföljning och Lock-up-avtal.

Checkin – Till analysen (upplåst)

Hur gick det egentligen för en av 2021 års allra hetaste småbolagsnoteringar? Jo, Checkin har vänt till lönsamhet och fyrfaldigat omsättningen samtidigt som värderingen per försäljningskrona nu är en sjättedel så hög. Det ger ett klart bättre utgångsläge.

SyntheticMR – Till analysen (upplåst)

Medicinteknikbolaget SyntheticMR fick nyligen marknadsgodkännande för bolagets 3D-produkt i USA. Den nya produkten ökar tillväxtpotentialen rejält.

Byggfakta – Till analysen

I januari lade ett konsortium av huvudägarna ett bud på mjukvarubolaget Byggfakta Group uppgående till 46 kronor per aktie (31% premie). Nu höjs budet 13% till 52 kronor per aktie.

Dala Energi – Till analysen

Hösten 2022 försökte Ellevio köpa Dala Energis elnät. Budet avvisades då. Nu lägger Ellevio istället ett bud på hela Dala Energi på 90 kronor per aktie. Det motsvarar en premie på 76%. Om budet går igenom hänger helt och hållet på de tre kommunerna som är storägare i Dala Energi.

Maha Energy – Till analysen

Efter att Maha Energy bytte huvudägare och ledning för ett år sedan har bolaget gått från ett oljebolag med fem mer eller mindre problemtyngda tillgångar till ett investeringsbolag med fokus på oljetillgångar i Latinamerika.

Upsales Technology – Till analysen

Tillväxten har bromsat in för mjukvarubolaget Upsales senaste året. Bolagets årligt återkommande intäkter minskade i första kvartalet 2024. Aktiemarknaden tog det hela med en axelryckning.

Scandic – Till analysen

Lönsamheten är på rekordnivå, aktien har rusat och insiders börjat sälja.

Svedbergs – Till analysen

Badrumskoncernen Svedbergs har expanderat en del genom förvärv senaste åren. I höstas köptes Thebalux i Nederländerna och Svedbergs gjorde i samband med förvärvet en emission för att stärka balansräkningen.

Bodyflight – Till analysen

Upplevelsebolagets VD har sålt in sin privata VR-satsning till Bodyflight som betalar 20 gånger vinsten för en majoritetspost. VR-bolagets expansionsplaner är på gränsen till orimliga och finansieringen oklar.

Afv-portföljen – Till månadssummeringen

Under mars nådde Afv-portföljen milstolpen med över 300% i avkastning sedan starten. Den lyckades också gå om index mätt från årsskiftet. Så det var en bra månad.

Krönika IPO – Till krönikan

Vi lever fortfarande i det läskiga eftersvallet från den galna IPO-vågen 2021. När Afv nu går igenom det årets 145 noteringar så är det i många fall bara vrakspillror kvar. Tokiga beslut 2021 förklarar även vad vi nu 2024 ser på IPO-fronten. Det finns också tydliga kopplingar mellan tidigare feltänkta noteringar och många uppköpsbud.

Månadens köp- och säljråd – Till sammanställningen

Under mars har Affärsvärlden köpstämplat 19 aktier och utfärdat säljråd för fem. Vi har även avhandlat ett antal budsituationer.

Råduppföljning – Till sammanställning

Det var helt rätt att köpstämpla hotellkedjan Scandic som stärkt lönsamheten och halverat skuldsättningen. Aktien steg nästan 90% över ett år. Ett annat lyckat köpråd var Better Collective som bjöd på över 50% kursuppgång.

Lock-up-avtal – Till sammanställningen

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i Cinis Fertilizer och i kursrusaren Camurus, som vid årsskiftet genomfört en riktad nyemission.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Den fete
Den fete
2024-04-09 17:35

Tveksam om dessa råd är något att ta på alvar .
Dessutom är det en besvärande betalvägg i vägen

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm