Hoppa till huvudinnehållet

Nu ramlar årets PPM-pengar in!

På tisdag är det dags för den årlig påfyllningen på premiepensionskontot! Det är pensionsrätterna från 2017 som nu kommer in. Insättningen är 2,5% av lön upp till ca 42 tusen/månad, maxbeloppet är 11 636 kronor. Kul med nya pengar, nu gäller det att sätta dem i arbete så att de växer till sig.

När loggade du senast in på ditt premiepensionkonto? Om det var ett tag sen så är det hög tid att kika in och se om du behöver justera dina val så att du optimerar dina möjligheter att få bra avkastning på pengarna. Är du snabb så kan du hinna göra justeringar i dina val innan pengarna sätts in och då hamnar de nya pengarna på rätt ställe direkt. Om inte så placeras pengarna enligt nuvarande val/fördelning, men det går självklart ändra senare också.

Premiepensionsmyndigheten presenterar varje år en “Orange rapport” som är späckad med pensionsfakta och är mumma om man liksom jag är en äkta pensionsnörd. Gemene man skulle nog dra sig för att läsa den, men om jag ska välja ut någon specifik del i rapporten så är det just nedanstående tabell som visar genomsnittlig värdeutveckling på våra konton.

PPM historik

Hur ligger du till i jämförelse med den stora massan? Om kontot visar ett sämre utfall än ovanstående är det dags att fundera på att byta fonder i portföljen.

Alla dessa val

Idag finns det 816 fonder att välja mellan. Det är oändligt många! Har man svårt att välja elavtal, bilförsäkring, bredbandsavtal och allt vad det nu kan vara kan jag förstå att detta kan kännas övermäktigt. Det behöver dock inte vara så himla svårt. Här tycker jag att det är värt att framhäva att ”soffliggarvalet” AP7 Såfan (där dina pengar hamnar om du inte aktivt gör något fondval) i många fall kan vara ditt bästa val. Många gånger framhålls Såfan som ett dåligt alternativ, men statistiken säger helt klart annorlunda. Enligt statistiken ovan har AP7 Såfan presterat hela 9,6%/år sen start, medan de som har valt själv bara landar på 6,5%/år (det finns självklart undantag som presterar betydligt bättre). Om du tror att du kan prestera bättre än 9,6% tycker jag du ska satsa på att välja fonder själv, om inte tycker jag att du med gott samvete kan välja AP7 Såfan. 

Är det så att du funderar på att välja fonder själv så ha i åtanke att fondavgiften är starkt rabatterat i premiepensionen, så är det någonstans du kan unna dig fonder med högre förvaltningsavgifter så är det här. Rent krasst funkar det så att du betalar den vanliga avgiften, men varje vår så betalas mellanskillnaden mellan ordinarie förvaltningsavgift och den rabatterade avgiften tillbaka till dig. I år skedde inbetalningen i maj. Det kan bli en rejäl summa. I mitt fall så fick jag tillbaka ca 5 500:-.

Hur har PPM-fonderna presterat i år?

Det har helt klart varit ett tufft år för många fonder, men snittet bland PPM-fonderna landar än så länge en knapp procent ner i vilket inte är så illa.  I topp har vi DNB Health Care som är en läkemedelsfond som följs av USA tillväxt samt Triton som är en norsk fond med inriktning mot “marina resurser” (tex fiskbolag). I botten hittar vi främst Kina-fonder. Nedanstående bild är från Morningstar.se som är en guldgruva när det gäller att vända ut och in på PPM-fonderna. Kika gärna in deras funktion som bara listar fonder som är valbara i PPM. Supersmidigt!

Har du valt AP7 så har du fått en avkastning på 4,4% i år, vilket helt klart är bättre än snittet.

Personligen har jag haft en hel del läkemedel och teknik i min PPM vilket gett resultat. Mitt PPM-konto är för stunden upp 14,3% i år. Hade jag varit mer våghalsig och gått “all in” på de bästa innehaven så hade resultatet självklart blivit bättre, men jag föredrar att sprida riskerna. Det är fortfarande betydligt bättre än snittet av PPM-fonderna.

Man kan tycka att Premiepensionen är en så liten del av den totala pensionen att det inte är värt att gulla med den, men jag kan lova dig att det går att få denna mindre summa att avkasta rejält tack vare det stora utbudet av fonder i kombination med de låga förvaltningsavgifterna.

Nu ser vi fram emot inbetalningen nästa vecka och hoppas att de ska växa till sig ordentligt tills det är dags för pension!

Monica Sjödin
Entreprenör och ekonomientusiast

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-12-08 16:14

Hej Monica!

Jag letar efter MS INVF US Growth A/B men i premipensionsvalet hittar jag endast A, vilket inte går att välja, vet du vad detta beror på? På Avanza hittar jag också endast A.

Eftersom det står -0,86% avkastning i år antar jag att du har mindre andelar av fonderna som det gått dåligt för och att det är därför du har bättre avkastning än så, att -0,86% i avkastning gäller endast om du haft lika stora delar av alla med andra ord?

Ha en fin dag!