Hoppa till huvudinnehållet

Nu lanserar vi Flytträttsklockan

UPPDATERING 1 APRIL 2021: FLYTTRÄTTSKLOCKAN AVNOTERADES KLOCKAN 24.00 ONSDAGEN DEN 31 MARS 2021, DAGEN INNAN ETT AVGIFTSTAK FÖR PENSIONSFLYTT PÅ 600 KRONOR ÄNTLIGEN INFÖRDES. DÅ HADE 3,6 MILJARDER KRONOR BETALATS I SKALAVGIFTER I FONDFÖRSÄKRING INOM DEN INDIVIDUELLA TJÄNSTEPENSIONEN SEDAN KLOCKAN BÖRJADE TICKA.

Nedan är ett inlägg från den 13 november 2019, då klockan började ticka:

62 miljoner kronor. Så mycket har försvunnit i avgifter i fond – och depåförsäkringar inom den individuella tjänstepensionen – bara sedan riksdagen slängde regeringens flytträttsförslag på soptippen för nio dagar sedan. Nu är det bråttom. Regeringen måste snarast återkomma med skarpare förslag för en fungerande flytträtt. Därför lanserar vi Flytträttsklockan.

Tid är pengar. Det uttrycket har kanske aldrig varit tydligare än nu. Den 13 november 2019 klockan 16.00 beslutade riksdagen att visserligen säga ja till regeringens flytträttsförslag, men med brasklappen att finansmarknadsminister Per Bolund måste återkomma med betydligt spetsigare förslag för att förhindra skyhöga flyttavgifter. Detta ska bland annat utgöras av ett avgiftstak i kronor och ören och upplåsning av äldre försäkringar. Riksdagen uppmanade regeringen att återkomma ”skyndsamt”.

Jag är inte säker på att detta kommer göras så snabbt som det bör – snarare känner jag en tilltagande oro för att detta kommer att ta alltför lång tid.

Vi tittar på klockan

Därför lanserar vi idag flytträttsklockan. Med den håller vi koll på varje sekund, varje minut, varje timme, varje dag, varje vecka och månad det tar för regeringen att göra som riksdagen krävt och återkomma med åtgärder som pressar flyttavgifterna ännu mer. Och du kan hålla koll, och sätta press på regeringen, tillsammans med oss.

Men inte bara det. Vi vet att pensionsspararna idag betalar 2,6 miljarder kronor i så kallade skalavgifter för sina fond- och depåförsäkringar inom den individuella tjänstepensionen till pensionsbjässarna. Läs mer om uträkningen här.

Det är en siffra som jag är helt övertygad om skulle vara betydligt lägre om pensionsförsäkringar varit möjliga att flytta. Men vissa äldre försäkringar omfattas inte av flytträtten – andra är i praktiken omöjliga att flytta eftersom straffavgiften som spararen måste betala är orimligt hög.

50 miljoner – i veckan

Varje sekund rinner det iväg 82 kronor från pensionsspararna till pensionsjättarna i skalavgifter inom den individuella tjänstepensionen. Varje minut är det cirka 5000 kronor som lämnar spararna och varje timme 300000 kronor. På en dag har 7 miljoner kronor försvunnit och på en vecka cirka 50 miljoner kronor. Ned i pensionsbjässarnas fickor.

Bara sedan riksdagen tog beslutet om att regeringen måste återkomma med betydligt skarpare åtgärder har 62 miljoner kronor dragits i avgifter.

Regeringen med Per Bolund i spetsen måste nu agera snabbt. Vi tittar på klockan.

Om Flytträttsklockan:

På www.nordnet.se lanserar vi Flytträttsklockan, med vilken vi håller koll på varje minut det tar för Per Bolund att återkomma med skarpare förslag för att göra flytträtten mer effektiv. Flytträttsklockan visar också hur mycket pengar som runnit iväg i skalavgifter inom fond- och depåförsäkringar i den individuella tjänstepensionen sedan riksdagens beslut den 13 november 2019 klockan 16.00.

Det här kräver riksdagen:

Riksdagen röstade den 13 november igenom regeringens förslag på en effektivare flytträtt, där man möjliggjorde för pensionsbolagen att vid flytt ta ut en avgift som motsvarar anskaffningskostnader i upp till tio år. Dock med en tydlig brasklapp att detta inte är tillräckligt för en fungerande flytträtt. Via ett så kallat tillkännagivande uppmanade riksdagen därför regeringen att ”skyndsamt” återkomma med förslag med syfte att sänka flyttavgifterna.

  • Särskilj på fondförsäkring och traditionell livförsäkring i lagstiftningen.
  • Sätt ett avgiftstak i kronor och ören vid flytt av fondförsäkring.
  • Även försäkringar tecknade innan 2007 bör omfattas av samma regler som försäkringar tecknade därefter.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-12-11 20:39

Kan bara hålla med och stödja att Nordnet håller ögonen på denna förbättring i flytträtten, en förändring som borde kommit för många år sedan. Att försäkringsbolagen fått låsa in kunderna på detta sätt är en skandal och har kostat många tjänstepensionssparare mycket pengar, och är inte rimligt. Visserligen har Nordnet (och en del andra med justare villkor, som rimligtvis borde vinna på att folk kan flytta) ett egen agenda att driva detta, men det hindrar inte att det är helt rätt!

Anonym
Anonym
2019-11-26 10:51

Skulle gärna vilja läsa mer om uträkningen men den länken fungerar inte. Kommer bara till en blank sida.

Anonym
Anonym
2019-11-22 12:43

Absolut en bra funktion men som kund hos er och den flyttprocess jag har varit med skulle jag vilja mana till lite egen eftertanke, då min generella uppfattning är att mina sparpengar varit ‘borta’ under kortare och längre perioder och därmed skapat osäkerhet hos mig, både gällande var pengarna är och var intjäning fallit under flyttiden

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm