Hoppa till huvudinnehållet

Vi betalar 2,6 miljarder kronor i pensionsavgifter – per år

2 600 miljoner kronor. Så mycket betalar svenskarna i samlade pensionsavgifter för tjänstepensionssparande utanför kollektivavtalen. Och det varje år. Med en fungerande flytträtt hade hundratals miljoner kunnat gå till svenskarnas pensioner istället för ner i pensionsbolagens fickor.

Idag fredag är det Tjänstepensionens dag, en dag som är väl värd att uppmärksamma. Tjänstepensionen är mycket viktig, och de allra flesta av oss har en. Inom den kollektivavtalade tjänstepensionen är både rörliga och fasta avgifter nedpressade, och det finns en fungerande flytträtt. Men utanför kollektivavtalen, inom den individuella tjänstepensionen, finns gott om avgifter som slukar spararnas framtida pension. Det kan förstås påverka pensionens storlek i slutändan på ett dramatiskt sätt. Och det bör vi lägga en del av denna dag att fundera på.

Jag har tagit reda på hur mycket som egentligen försvinner ner i pensionsjättarnas fickor, istället för att gå till spararnas pensioner. Sparkapitalet hos samtliga pensionsbolag inom fond- och depåförsäkring i den individuella tjänstepensionen, totalt 520 miljarder, har multiplicerats med respektive bolags officiella rörliga avgift. Antalet försäkringar, drygt 1,7 miljoner, har multiplicerats med bolagens officiella fasta avgifter.* På så vis går det att få en uppskattning om hur mycket bolagen tjänar på de rörliga avgifterna.

Sätter ljus på flytträttsfrågan

Det visar sig att 2,3 miljarder kronor tas ut i rörliga avgifter varje år. Och till det kommer fasta avgifter, som uppgår till ytterligare nästan 300 miljoner kronor. Eftersom vi inte har en fungerade flytträtt kan många sparare bara se på när avgifterna äter av kapitalet.

Det här sätter ljus på flytträttsfrågan som just nu är högst aktuell, i och med att regeringen lagt fram ett förslag som ska göra det enklare och billigare att flytta sitt pensionssparande mellan olika bolag.

Jag är starkt kritisk till förslaget, som jag är övertygat om möjliggör ett fortsatt högt avgiftsuttag för den sparare som vill flytta kapital till bättre villkor. Dessutom kommer sparande som startades innan 2007 fortsatt att vara inlåst hos pensionsjättarna. Mitt förslag är att en flytt ska kosta 500 kronor och max ta två månader att genomföra, och att det även ska gälla äldre sparande. På så vis får vi en flytträtt som är effektiv på riktigt.

* Siffrorna om sparkapital och antalet försäkringar är hämtade från Svensk Försäkring, vilket är försäkringsföretagens egen branschorganisation, och avser december 2017 (senast tillgängliga siffor). Storleken på de fasta och rörliga avgifterna är hämtade från konsumenternas.se, en oberoende stiftelse med Konsumentverket, Finansinspektionen och branschorganisationerna som huvudmän.

Läs gärna artikeln på ämnet i Expressen här.

Här hittar du pressmeddelandet.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer