Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Hållbar Pension september 2021

Detta inlägg är marknadsföring.

Nordnet Hållbar Pension är en aktivt förvaltad blandfond med hållbarhetsfokus som investerar i svenska aktie- och räntefonder samt globala aktiefonder från Öhman Fonder och som avser att ge en attraktiv riskjusterad avkastning över tid. Fonden förvaltas av Öhman Fonder på uppdrag av Nordnet.

Kommentar om september 2021

Marknaden

September som historiskt brukar vara en svag aktiemånad, gjorde inget undantag i år. Svenska aktier föll under månad med cirka 6 procent. Under månaden har det kommit flera nyheter som har bidragit till den dämpade riskaptiten. Dels har oron kring det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande blossat upp, då de inte förefaller kunna refinansiera sina skulder. Federal Reserve var dessutom aningen mer hökaktiga i sin kommunikation, vilket fick den amerikanska 10-åriga räntan att stiga igen på ett sätt som den inte har gjort sedan i våras. Europa brottas med höga energipriser, vilket på sikt skulle kunna skada tillväxtutsikterna. Svenska obligationer och krediter har klarat sig bra under månaden.

Fonden

Fonden avkastade -3,31 procent och index 2,70 procent under månaden vilket är -0,61 procent relativt index. Jämförelseindexet är en sammanvägning av 30 % MSCI AC World Total Return Net, 30 % OMX Stockholm Benchmark Cap, 20 % OMRX Money Market och 20 % OMRX Total Bond. Den negativa avkastningen förklaras av att aktier och i synnerhet svenska små bolag har haft en svag utveckling. Övervikten mot aktier har bidragit mest negativt till den relativa avkastningen. Inga större förändringar är gjorda under månaden. Just nu är aktievikten cirka 65 procent i fonden.

Utsikter

Värderingen är historiskt ansträngd för aktier men konjunkturcykeln är dock fortsatt stark och får stöd av vaccinationsprogram samt penningpolitik och finanspolitik. Riskaptiten har minskat under månaden och fjärde kvartalet brukar historiskt sett vara en starkare period för aktier. Vi låter därför portföljen ha en offensiv inriktning.

Till fondenNordnet Hållbar Pension

Erik Nilsson, Öhman Fonder
Erik Nilsson, Öhman Fonder

Erik är allokeringsansvarig på Öhman Fonder och förvaltar bland annat fonden Nordnet Hållbar Pension.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm