Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Hållbar Pension november 2021

Detta inlägg är marknadsföring.

Nordnet Hållbar Pension är en aktivt förvaltad blandfond med hållbarhetsfokus som investerar i svenska aktie- och räntefonder samt globala aktiefonder från Öhman Fonder och som avser att ge en attraktiv riskjusterad avkastning över tid. Fonden förvaltas av Öhman Fonder på uppdrag av Nordnet.

Kommentar om november 2021

Marknaden

Under november har det varit en blandad utveckling på världens aktiemarknader. Svenska små bolag utvecklades starkast med en uppgång på cirka 3 procent. Globala aktier föll 2 procent i lokal valuta, men värderat i svenska kronor blev avkastningen upp kring 3procent, vilket betyder att svenska kronan har försvagats mot utländska valutor. I början av månaden hade Federal Reserve sitt räntemöte och meddelade den förväntade nyheten att de avser minska obligationsköpen med 15 miljarder dollar per månad fram till sommaren 2022. I slutet av månaden kom nyheten om en ny virusmutation som sänkte börshumöret.

Det i kombination med att Jerome Powell under en utfrågning i kongressen meddelade att de överväger en ännu snabbare nedtrappning av stödköpen i syfte att kunna avsluta köpen ett par månader tidigare än vad som tidigare kommunicerats, trots vetskapen om det nya viruset, ökade sammantaget osäkerheten på börsen.

Fonden

Fonden avkastade 1,53 procent och index 1,28 procent under månaden vilket är 0,25 procent relativt index. Jämförelseindexet är en sammanvägning av 30 % MSCI AC World Total Return Net, 30 % OMX Stockholm Benchmark Cap, 20 % OMRX Money Market och 20 % OMRX Total Bond. Den positiva avkastningen förklaras av att aktier och i synnerhet svenska små bolag och globala bolag har haft en stark utveckling. Övervikten mot aktier samt aktieurvalet i svenska aktier har bidragit mest till den positiv avkastningen relativt index. Inga större förändringar är gjorda under månaden. Just nu är aktievikten cirka 67 procent i fonden.

Utsikter

Värderingen är historiskt ansträngd för aktier men låga räntor och en mogen konjunktur brukar gynna aktier. Osäkerheten har ökat med den nya virusmutationen samt Federal Reserves snabbare åtstramning, men den samlade bedömningen gör att vi behåller den offensiva inriktningen på fonden.

Till fonden Nordnet Hållbar Pension

Erik Nilsson, Öhman Fonder
Erik Nilsson, Öhman Fonder

Erik är allokeringsansvarig på Öhman Fonder och förvaltar bland annat fonden Nordnet Hållbar Pension.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm