Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Hållbar Pension augusti 2022

Detta inlägg är marknadsföring.

Nordnet Hållbar Pension är en aktivt förvaltad blandfond med hållbarhetsfokus som investerar i svenska aktie- och räntefonder samt globala aktiefonder från Öhman Fonder och som avser att ge en attraktiv riskjusterad avkastning över tid. Fonden förvaltas av Öhman Fonder på uppdrag av Nordnet.

Kommentar om augusti 2022

Marknaden

Glädjeyran på aktiemarknaderna från juli blev kortvarig och slutresultatet för augusti blev negativt för svenska aktier som föll med 6,5 procent. Svenska 10-åriga obligationsräntor steg med nära 60 punkter till nära 2 procent. Förhoppningen om att den amerikanska centralbanken skulle vända om den strama penningpolitiken grusades efter Jerome Powells tal vid Jackson Hole. Där framkom det tydligt att centralbanken är fast besluten att nå inflationsmålet på 2 procent och de har en lång bit kvar innan de kan ropa ut segern. Olika inköpschefsindex fortsätter att falla och vissa har till och med fallit under 50, vilket tyder på kontraktion. Svaga tillväxtutsikter och centralbanker som är i full färd att höja räntor för den höga inflationen blir en giftig cocktail för riskfyllda tillgångar.

Fonden

Fonden avkastade -2,82 procent och index -2,25 procent under månaden. Den negativa avkastningen förklaras av att aktier och i synnerhet svenska småbolag har haft en svag utveckling under månaden. Relativt index har allokering, värdepappersvalet i svenska aktier och globala aktier har bidragit negativt. I slutet av månaden har aktieandelen minskats till 54 procent genom att minska svenska aktier.

Utsikter

Värderingen för obligationer ser nu mer attraktiv ut än jämfört med årsskiftet och för i synnerhet USA utgör obligationer nu ett alternativ till aktier. Konjunkturutsikterna är negativa då tillväxttakten håller på att avta samtidigt som Federal Reserve minskar de penningpolitiska stimulanserna. De geopolitiska riskerna samt högre energi- och matpriser gör sammantaget att ekonomin befinner sig i ett bräckligt tillstånd. Sammantaget har vi blivit mer defensiva och har en undervikt mot aktier med fokus på globala stora bolag.

Till fonden Nordnet Hållbar Pension

Erik Nilsson, Öhman Fonder
Erik Nilsson, Öhman Fonder

Erik är allokeringsansvarig på Öhman Fonder och förvaltar bland annat fonden Nordnet Hållbar Pension.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer