Hoppa till huvudinnehållet

”Min strategi är en blandning av tryggt/tråkigt och risky/roligt”

Louise Aronsson är inte bara kundservicechef på Nordnet – hon är även ett sparess som brinner för fonder och aktier. För Female Network delar Louise sin sparresa, och sina bästa spartips. Håll till godo!

Hej Louise! Berätta; vem är du och vad sysslar du med?

Sedan drygt tre år tillbaka är jag chef för Nordnets kundservice. Min egen Nordnetresa började på just kundservice, och innan jag blev chef över samma team hann jag även med några år inom Private Banking och Active Trading. Att prata med kunder och människor är det mest utmanande – och givande – som jag vet.

Jag vet att du är superintresserad av ekonomi i allmänhet och aktier i synnerhet. Hur uppstod ditt intresse?

Jag har med mig en ganska sund bild kring privatekonomi hemifrån; att ha en buffert, inte låna till konsumtion och att värdesätta mitt arbete. Men mitt stora intresse för sparande uppstod nog inte förrän jag faktiskt började jobba på Nordnet.

Hurdå?

Jag märkte att jag låg efter mina nya vänner och kollegor, de flesta hade sparat mer och längre tid än jag. Att intressera mig för investeringar handlade där och då inte om intresse, det var snarare ett sätt att komma till rätta med mitt sparsjälvförtroende. När jag sedan fick se mina pengar växa på börsen blev beteendet ett intresse. Idag är det en passion.

Långt ifrån alla har ett intresse för sparande, men de flesta är intresserade av att ha pengar och det de kan göra för pengar. Det räcker gott så.

Vilka lärdomar har du fått längs med vägen?

Oj, många! Dels genom mitt eget sparande, dels genom att hjälpa tusentals kunder. De tre viktigaste tycker jag ändå är:

  • Tid i marknaden

Jag har kikat på konton som tillhör oerhört duktiga traders, med imponerande avkastning. Men det roliga är att personen som månadssparat över en längre tid i billiga fonder kan ha en minst lika imponerande avkastning. Jag älskar att använda ränta-på-ränta kalkylator och se hur pengarna växer exponentiellt ju längre tiden går.

  • Diversifiering

Ett bolag kan snabbt öka eller minska i värde, speciellt i rapporttider. Ju större del av ditt totala sparande du lagt i ett enskilt bolag, desto värre känns det när aktien sjunker, säg 10 procent, på en dålig rapport. Sprid ut riskerna så kommer avkastningen över tid vara mer stabil. Ett sätt att göra det på är att köpa fonder, som i sin utformning har en diversifiering eftersom de investerar i flera underliggande tillgångar.

  • Lyssna inte på allt haussande

Jag har absolut inget till övers för aktiehypeande i forum. Aktier som diskuteras där undviker jag snarare.

Har du gått på några minor?

Verkligen! På Shareville kan den nyfikne se aktier som tappat både 70, 80 och 90 procent i värde. Aktierna får ligga kvar där tills jag rensar (jag är lite av en hoarder när det kommer till investeringar). Jag har ingen tro att de kommer break even, en aktie som tappat 90 % måste ha en 1 000 % avkastning för det, vilket är högst orimligt.

Anledningen till att jag inte ligger sömnlös över detta är för att jag investerade pengar jag ”hade råd att förlora”. Det var en gamble och idag vet jag att det inte betyder att jag är en dålig investerare.

Nu är jag nyfiken på din strategi; berätta!

Min strategi är en blandning av tråkigt och tryggt och risky och roligt.

Jag månadssparar i billiga fonder och ETF:er. Mitt enskilt största fondinnehav är Nordnet Indexfond Global ESG, en bred och billig indexfond. Jag har även en hel del aktier, där mitt största innehav är Nvidia. Jag har varit med på den resan ett tag och aktien är upp 260 procent. Min portfölj är överlag tekniktung.

Det som sticker ut med min huvudportfölj och gör den till en högriskportfölj är att jag använder portföljbelåning. Portföljen består just nu av 60 procent eget kapital och 40 procent belåning. Mitt motto är att aldrig låna till konsumtion, men gärna till investeringar förutsatt att räntan är tillräckligt låg.

Investeringar i aktier och fonder med hävstång är för mig långsiktiga. Jag har även riktigt trygga placeringar, en stor del på sparkonto som jag planerar att lägga in i en framtida bostad.

Kvinnor sparar mindre än män. Varför tror du att det är så?

Jag tror tyvärr att kvinnor underskattar sin förmåga när det kommer till pengar och investeringar. Samt att kvinnor i större grad använder sina pengar till sådant som inte ger någon förräntning över tid. Det är både tråkigt och problematiskt att det är så.

Vad kan vi göra för att bli mer jämställda när det kommer till sparande och investeringar, tror du?

Vi i Female Network förstår värdet av att spara. Jag tror vi behöver nå ut längre än så, vi känner ju alla någon (eller många) som varken är insatta i eller intresserade av privatekonomi. Kan vi peppa där, få någon att starta ett månadssparande eller förklara ränta på ränta – åt båda håll. På samma sätt som dina investeringar kan växa sig stora kan också en kreditkortsskuld eller ett blancolån göra det.

Jag vill också uppmuntra alla – kvinnor som män – att våga fråga. Ingen fråga är dum och jag och mina kollegor finns här för att stötta och förklara.

Tack Louise för att du delar med dig av din resa, mycket givande!

Tack själv!

Louises tips
1. Sätt upp ett månadssparande som dras automatiskt så fort du får lön. Sätt upp ett tillräckligt stort sparande för att behöva dra in på eventuell lyxkonsumtion men inte så stort att du måste nalla av beloppet dagarna innan lön. Det ska vara hållbart över tid.

2. Bara börja. Testa att köpa en aktie för en mindre summa. Testa att sätta upp ett månadssparande i fonder på 100 kronor. Vad kan hända? Du kommer märka att det inte är särskilt svårt.

3. Fall inte i psykologiska fällan att köpa när allt går upp men sälja och sluta när det går ned. Ingen gillar att se sitt sparande sjunka, men kanske är det när alla fonder lyser rött som det är köpläge. Det är svårt att tajma marknaden så därför rekommenderar jag alltid att månadsspara.

Bra att veta om risker och avkastning.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Christina
Christina
2023-11-14 12:20

Hej Louise! Kul att läsa om dig och din strategi. Jag är nyfiken på att se dina innehav på Sharville, under vilket namn hittar jag dig där?
Mvh Christina

Louise Aronsson
Louise Aronsson
Svara till  Christina
2023-11-14 12:43

Hej! Tusen tack Christina 🙂 Jag skäms lite över mitt alias på Shareville som jag skaffade min första dag på Nordnet, men i alla fall.. MissFinance heter jag där! (jag funderar på att byta alias men vi får se). På Shareville kan man följa mitt huvudkonto (ISK), där jag bl.a. använder portföljbelåning och har månadssparande aktiverat (som det står om i inlägget) Man kan också följa en nyöppnad aktie- och fonddepå där jag byggt upp en portfölj av svenska små- och medelstora bolag. Tänk på att allt inte syns, som jag skrev så har jag även en stor del på… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm