Hoppa till huvudinnehållet

Retail, förvärv och en ny IPO

Läs vad Affärsvärlden tycker om Europris, Slottsviken, Rusta, Humana, Bravida, Bredband2, Garpco, Invoicery, Castellum och Sjöstrand Coffee. Det bjuds också på nyheter kring Afv-portföljen, Krönika, Investeraren, Råduppföljning, Insiderkollen och nytt poddavsnitt.

Europris – Till analysen (upplåst)

Norska lågprishandlaren Europris har nyligen köpt svenska ÖoB. Uppsidan i Europris-aktien är lockande för den som tror att Europris kommer lyckas stärka ÖoBs mycket svaga lönsamhet.

Slottsviken – Till analysen (upplåst)

Mikrofastighetsbolaget Slottsviken har annonserat ett fastighetsförvärv som delvis ska finansieras med en riktad nyemission. De aktieägare som inte får vara med blir till viss del utspädda av emissionen.

Rusta – Till analysen

Rusta har utvecklats starkt både operativt och på börsen sedan noteringen i höstas. Bolaget har en stark marknadsposition.

Humana – Till kommentaren

Omsorgskoncernen Humana köper Team Olivias norska verksamhet för drygt 340 Mkr motsvarande cirka 7x rörelsevinsten. Tidigare i år köpte Attendo delar av Team Olivias svenska verksamhet.

Bravida – Till kommentaren

Anklagelserna mot Bravida har fått stort genomslag i installationskoncernens börskurs. Blåser stormen över kan aktien få revansch men annars är nedsidan svår att värdera.

Bredband2 – Till analysen

Bredbandsoperatören växte organiskt med 4 000 kunder i första kvartalet 2024. Det var det bästa kundintaget under ett enskilt kvartal på flera år.

Garpco – Till IPO-analysen

Garpco förvärvar små och medelstora industri- och handelsbolag. Koncernen består idag av drygt ett dussintal bolag som tillsammans omsatte cirka 620 Mkr ifjol. Är aktien värd att teckna? SIsta teckningsdag 24 april.

Castellum – Till analysen

Fastighetsjätten har fått ordning på balansräkningen, obligationsmarknaden börjar tina och räntorna är på väg nedåt – om än kanske inte spikrakt.

Sjöstrand Coffee – Till analysen

Sjöstrand säljer kaffemaskiner och kaffekapslar. Ifjol växte bolaget 19% till drygt 31 Mkr i omsättning. Bolaget kommer under 2024 fokusera på att öka intäkterna från näthandel.

Invoicery/Frilans – Till analysen

Invoicery med sin egenanställningsplattform Frilans Finans är ned ungefär 30% sedan fjolårets notering genom Spactvå. Främst är det tillväxten som spökar. För att aktien ska bli bra framåt måste det ske ett ganska rejält lönsamhetslyft.

Afv-portföljen – Till veckosummeringen

April har inte startat så bra för börsen. Afv-portföljen håller mot skapligt tack vare sin just nu ovanligt höga kassaandel och kursrekord för oljeproducenten IPC.

Krönika Klarna – Till krönikan

Klarna är ett ganska oklart bolag som det finns många missförstånd runt. På ett sätt är Klarna en bank. Och på sitt sätt en Ebberöds bank. På ett annat sätt är Klarna en e-handelsplattform som utmanar självaste Amazon. Andra beskrivningar skulle kunna vara att Klarna sysslar med “fulfinans” av typen factoring och blankolån. Men med AI-socker på.

Investeraren – Till intervjun

Efter ett riktigt tufft 2023 hoppas Consensus-förvaltaren Anders Wright på revansch. Han har fyllt småbolagsfonden med Smart Eye och en riktig börsjätte: ”Evolution kommer bli lite som ett Swedish Match”, säger han.
Han ger också sin syn på:
✓ Sinch: “Hårdblankad och svårägd – men för billig”
✓ Hexatronic: “Det är 10 000 kronors-frågan”
✓ New Wave: “Torsten Jansson är en superentreprenör”

Insiderkollen – Till sammanställningen

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Senaste veckorna har intressanta transaktioner bland annat skett i H&M, Nilsson Special Vehicles, Ework, IAR Systems, Tobii och Svolder.

Råduppföljning – Till sammanställningen

Det var mest neutrala råd denna omgång. Ett sådant var för den finska bastutillverkaren Harvia som slog lågt ställda förväntningar och blev veckans bästa aktie. Tvärtom gick det för Hexatronic som blev en tung förlorare när goda utsikter plötsligt försämrades.

Nytt poddavsnitt – Till podden AFV Analys

Peter Benson, Daniel Zetterberg och Björn Rydell diskuterar följande i veckans avsnitt: Scandic Hotels (1:14), ALM Equity och Svenska Nyttobostader (8:42), CombinedX (15:03), SyntheticMR (19:51), Checkin (31:39) och Upsales (36:56).

Börsgolvet – Till golvet

Snö i april rimmar med oväntat negativa konjunktursignaler norrifrån. Private banking-chefer rör på sig i vintervädret, det blir sömnproblem på fortet och Mobergs kurs får svamp. Mitt i den globala marknadsuppgången låter våren vänta på sig runt Stureplan.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm