Hoppa till huvudinnehållet

Fler kvinnor hittar börsen – men utvecklingen går för långsamt

På söndag är det internationella kvinnodagen, en dag som ursprungligen uppkom för att driva frågan om kvinnors rösträtt. Massor har givetvis hänt under det dryga sekel som passerat sedan den första kvinnodagen uppmärksammades. Men, även om kvinnlig rösträtt idag är en självklarhet, är sparande en fråga där vi fortfarande är långt ifrån jämställda.

Tittar vi exempelvis på våra kunder är 67 procent män och 33 procent kvinnor, bara snäppet bättre än i riket där andelen kvinnliga aktieägare utgör 32 procent. Männen är något mer aktiva i sitt sparande – 56 procent har köpt fonder eller aktier det senaste året, jämfört med 55 procent av kvinnorna. Dessutom har männen i genomsnitt 440 000 kronor i sparande hos oss, en siffra som motsvaras av 220 000 kronor för kvinnorna. Detta indikerar att vi har en bra bit kvar innan jämställdhet i sparandet är ett faktum.

Av antalet nya kunder som kommer till oss ökar andelen kvinnor i stort sett varje år, och det är glädjande. Men ökningen är knapp och utvecklingen går för långsamt.

Jag tror inte att kvinnor har andra behov än män när det kommer till sparande. Men det finns en kulturell skillnad – män är mer benägna än kvinnor att vara på börsen, att investera.

Ekonomisk jämställdhet är en förutsättning för självständighet. Den som har en egen stabil ekonomi har större möjlighet att själv bestämma över innehållet i sitt liv. Över arbete, med vem man ska leva och hur. Det gäller både kvinnor och män. Om det skriver vår sparekonom Frida Bratt här.

Känner du dig träffad? Du behöver bara lägga undan så mycket livet och omständigheterna tillåter just precis nu. Det viktiga är att du kommer igång.

Öppna konto gratis här.

/Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

Kvinnor bättre på aktier.

På söndag uppmärksammar vi Internationella kvinnodagen. Men även om det skett stora framsteg har vi fortfarande en bit kvar innan vi nått ekonomisk jämställdhet mellan män och kvinnor.Glädjande nog för Nordnets kvinnliga kunder kan vi dock konstatera att kvinnornas aktieval slår männens stort.Läs mer på: www.nordnet.se/kvinnor-pa-borsen

Posted by Nordnet on Friday, March 6, 2020

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm