Alla borde ha ett dra åt helvete-kapital!

Bara en av tre kvinnor känner att de har ett tillräckligt stort eget sparande för att förändra sin livssituation, exempelvis lämna en relation. Alla, men kanske särskilt kvinnor, behöver ett ”dra åt helvete”-kapital.

Två av tre kvinnor har inte, eller vet inte om de har, ett sparande som gör det möjligt att ta kontroll över den egna livssituationen och förändra den, ett sparande som vi här kallar ”dra åt helvete”-kapital. Det visar en undersökning från Yougov, som gjorts på uppdrag av Nordnet, där man ställt frågan till ett representativt urval på 1000 svenskar över 18 år. Bland männen är det 43 procent som har ett ”dra åt helvete”-kapital.

Att ha ett eget sparande som man har kontroll över behöver, namnet till trots, inte handla om att man vill att någon faktiskt ska dra åt helvete. Det kan lika gärna handla om att man vill kunna säga upp sig från ett jobb man inte trivs på, ta chansen att starta eget eller flytta ut på landet. Det handlar helt enkelt om att spara till ett kapital som ger möjlighet att förändra en livssituation eller följa en dröm.

Lönegapet kvarstår

Men ett dra åt helvete-kapital kan vara av särskild vikt för kvinnor. Vi vet att kvinnor oftare än män är den ekonomiskt svagare parten i ett förhållande. Vi ser exempelvis fortfarande stora löneskillnader mellan män och kvinnor. En del kan förklaras av den fortfarande starkt könssegrerade arbetsmarknaden, där män i högre utsträckning väljer högavlönade yrken och oftare blir chefer.

Enligt en rapport från Saco uppstår lönegapet i huvudsak i 30-årsåldern. Det beror troligen på att kvinnor tar eller förväntas ta ett större ansvar för barnen. Kvinnor tar ut cirka tre fjärdedelar av föräldrapenningdagarna och sex av tio vabb-dagar, enligt statistik från Försäkringskassan. De arbetar deltid i högre utsträckning, delvis för att deltid fortfarande ibland är normen inom vissa kvinnodminerade yrken. Tittar vi på livslön har en manlig akademiker 16 procent högre lön än en kvinnlig, enligt Saco.

Det handlar om frihet

Men det är inte bara lönegapet som gör att relationer inte sällan tenderar att bli ekonomiskt ojämnställda. Jag hör ofta att det är mannen i hushållet som ”tar hand om ekonomin och sparandet”. Män överskattar inte sällan sina ekonomiska kunskaper, medan kvinnor underskattar sina. Kunskap är makt, och om alla ekonomiska beslut överlåts åt en part riskerar det att förstärka den ekonomiska ojämställdheten. I slutändan kan ekonomin göra att det för den ekonomiskt svagare känns svårt, eller rentav omöjligt, att exempelvis lämna en destruktiv relation.

Kanske kommer dra åt helvete-kapitalet aldrig till användning. Men bara känslan av att faktiskt ha möjlighet att förändra något i livet kan bidra till att stärka tryggheten, det ekonomiska självförtroendet och känslan av frihet. ”OM jag skulle vilja så kan jag”. Den känslan ska inte underskattas. Kvinnor och män, alla, bör ha ett dra åt helvete-kapital, helt enkelt ett eget sparande man har kontroll över. Det handlar om frihet.

/Frida Bratt

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Per
Per
2020-03-06 09:11

Mitt kapital drog åt helvete redan förra veckan.

Håkan
Håkan
Svara till  Per
2020-03-06 22:46

Mitt kapital försvanna också nu när börsen äh så orolig. Och värre kommer det nog att bli. Fast det ända positiva är ju att man kan köpa aktierna billigare nu. Fast ja har inga kontanter löst. Det enklaste sättet att få en liten förmögenhet. Det är att börja med en stor förmögenhet.

Håkan
Håkan
2020-03-06 22:51

Ja ska ge mina syskonbarn lite fuck of kapital. Sätter man in 10 000 kr och fonden stiger 10 % snitt per år. Så har man 2 500 000. Kr 65 år senare. Så det blir väll 500 000 kr när inflationn är borträknad. Det är i alla fall en liten början

Annna
Annna
2020-09-24 11:37

Bra skrivet. Vi kvinnor lever i en nedtryckt värld. Konstgjord andning.
Vi är bäst på att studera och ge samhället möjligheten att ta till vara på kompetens som vi till stor procent står för i Sveriges utveckling. Men det används inte. Vi lever fortfarande i ett samhälle med gamla normer och kulturer.
Vissa ord som lika värde för samma jobb är inget av värde idag. Vi lever i en skönhetsbubbla som ger ännu mer mersmak av jävla annama.