Hoppa till huvudinnehållet

Börsens bästa kvalitetsbolag

Omröstningen pågår från 19 januari – 1 februari 2015. HÄR RÖSTAR DU.

Börsens bästa kvalitetsbolag

Till #sparpodden fick vi frågan om vi kunde säga vilka bolag vi tycker andas högst kvalité bland börsens samtliga bolag? En intressant och rolig fråga att djupdyka i! Kvalitetsbegreppet är ju också subjektivt varför bolagsvalen definitivt kommer att leda till diskussion. Vad jag eller Jan tycker är kvalité är däremot föga intressant (om du frågar mig) eftersom kvalité är precis som skönhet – det ligger i betraktarens ögon. Därför bestämde vi oss för att gå ut på Twitter och här på bloggen för att samla in lyssnarnas åsikt om börsens bästa kvalitetsbolag. Svaren har blivit många och intressanta. Dessutom både tror och hoppas jag att listan kommer att fyllas på i kommentarsfältet till detta inlägg. Följande bolag har hittills nominerats:

ABB Ltd Hufvudstaden
Atlas Copco ICA gruppen
Autoliv Investor
Axis Kopparbergs bryggeri
Castellum Latour
Cybaero Malmbergs Elektriska
Elekta Net Entertainment
Fenix Outdoor NIBE
Svenska Handelsbanken Nolato
Hexagon SCA
HM TeliaSonera
Holmen Vitec Software Group

Fortsätt att nominera!

Nomineringsrundan är fortfarande öppen i två veckor till och jag vill att vår ”långlista” ska växa ytterligare innan vi går vidare i ett röstningsförfarande. Om din kandidat saknas så vill jag att du skriver det här i kommentarsfältet eller nominerar bolaget på Twitter under hashtagen #sparpodden.

Vad är ett kvalitetsbolag enligt mig?

Kvalitetsbolag enligt mig kan vara många olika saker, det finns liksom inget universalfacit. Däremot finns det några egenskaper som jag särskilt gillar hos bolag – och som jag tycker leder till kvalité. Här kommer några exempel på vad jag definierar som kvalitet:

–          Hållbart värdeskapande med ett långsiktigt fokus

Visst, det låter pretentiöst, men i grund och botten handlar det om ett bolag som ser långsiktigt på sin affär och inte stressas till kortsiktiga beslut bara för att blidka aktiemarknaden. Företaget ska också på ett skickligt sätt kunna hantera de risker som finns på deras marknad.

–          Växer snabbare än sin bransch

Att växa snabbare än sina närmsta konkurrenter innebär att man tar marknadsandelar. Den långsiktiga förklaringen till en sådan prestation är att bolaget, bättre än andra, kan förstå kundernas behov och erbjuda lösningar som värdesätts högre än vad andra kan. För mig är detta definitivt kvalité.

–          Drivs av en tanke om ständig förbättring

Ett kvalitetsbolag enligt mig slår sig aldrig till ro. Det finns alltid saker som kan förbättras och inga sanningar får stå i vägen för att våga testa nytt för att säkersälla nya kassaflöden som kan komplettera eller ersätta gamla om världen förändras.

–          Har en hög lönsamhet inom sin bransch

Att ha högre lönsamhet än sina konkurrenter betyder antingen att produktionsapparaten är effektivare eller att bolaget lyckas ta bättre betalt för sina produkter eller tjänster. Helst av allt vill jag se en kombination av båda. Långsiktigt kan bara de bästa bolagen lyckas med detta.

Jag levererar ingen sanning

Vad som är kvalité för mig behöver inte vara kvalité som du definierar det. Därför får du gärna beskriva i kommentarsfältet hur du ser på begreppet. Viktigt är däremot att vi helt struntar i vad aktiemarknaden säger om bolaget. Nu är vi bara ute efter börsens bästa kvalitetsbolag, vilket inte säger någonting alls om aktie och värderingen och hur den värderas. Sedan kan män avslutningsvis säga att det aldrig är fel att köpa in sig i kvalitetsbolag – baksidan är bara att det kan ta väldigt lång tid innan man får bra avkastning på pengarna om man köper till galet hög värdering.

Kvalitetshälsningar
Günther Mårder

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
41 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-11-10 22:03

Hej,

kanske lite off topic men jag lyssnade på ert inlägg om avdragsrätten på privat pensionssparande som håller på att avvecklas. Jag har väldigt svårt att se hur detta kan vara det smartaste sättet att “spara” i en budget oavsett regeringsfärg. Från tid till annan möts man av artiklar och beräkningar om livslängd som beskriver det som ett stort problem att ökande livslängd kommer att innebär att vi måste arbeta längre.

Jag skulle gärna vilja väcka en debatt om frågor som rör framtida pensionärers minskade möjligheter för att påverka sin pension och ingen bryr sig?

Anonym
Anonym
2014-11-10 23:04

Jag nominerar Bahnhof!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-11-11 07:56

Det håller jag med om, mycket fint bolag. Alfa Laval och SKF är ju två bolag som också borde nomineras!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-11-12 01:09

Jag nominerar också Bahnhof. Dom vågar verkligen sticka ut i sin bransch och är de bolag som tar datalagring på allvar.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-11-18 06:46

Fint bolag. Men ska man vara petig ligger det ju inte på börsen

Anonym
Anonym
2014-11-11 08:14

Lundbergs 🙂

Anonym
Anonym
2014-11-11 08:47

Jag nominerar LUCARA DIAMOND!

Anonym
Anonym
2014-11-11 10:00

AlfaLaval, BeijerAlma. Tittar man på kassaflöde, CAPEX, lönsamhet, utdelning så väljer jag också Swedish Match.

Anonym
Anonym
2014-11-11 11:01

Jag nominerar Ratos och Skanska

Anonym
Anonym
2014-11-11 16:26

Jag nominerar Duni

Anonym
Anonym
2014-11-12 00:08

I.A.R Systems Group

Anonym
Anonym
2014-11-12 06:54

Jag nominerar JM

Anonym
Anonym
2014-11-12 18:13

Hej, först och främst vill jag tacka och berätta att det är pga er och Sparpodden jag fått upp mitt intresse för en mer aktiv privat ekonomi. Jag har startat en ISK hos nordnet, köpt aktier och flyttat över hela min pension till er. Nu är det dock så att jag precis flyttat till New York och skulle vilja fråga om ni har en åsikt om följande: Tycker ni att jag ska lägga undan en viss procent av min lön varje månad och själv stoppa in i fonder alt. aktier som pensionsspar eller spara i USA’s system 401K? Fördelen med… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-11-12 23:52

Hej igen Günther,

Vet att du är ute och turnerar som en rockstjärna men hoppas på att du har tid för en kort redogörelse angående försäljningen i Spiltans högräntefond.

//Tickar mot röda siffror

Anonym
Anonym
2014-11-13 07:50

Hej Günther!

Har försökt hitta avsnittet där du nämner hur du gör för att få “överblivna” teckningsrätter vid nyemissioner men hittar det inte. Skulle du kunna säga vilket avsnitt det var, alternativt ge en kort redogörelse för hur man går tillväga?

Tack för en bra pod!