Hoppa till huvudinnehållet

Guldfeber – så investerar du om du tror ruschen fortsätter

Guldpriset är, precis som så mycket annat, på rekordhöga nivåer och guldfonder är den fondkategori som presterat bäst på Nordnets plattform den senaste månaden. Om man vill få exponering mot guld, hur gör man då på bästa sätt?  

Guld är som det brukar heta en ”säker hamn” i oroliga tider. Den här gången har guldpriset dock klättrat snabbt trots att riskaptiten varit på höga nivåer och börsen stigit kraftigt. Hur kommer det sig?

En förklaring kan vara förväntningar om lägre räntor. När räntorna är höga blir guldet som alternativ investering ett sämre val. Detta eftersom guldet visserligen anses vara inflationsskyddande, men det ger ingen ränta eller avkastning, så som räntepapper ju gör i detta läge. Då blir guld som investering mindre attraktiv. Nu väntar marknaden sig dock lägre räntor framöver, vilket kan vara en anledning till att guldpriset stigit den senaste tiden. Kanske väntar en hel del investerare också på bättre lägen att gå in på börsen, nu när så mycket stigit.

Bland Nordnets kunder är dock intresset för guld begränsat. Intresset ligger relativt konstant, både sett till antal kunder, antal affärer och volym och vi kan inte se någon uppgång parallellt med prisuppgången. En slutsats att dra av det är att många söker sig till andra typer av tillgångar snarare än guld när riskviljan ökar generellt på marknaderna. När vi historiskt har sett ett stigande guldpris samtidigt som det finns en oro på aktiemarknaderna, så har vi sett att intresset för att investera i guld i någon form har tilltagit. Men nu har ju guldet haft ”god konkurrens” av andra tillgångar, som aktier.

Om man är intresserad av att investera i guld, eller någon annan ädelmetall eller råvara, så finns ett antal sätt att gå tillväga. Man kan förstås köpa fysiskt guld. Men då behöver man ha ett bra svar på frågan hur guldet ska förvaras och skyddas. Andra praktiska problem kan tillkomma, det kan exempelvis uppstå frågetecken kring om hemförsäkringen verkligen täcker det värde ett gäng guldtackor har. Alternativet är att förvara guldet på någon annan säker plats, som i ett bankfack.

Ett annat sätt att investera i guld är att investera i aktier och fonder med fokus på guld. Då kan din guldinvestering integreras i din övriga investeringsportfölj hos banken. Men här gäller det att tänka till. Både operativa bolagsrisker och marknadsrisker tillkommer, ovanpå utvecklingen för guldpriset. Det kan vara att gruvbolaget i fråga inte lever upp till prognoserna, att en vd lämnar eller att finansieringen tryter. Det blir på så sätt inte direkt en ”ren” exponering mot guldpriset.

Med det sagt tenderar guldaktier och guldfonder att stiga när guldpriset stiger, så även denna gång. Guldfonder är den fondkategori som gått allra bäst på hela Nordnets plattform den senaste månaden.

Guldfonder den senaste månaden:

Franklin Gold & Precious Metals: 12 %

BGF World Gold: 11,7 %

Jupiter Gold & Silver: 11,4 %

Invesco Gold & Special Metals: 11 %

CPR Invest Global Gold Mines: 9,6 %

AuAug Gold Mining: 8 %

Guldfonder i år

Drar vi ut kurvan bara lite och tittar på utvecklingen sedan årsskiftet ser det desto mer mulet ut:

Franklin Gold & Precious Metals: + 0,7 %

BGF World Gold: – 0,3 %

Invesco Gold & Special Metals: – 1 %

CPR Invest Global Gold Mines: – 3 %

AuAg Gold Mining: – 10 %  

Guld-ETF:er senaste månaden:

För den som söker snabb exponering mot guldproducenter finns ETF:er. Även dessa ETF:er investerar i guldbolag, och även här följer operativa risker med. Även guld-ETF:erna har gått starkt den senaste månaden.

VanEck Junior Gold Miners: 9,4 %

L&G Gold Mining: 9 %

Amundi NYSE Arca Gold: 7,8 %

VanEck Gold Miners: 7,6 %

iShares Gold Producers: 7,3 %

HANetf AuAg Gold Mining: 6,8 %  

Produkter som följer guldprisets utveckling

Den som vill ha en mer direkt exponering mot guldpriset har andra vägar att gå. I perioder av uppgångar för guldpriset de senaste åren har vi kunnat se ett ökat intresse för börshandlade produkter som faktiskt innehar fysiskt guld. Det är produkter som WisdomTree Physical Gold och WisdomTree Physical Swiss Gold, som är en så kallad ETC (Exchange Traded Commodity). Här följs inte bara guldprisets utveckling syntetiskt, utan fonden säkrar tillgångarna av fysiska guldtackor. WisdomTree Physical Swiss Gold är upp med 6,4 procent den senaste månaden.

Men var medveten om att det här är produkter som räknas som komplicerade, och som kräver en förståelse för hur produkterna och marknaden fungerar. Inget för nybörjaren alltså.

Nya risker tillkommer

En börshandlad produkt i form av ett Bull-(eller Bear)certifikat med guld som underliggande ger en mer syntetisk exponering mot guldprisets utveckling. Ett certifikat räknas också som en komplicerad finansiell produkt och passar erfarna investerare. Här tillkommer en annan typ av risk jämfört med fonder eller aktier. Det är en emittent som har utfärdat certifikatet, och skulle den emittenten gå i konkurs kan investeringen bli värdelös. Dessutom tillkommer andra avgifter. Eftersom produkten är börshandlad betalar du courtage. Håll alltid koll på den slutliga kostnaden.

Bull och Bear-certifikaten kan fås med hävstång, och ju högre hävstång desto högre risk (och även högre kostnad). Hävstången ställs om för varje dag och ger dig således den hävstång instrumentet anger. Så kallade Mini Futures fungerar annorlunda. Även här kan du ha exempelvis guld som underliggande tillgång, men här är hävstången – om du väljer att ha en sådan – kontinuerlig. Det innebär att den förändras utifrån hur den underliggande tillgången, guldpriset i det här fallet, rör sig. På så sätt passar den bättre för långsiktigt sparande.

Historien är ingen garanti för framtiden

Kom ihåg att historisk avkastning inte är någon som helst garanti för framtida avkastning. Guldpriset har stigit den senaste tiden, men om guldfebern fortsätter kan vi inte veta. För den som tror på guldet kan det dock vara bra att ha koll på de vägar som finns att gå för att få eventuell exponering.

Investerar du i guld eller i någon annan ädelmetall?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anton
Anton
2024-04-15 08:19

Hej Frida,

stämmer verkligen ditt påstående längs när i artikeln? Tar du hänsyn till Inbyggd tidsvärde?

”Bull och Bear-certifikaten kan fås med hävstång, och ju högre hävstång desto högre risk”…

….”Det innebär att den förändras utifrån hur den underliggande tillgången, guldpriset i det här fallet, rör sig. 👉På så sätt passar den bättre för långsiktigt sparande.” 🤔

Staffan
Staffan
2024-03-29 11:49

När kommer det en guld ETF/ETC som vi kan hålla i våra pensionskonton?

John
John
2024-03-25 08:17

Varför pratar du/ni aldrig om kryptovalutor? T.ex. bara i denna artikel hade det varit helt naturligt att nämna att utflödena från guld-ETFer och de massiva inflödena i de nya spot BTC ETFerna med BlackRock i spetsen. Och varför inte ta upp hur väldigt dålig inflationshedge guld har varit under bra många år nu? Bitcoin däremot har utklassat alla andra tillgångsslag med hästlängder – ja självklart med stor volatilitet MEN även om man ser till Bitcoins riskjusterade avkastning så är den ändå överlägsen. Studier visar ju att om man allokerar en del (och här skiljer det ju sig från några procent… Läs mer »

Den fete
Den fete
Svara till  John
2024-03-25 14:26

Ja det självklara med kryptovaluta . Är ju att ja litar inte på sn rumän så som sitter i en grop med flertal grafik kort.
65fli bästa fall kan ja ha något förtroende för en korrupt
Statsmakt

Olle F
Olle F
Svara till  Den fete
2024-03-29 16:15

Hur vore det att använda sig av svenska språket? Då kanske du får viss förståelse för uttalanden. Inte NU. Du imponerar föga med din Krypto-slang!

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm