Hoppa till huvudinnehållet

Minska risken i din portfölj med Nordnet Markets.

Med hjälp av exempelvis blankningsprodukter kan du minska risken i din portfölj om marknaden går ner, eller valutasäkra den. Detta kallas för att hedgea.

Vad är hedgeing?

Hegdeing är en riskhanteringsstrategi som innebär att du har två, eller fler, öppna positioner samtidigt. Tanken med att ha en hedge är att minimera risken och kompensera för eventuell nedgång med en uppgång i en annan position. Exempelvis om du äger, det vill säga är lång, ett antal aktier, skulle du kunna hedgea dessa långa positioner med en kortposition i index (det vill säga en position som stiger i värde om index går ner).

Innan du läser vidare. Det här är riskfyllda produkter.

Bra att veta om risker och avkastning: Vi vill bara påminna om att dessa produkter inte är lämpade för alla. De är komplicerade och kräver en god förståelse för den underliggande marknaden och produkternas specifika villkor och egenskaper. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning och det är inte säkert att du får tillbaka de pengar du investerat. Läs mer om riskerna

Vad kan jag använda hedgeing till och hur gör jag det med Nordnet Markets?

Det finns ett antal olika sätt du kan använda dig utav Nordnet Markets produkter för att minska risken i din portfölj eller exempelvis ta hem vinst i aktier utan att sälja. Låt oss gå igenom några av dessa.

Minska risken i dina långa positioner med indexprodukter.

Ett av de vanligare sätten att skydda sin portfölj, det vill säga hedge, är att ha en kort position mot samma index där du för tillfället redan har långa positioner i exempelvis aktier.

Skydda dig mot valutarisk.

Om du exempelvis handlar med aktier i andra valutor än SEK, så kan du kanske vara intresserad av att valutaskydda dessa positioner. Detta kan du exempelvis göra med Nordnet Markets produkter som har valutor som underliggande. Du kan valutaskydda dina innehav med produkter både med eller utan hävstång.

Hantera fallande priser i råvaror.

I din portfölj så kanske du är äger ett antal oljebolag och gärna vill behålla dessa, även om oljan skulle falla i pris. Då skulle du temporärt, när du tror att oljepriset går ner, kunna hedgea dina oljebolag genom att korta oljan.

Ta hem vinst i aktier – utan att sälja.

Kanske äger du aktier i ett bolag som du helst vill ha kvar i depån av olika anledningar, men du vill säkra hem vinsten. Då skulle du kunna använda dig utav en produkt som går kort samma aktie, antingen med eller utan hävstång, för att säkra hem din vinst.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm