Hoppa till huvudinnehållet

Investmentbolag, kontraktstillverkare och bygg

Läs vad Affärsvärlden tycker om Valmet, FM Mattsson, Industrivärden, Lindab, Gomero, Scanfil, Igrene, OKEA, Lipum, Alcadon och Enfastighetsbolag. Det bjuds också på nyheter kring Krönika, Afv-portföljen, Börsgolvet, Investeraren x2, Råduppföljning och Lock-up-avtal.

Valmet – Till analysen (upplåst)

Finska verkstadsjätten värderas som fulverkstad. Bolaget har dock till stor del helt stöpts om de senaste åren.

FM Mattsson – Till analysen (upplåst)

Lönsamheten halverades i fjärde kvartalet och fortsatt svag utveckling väntas i alla marknader och samtliga kundsegment. Trots det har aktien stigit.

Industrivärden – Till analysen

Industrivärden har en portfölj bestående av bra innehav men tyvärr får man dock för stunden ingen rabatt om man köper dessa via Industrivärden. Som alternativ till en aktiefond kan Industrivärden däremot ett alternativ.

Lindab – Till analysen

En svagare byggmarknad innebär viss motvind för ventilationsbolaget Lindab. Koncernen fortsätter konsolidera marknaden och nyligen förvärvades danska Airmaster som har stark lönsamhet.

Gomero – Till analysen

Efter ett kurslyft tar vi nu hem ett lyckat köpråd i Spotlight-listade teknikbolaget Gomero.

Scanfil – Till analysen

Finska kontraktstillverkaren Scanfil skruvade nyligen upp sina finansiella mål. Ambitionen är att växa mer genom förvärv framöver. Bolaget har en stark balansräkning.

Igrene – Till analysen

Igrene är ett bolag på Spotlight som letar gas i Siljanområdet – på basis av en teori som går mot all vedertagen vetenskap.

OKEA – Till analysen

Mindre norska oljebolaget OKEA fokuserar på att förvärva och livstidsförlänga oljefält sent i livscykeln, ungefär samma strategi som Lundin-avknoppningen EnQuest. Ett misslyckat förvärv från Equinor nyligen har pressat aktien starkt.

Lipum – Till bud-kommentaren

Huvudägare Thomas Eldered lägger genom sitt ägarbolag Flerie Invest ett budpliktsbud på läkemedelsutvecklingsbolaget Lipum uppgående till 6,60 kronor per aktie. Det var drygt 16% lägre än stängningskursen innan budet.

Aladon – Till analysen

Alcadon är en distributör inom kablar och andra nätverksprodukter som historisk påverkats väldigt starkt av fiberutbyggnaden på sina marknader. Vilket inte varit bra på senare år. Framöver ser det bättre ut.

Enfastighetsbolag – Till analysen

Mer än hälften av de kvarvarande “enfastighetsbolagen” har nu ställt in aktieutdelningen, och i den här aparta men tidigare högutdelande hörnan av fastighetssektorn återstår nu bara tre namn som lever upp till produktens ursprungliga löfte.

Krönika investeringsfilosofi – Till krönikan

Som aktieinvesterare har man ofta en lista med börsbolag som är “under bevakning”. Här är det för mig viktigt att inte försöka vara översmart. En bevakningslista som är för komplex, för lång eller för kort är mer till hinder än hjälp. Här är ett utdrag ur min nuvarande bevakningslista och en fingervisning om var jag ser mest och minst uppsida framöver.

Afv-portföljen – Till månadssummeringen

Portföljen steg 3,5% under februari då flera fina bokslut pumpade upp aktierna. Men det fanns också plumpar som drog ned.

Börsgolvet – Till golvet

Vår är för mycket sagt, men spekulationer blommar tidigt i finanskvarteren: Ska Boeing buda på Saab? Räddar Rosengren Volvo Cars för att han har nära hem? Och vilken nyemission är mest lik en semla?

Investeraren Tommi Saukkoriipi – Till intervjun

Nästan 20% av Tommi Saukkoriipis spetsfond utgörs av Volvo. Dessutom har han Traton som en av sina viktigaste pjäser i portföljen. “Värderingarna är helt enkelt på tok för pessimistiska med tanke på utsikterna”, säger SEB:s förvaltarveteran.
Han berättar också om:
✓ Volvos potentiella omvärdering: “Väldigt goda utdelningar”
✓ Orsaken bakom de “undervärderade” storbankerna
✓ Vinnarsektorerna framåt

Investeraren Anders Tandberg-Johansen – Till intervjun

Norske DNB-förvaltaren Anders Tandberg-Johansen gillar “naboselskapen” i Sverige och har flera i sin teknologifond. Ericsson finns i toppen och Embracer lite närmare botten: “Möjligheten i bolaget är helt enkelt att folk blivit väldigt, väldigt negativa”, säger Tandberg-Johansen, som förvaltar drygt 60 miljarder kronor.

Råduppföljning – Till sammanställningen

Slagna serieförvärvare med ansträngda balansräkningar i form av Embracer och Sinch blev denna omgångs sämsta aktier. Vi lyckades dock hålla oss undan bägge. I skuldtyngda Dustin gav vi ett köpråd men tog oss igenom bolagets nyemission med blotta förskräckelsen. Bästa köpråd var för mjukvarubolaget Opter som steg 41%.

Lock-up-avtal – Till sammanställningen

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i Xvivo Perfusion och Yubico.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm