Hoppa till huvudinnehållet

I väntan på nästa köpsignal

Detta inlägg är marknadsföring.

Det är dags för en teknisk analys av marknadsläget igen. Marknadens vanliga mekanismer är delvis satta ur spel i och med det exceptionella läget vi har i Europa, men vissa saker känner vi igen trots allt – rädslan i form av volatilitet.

Jag tittar i vanlig ordning på de fyra indexen OMXS30, DAX, Dow Jones och Nasdaq 100 som syns i diagrammen nedan. Jag har kryssat bort säsongsindikatorn Predictive Average för att göra det lite tydligare. Nedtill i diagrammen syns dels volatiliteten samt indikatorn Volatility Average Points, som är ett effektivt sätt att bedöma marknadshumöret.

Det intressanta i skrivande stund är skillnaden mellan de europeiska indexen samt USA-indexen, där vi ser en kortsiktigt fallande volatilitet i Europa (trots allt), medan USA-marknaden återigen visar ökande nervositet. DAX-index är tex inte långt från en köpsignal baserat på just fallande volatilitet, OMXS30 ligger strax efter och om utvecklingen fortsätter i samma stil ett par veckor till utan dramatiskt ökande nervositet kommer en köpsignal triggas även för Stockholmsbörsens större bolag. Däremot ser det inte lika ljust ut i USA. Vi kan konstatera en snabbt ökande volatilitet som drar ner VAP-poängen på nytt, även om Dow Jones nyligen visade positiva tecken. För att jag ska bli generellt övertygad av marknaden i stort vill jag se tydligt fallande volatilitet för flera index samtidigt, gärna på båda sidor Atlanten. Innan dess är de positiva tecken som finns alltför smala och kopplade till enskilda index snarare än marknaden i stort.

Vi närmar oss också början på den statistiskt positiva halvan av börsåret, som ofta startar i sept/okt och håller i sig till slutet av april. Jag bedömer det som mindre relevant i det här läget eftersom de vanliga marknadsmekanismerna delvis är ur spel. Jag väljer att i nuläget helt fokusera på volatiliteten för att försöka hitta vändpunkten. Traditionellt slutar de flesta nedgångsfaser på börsen med en panikfas där vi ser dagsrörelser hos index i storleksordningen 3-5% under någon eller ett par veckor. Det har vi inte sett ännu. Alla nedgångar är olika och det är inte någon naturlag att det måste bli så den här gången.

Tips för aktiescreening i Autotrader

Även i fallande marknad finns det nästan alltid aktier som stiger. Ett effektivt sätt att hitta dessa enkelt och snabbt är via Kalkylforskaren i Autotrader, som kan scanna igenom hela börslistor och ranka aktier efter valfria kriterier. I exemplet nedan har jag använt kalkylen “Stabilitet” som räknar antal nya kvartals- och årshögsta kursnoteringar. Aktier som sätter många nya högsta kursnoteringar tex senaste kvartalet kan ju sägas vara stabilare än andra och därmed kanske mer intressanta i ett turbulent börsklimat.
Ett annat bra tips är att använda Autotraders möjlighet att automatiskt bevaka och sälja aktien med en trendlinje som du drar manuellt (syns i diagrammet nedan). När kursen skär linjen säljs aktien.

Observera att det här inte får ses som någon form av rekommendation – det är endast ett exempel.

/Rikard Nilsson, Autostock AB

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm