Schablonbeskattning
– Ja, hur fungerar det här egentligen? Häng med i ett par minuter så kikar vi på det tillsammans!

På första bilden har vi ett gäng siffor för varje kvartal, värdet för ditt investeringssparkonto, eller ISK, läses av i början varje kvartal. I detta exempel så har vi 100 000 kronor som ingående värde, sedan ökar värdet under året, plus att vi satt in 100 000 kronor, med detta får vi en totalsumma på 600 000 som vi delar med fyra. Kvar har vi då 150 000 kronor som är vad som kallas för kapitalunderlaget.
Kapitalunderlaget används sedan för uträkningen av schablonintäkten. Schablonintäkten räknas ut genom att multiplicera kontots värde med statslåneräntan + 1%. Dock är statslåneräntan för närvarande väldigt låg(-0.07), och det lägsta värdet denna så kallade ‘multipliceringsfaktor’ kan ha är 1.25%.

Dessa siffror tar vi med oss för att räkna ut den slutgiltiga skatten. Vårt kapitalunderlag gångras med multipliceringsfaktorn, och vi får ut ett värde om 1 875 SEK. Då skatten på kapitalinkomster är 30% så gångrar vi detta belopp med 0.3 och får ut den slutgiltiga skatten till 562,50 SEK.
Det går att ta en liten genväg för att slippa göra de sista två uträkningarna. Detta görs genom att ta ut 30 procent av multipliceringsfaktorn, som i dagsläget blir 0.375%. Då kan man lite enklare och snabbare räkna fram skatten som skall betalas på ditt investeringssparkonto! Lite klurigt, men ändå ganska smidigt – eller hur? 🙂
Har du några frågor eller funderingar? Skriv en kommentar eller hör av dig till mig på Instagram eller Twitter!
Vi hörs!
/Axel
Hej
Det är ett räknefel i kalkylen. det ska vara 1875 kr x 30 % ej 0.3 %
Hej!
För att få fram 30% av beloppet så gångrar jag med 0.3. Siffran åsyftas inte att det är 0.3% utan att en siffra multiplicerad med 0.3 = 30% av siffran.
Ha en fin dag! 🙂
Hej igen,
Så står det ej i kalkylexemplet.
Det står 1875 kr x 0,3 % det blir 5,63.
Det ska vara 1875 kr x 0,3 = 562,50
Räknar inte skatteverket ut detta per automatik ?
Gunilla
Hej Gunilla!
Ja det stämmer bra, inlägget är i informativt syfte så att man vet hur det räknas ut och vad som påverkar skatteunderlaget.
Trevlig helg!
Hej, skulle du förklara hur ISK skatter funkar med utländska aktier? Tack.