Hoppa till huvudinnehållet

Bygg, bryggeri och en ny IPO

Läs vad Affärsvärlden tycker om Alimak, Boliden, Skanska, Incap, OX2, Kopparbergs, Olvi, Nordrest, Surgical Science, Nobia och Kinda Brave. Det bjuds också på nyheter kring Afv-portföljen, Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning samt Lock-up.

Alimak – Till analysen

Byggkrisen har hittills inte rubbat vinsten i Alimak som kanske är mest känd som tillverkare av just bygghissar.

Boliden – Till analysen

Även om Boliden-aktien gått bra på börsen i år så borde den nog gått ännu bättre givet metallprisrusningen. Ett visst misstroende mot ledningen verkar finnas på marknaden.

Skanska – Till analysen

Byggrörelsen går fortsatt riktigt bra i Skanska tack vare högt ordertryck i USA. Återhämtningen inom projektutvecklingen är mer dämpad.

Incap – Till analysen

Under 2022 utgjorde storkunden Victron Energy 67% av Incaps omsättning. Efter ett utmanade 2023 med omfattande lageruppbyggnadsproblem för Victron har beroendet av storkunden minskat. Övriga kunder uppvisar fortsatt god tillväxt.

OX2 – Till budkommentaren

Att en av EQT:s infrastrukturfonder hoppas köpa ut vindkraftsbolaget till 5,6 gånger 2026 års väntade rörelseresultat är ett bevis på börsens avsky för projektbolag. Nu vill EQT skruva om affärsmodellen i OX2 från renodlad utveckling till att även äga färdiga tillgångar inom förnybar energi.

Kopparbergs – Till analysen

Bryggerikoncernen värderas lågt på ett pressat resultat. Men höjda priser bör ge avtryck framöver samtidigt som de egna kostnadsökningarna ser ut att mattas av. Ett nytt distributionsavtal med Budweiser är en tillväxtoption som i bästa fall kan bli en nödvändig återställare för bolagets tillväxt.

Olvi – Till analysen

Olvi är en finsk bryggerikoncern som fått en stor del av sina vinster från Vitryssland där man är marknadstvåa inom öl efter Carlsberg. Att Vitryssland slutit upp bakom Ryssland efter angreppet på Ukraina har gjort den rörelsen till ett stort frågetecken och aktien iskall. Men börsen verkar glömma den starka affären Olvi har på hemmaplan och i Baltikum.

Nordrest – Till IPO-analysen

Nordrest driver restauranger på sjukhus, företag och liknande platser och går mot börsen med starka vinst- och tillväxtsiffror i ryggen. Försvarssektorn driver mycket av framgången. Särskilt ett dotterbolag som säljer portioner för soldater i fält. Sista teckningsdag är 21 maj.

Surgical Science – Till kommentaren

Rapporten för första kvartalet var ingen höjdare med negativ tillväxt och halverat rörelseresultat. Ledningen är dock fortsatt konfident med att nå bolagets finansiella mål.

Nobia – Till analysen

Kökstillverkaren Nobia har arbetat med att stärka balansräkningen och sänka skuldsättningen det senaste året. Verksamheterna i Nederländerna och Österrike har avyttrats. Koncernen har även gjort en sale-and-leaseback-affär med fabriken i Jönköping och en företrädesemission på drygt 1,2 miljarder.

Kinda Brave – Till IPO-analysen

Gamingbolaget Kinda Brave siktar på att göra om reptricket från succéspelet Unravel. Det är lätt att se stor uppsida vid ett positivt utfall. Men är sannolikheten tillräckligt hög för att göra aktien intressant? Sista teckningsdag 22 maj.

Afv-portföljen – Till veckosummeringen

Vi tackar för god avkastning i Betsson och kikar på hur portföljens innehav står sig jämfört med de riktvärden vi såg i analyserna. Finns uppsida kvar?

Investeraren – Till intervjun

Efter flera tunga år har Didner & Gerges småbolagsfond tagit viss revansch. Nu tror förvaltarna stenhårt på budaktuella Karnov – och ett svenskt småbolag som kommer att gynnas av Novo Nordisks framgångar. “Det är en fröjd att besöka deras fabrik”, säger Erik Nordström. Han och kollegan Kristian Åkesson lockas nu också av Thule, Dometic och Mips.

Börsgolvet – Till golvet

En välknuten fluga ser ut att göra sig redo för börsen, medan placing-kön är lika lång och svettig som till Investors årssstämma. IPO-buffén bjuder på en konkursballong och varning utfärdas för posterpojkar i VD-stolen.

Råduppföljning – Till sammanställningen

Fem av sex råd i den här omgången utvecklades mycket bra. Bäst var köprådet i Integrum som gav 141% i avkastning.

Lock-up-avtal – Till sammanställningen

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i RevolutionRace och Bico.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm