Hoppa till huvudinnehållet

Har vi lämnat inflationsspöket bakom oss?

För hög inflation innebär att centralbanker behöver höja räntan för att dämpa inflationen. Höjd ränta innebär dyrare finansiering för företag och högre räntekostnader för belånade konsumenter. På det stora hela är höjd ränta inget börsen uppskattar och just därför det är så viktigt att förstå var räntan är på väg för oss som investerar på börsen.

En enkel sak att titta på är råvarupriserna. Högre råvarupriser gör att producenter som använder råvarorna får högre kostnader och måste höja sina priser vidare till konsumenterna. Detta sker dock oftast med en fördröjning. Massapriserna kan rusa upp idag men det skulle ta sex månader till ett år för Essity att föra vidare kostnaderna till konsumenter och först då syns det i inflationen.

Med denna kunskap och logik kan man till viss del också använda råvarupriser som en indikation på hur den framtida inflationen ska röra sig. Inte till 100 procent då inflation påverkas av flera faktorer än råvarupriserna, men det är ändå en viktig faktor. Så, låt oss kika på olika råvaror i olika kategorier.

Tittar vi på energi är oljepriset det de flesta fokuserar mest på. I juni i år låg WTI-oljan på 120 USD/fat men idag har den krupit ner till 89 USD/fat. Bland industrimetaller hittar vi kopparpriset som toppad nära 5 USD/lb under våren men är nu under 4 USD/lb.

Mat då? Där märker gemene man av högre priser. Kollar vi dock på basråvaror inom mat, till exempel vetepriserna, så ökade priset enormt i samband med Ryssland-Ukraina-kriget (Ukraina är en stor producent av vete). Det var en prisfördubbling som mest. Men nu har priserna gått ner igen och ligger ungefär där vi var innan kriget. Andra råvaror, som exempelvis kaffe, är faktiskt kraftigt ner i år (goda skördar i Brasilien som är storproducent av kaffe).

Innebär denna avsvalning av råvarupriser att vi framöver får en dämpad inflation, inga större räntehöjningar och en glad börs? Svårt att säga; här ska vi ha in andra aspekter som löneinflation, valutaeffekter och elpriser. Men å andra sidan underlättar de svalare råvarupriserna för en mer dämpad inflation. Det är något jag tycker fått alldeles för lite uppmärksamhet i media.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2023-01-16 10:36

Detta är ju dumhet det rånet fortfarande en akut energbriss i hela Europa!? Och man behöver inte fundera på vilken slags energi energi är kompatibla med varandra ! Problemet är att det är för många som försöker kontrollera energiproduktion !? Efter dom alla har olika möjligheter och sålda intressen!?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm