Hoppa till huvudinnehållet

Här är aktierna du skulle haft hittills i år

I år fick Stockholmsbörsen en av de sämsta inledningarna på länge när inflationen tog fart med stigande energipriser under Rysslands invasion av Ukraina.

Stockholmsbörsen bottnade den 8 mars och har sedan dess med storbolagsindexet OMXS30 som kort tid handlades under den psykologiskt viktiga nivån 2000 backat 12,7 procent medan det breda OMXSPI samtidigt har sjunkit 14 procent.

Finwire har gjort en genomgång vilka aktier som toppar vinnarlistorna hittills i år.

Bland storbolagen har Saab rusat 47 procent när efterfrågan på krigsmateriel stigit under Ukrainakriget.

Saab har bland annat uppmärksammats för att ha levererat pansarskott till Ukraina, men också för att de fick nobben av Kanada som skulle köpa in nya stridsplan, och istället valde konkurrenten Lockheed Martin om 88 stycken F-35-plan.

Vd:n ser dock ett förnyat intresse från länder som vill förbättra sin försvarsförmåga mot bakgrund av de ökade politiska spänningarna. Han uppger också att det blir allt fler övning och träning i utrustning, vilket ger mer att göra för bolaget inom service- och underhåll.

OX2 kvalar in på en andraplats efter att ha avancerat 46 procent. Starkt har också flera gruvbolag gått. Boliden har sett en ppgång på 41 procent på stigande kopparpriser och även andra metaller i uppåttrend. Sektorkollegan Lundin Mining är samtidigt upp 36 procent och närliggande SSAB med 39 procent.

Mid Cap-listan toppas av oljebolaget International Petroleum Corp, som rusat 83 procent. Andra bolag i sektorn återfinns också i toppen, som Enquest med en uppgång på 76 procent.

Värt att notera är att semester- och fritidsbolagen Scandic Hotels och Skistar som tidigare har tyngts under pandemin återfinns på topplistorna. Scandic med en uppgång på 16 procent och Skistar med en ökning på 2 procent, har därmed båda slagit index hittills i år.

Bland Small Cap-bolagen återfinns en vinnare som stigit mer än något bolag på de större listorna. Det är Viking Supply Ships som avancerat 158 procent. Här återfinns också ett nöjesbolag som haft det tufft ekonomiskt under pandemin, Moment Group, som stigit 20 procent hittills i år.

Den totala vinnarlistan toppas dock av Bluelake Mineral som klättrat 264 procent. Bolaget vill öppna en nickelgruva i Sverige och ser ett tydligt ökat sug efter metallen. Projektet är även känt som Rönnbäckensprojektet, som ligger i Storuman i Västerbottens län. Bolaget har kommit med en studie som visade att produktion av nickel i området är lönsam redan vid en fjärdedel av nuvarande marknadspris.

Nu ska bolaget göra en förstudie och en miljökonsekvensbeskrivning för att ansöka om miljötillstånd. Bluelake bedömer att finansieringen om 100 miljoner kronor kan ske direkt i dotterbolaget Nickel Mountain, vilket i så fall inte kräver någon nyemission i Bluelake. Nickel används bland annat för att tillverka batterier i elbilar.

Om vi istället vänder på steken och kollar på förlorarna så är aktien med sämst utveckling hittills i år Ferronordic, med ett ras på 84 procent. Fordonsåterförsäljaren har en hög exponering mot Ryssland som vi också skrev om här.

Backat stort har också Saniona och StarVault gjort med en nedgång på 81 respektive 78 procent.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm