Hoppa till huvudinnehållet

Halvårsavstämning

Vid halv- och helårsskiftet svämmar “finanstwitter” över av redogörelser hur perioden har gått. Ofta är det i ytterst positiva ordalag, det är väldigt få som visar upp att det har gått åt skogen. Personligen jämför jag mig bara med mig själv, då vi alla har unika förutsättningar. Det vi mäter har vi en tendens att fokusera på. Det vi fokuserar på, tänker vi på och därifrån är inte steget långt till att vi också agerar för att vi ska nå det vi fokuserar på. Det är skälet att jag envisas med att följa upp min ekonomi varje vecka (aktierna), månad (övergripande kapital) och hel/halvår (mer i detalj där även intäkter och kostnader följs upp).

Ekonomisk frihet

Mitt mål är precis som tidigare att jag ska vara ekonomiskt fri vid 55. Jag vill själv kunna bestämma om jag ska jobba eller ej. Förra året sa jag upp mig från min fasta anställning och driver idag egna konsultbolag inriktat på IT-projektledning. Det var inte självklart då jag är en trygghetsknarkare av stora mått, men idag känns det himla bra att jag vågade ta steget. Det var en bra början på väg mot min frihet. Idag arbetar jag mindre än tidigare, men klarar ändå av att försörja mig. Att mäta mina ekonomiska resultat är ett måste för att kunna se att jag är på rätt väg.

Tittar i backspegeln

Detta halvår har dominerats av husförsäljning, fixande med lån och flytt. Det har varit kaos då huset inte var så lättsålt som jag och mäklaren trodde. “Marknadspriset” var uppenbarligen betydligt lägre än vad vi hade förutsett, men det är en fråga om utbud och efterfrågan och jag är tacksam att mitt hus blev sålt i tid. Som hyfsat nystartad egenföretagare är det inte så lätt att få bolån, men det löste sig också efter mycket om och men. Dock fick jag nalla rejält på portföljen för att kunna betala de sista 12,5% på köpeskillingen.

Så det där med genomtänkta investeringar, (hög) sparkvot, regelbundet bloggande här på Nordnet hamnade långt ner på priolistan. Tittar jag på det ekonomiska resultatet så är jag faktiskt förvånad över att det inte har gått åt skogen.

Resultat

Det totala kapitalet har skött sig och växte ca 7%. Efter lite mer Excel-analys så är det större skillnader mellan bästa och sämsta tillgångsslag.

  • Allmänna pensionen omfattar: Inkomstpensionen: 0% och Premiepension: 24% (Black Rock Fund World Technology och Länsförsäkringar fastighetsfond är de som ligger där nu).
  • Tjänstepension: Inga insättningar, men landade på 19% tack vare DNB Teknologi, Swedbank Robur Ny Teknik och Core Ny Teknik.
  • Privat pension: Rensat för en engångsinsättning på 150 tusen landade den också på 19%. Största innehavet är även här DNB Teknologi (pga begränsat utbud hos Movestic).
  • Mina aktier och alternativa investeringar dubblades, men det är främst för att jag fick loss kapital från husförsäljningen (som lånades ut till sonen). Min största aktieportfölj finns på Shareville och den har avkastat 23% i år, vilket är kul men oväntat med tanke på hur lite omvårdnad den har fått. Bästa innehaven har varit Fortnox, SECTRA, THQ Nordic och XANO.
  • Slutligen så är det lite värdefullare huset sålt och en mindre, billigare, nyare lägenhet införskaffad. Idag har jag tagit upp den för inköpspriset men banken och Booli tycker att den är värd minst en halv mille mindre. 🙁
    Det är säkert sant om jag skulle sälja idag, då jag tyvärr köpte på toppen (aug-16) och tillträdde på botten (april-19), men jag tänker inte sälja i närtid så det är ingen ide att gråta över spilld mjölk förrän den dag jag ska sälja.

Sammanfattning

Börsen har varit urstark under våren och jag är fullt nöjd om jag kan hålla behålla detta resultat till årsskiftet. Genomgång av intäkter och kostnader respektive min investeringsjournal återstår, men det får bli vid ett senare tillfälle. Räknar inte med att spara några större summor i år – kan jag bara hitta en balans i min nya ekonomi är jag nöjd. Däremot kommer jag självklart att fortsätta följa upp mina resultat så att jag ser att jag är på rätt väg.

Hur har första halvåret gått för dig?
Om du inte har en aning, men vill 1) bli en bättre investerare och/eller 2) skapa en bättre ekonomi så rekommenderar jag dig att avsätta några timmar och kika i backspegeln för att få fram ditt resultat och nuläge.

Ha en härlig semester så hörs vi framöver!

/Monica

Monica Sjödin
Entreprenör och ekonomientusiast

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-07-02 22:45

Har du någon bra mall för uppföljningen? Fina grafer!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-07-03 14:53

Hej Karin, jag har bara gjort en enkel mall i Excel med grupperingar: tex under pension ligger Inkomstpension, premiepension och sen alla mina tjänstepensionsförsäkringar med en rad för varje innehav. Likadant för mina privata pensioner. Sen en grupp med allt övrigt jag äger. Jag ska se om jag kan få fram ett neutralt exempel.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm