Hoppa till huvudinnehållet

Globalfonder – det perfekta valet för pensionsportföljen!

Tillhör du dem som vet att du borde välja fonder i din tjänstepension eller i ditt privata sparande men drabbas av den klassiska handlingsförlamningen så fort du bara börjar tänka på att du borde göra något åt det? Så många val! Så lite intresse eller kunskap! Kan inte någon annan bara fixa detta åt mig? Känns det igen? I så fall är du långt i från ensam! I Facebookgruppen som jag driver: Pensionsguiden – Tips, tricks och råd så är just fondval en vanligt diskuterad fråga. Min personliga åsikt är att om man inte är intresserad av pension, sparande och att välja fonder så ska man göra det enkelt för sig. Är det inte enkelt är risken överhängande att det inte blir av. Risken är då att du kan få en ganska fattig pension….

Pensionssparande – det långsiktiga sparandet

Så, låt oss bena ut detta tillsammans. Pensionssparandet är långsiktigt och du kan därför kosta på dig att ta mer lite mer risk. Ofta rekommenderas 100% aktiefonder tills du är 55 för att därefter vikta ner risken genom att minska mängden aktiefonder och istället öka på med räntefonder.

Jaha, hur hjälper det dig?
Jo, genom att välja aktiefonder får du möjlighet till en vettig avkastning på dina pengar, men om du inte är intresserad av att välja fonder eller hålla dig a jour med de senaste trenderna på marknaderna är mitt tips att välja en globalfond, då du då får tillgång till en mängd olika bolag i större delen av världen. Du drabbas marginellt om det blir kris i något enskilt land för din fond innehåller kanske över tusen bolag från mer än tjugo länder.

Vilken fond ska man välja?
Bra fråga! Söker du ut Globalfonder på Nordets fondsida får du upp 176 olika fonder! Gulp! Är du ointresserad så rekommenderas ofta en indexfond, dvs en passivt förvaltad fond som följer ett index. Då får du en låg förvaltningsavgift och fonden kommer att ticka på i samma takt som sitt jämförelseindex (bortsett från förvaltningskostnaden). Ok, så då vet vi att vi bör ha en globalfond och att det ska vara en passivt förvalta indexfond. Kända index för globalfonder är MSCI World samt MSCI ACWI. Vill man hänga på ESG-trenden så finns båda indexen också med ESG-urval, tex MSCI World ESG Leaders, vilket tex Nordnet har gjort med sin globalfond. Alla fonder kommer att behöva anpassa sig till EUs miljökrav på fonder så sannolikt kommer det att komma till fler ESG-index med tiden,.

Globala index

MSCI World

MSCI World är det vanligaste världsindexet. Väljer du en fond som följer MSCI World så får du tillgång till ca 1500 bolag från 23 länder. Du får en hel teknik och finans och majoriteten av bolagen kommer att vara amerikanska. Endast en procent av innehaven är från Sverige. Här får du en bra spridning och en genomsnittlig avkastning (ca 6,5%/år sen år 2000). När det är så många ingående bolag så kan man inte räkna med någon dunderavkastningen, men risken blir lägre när du har många bolag och det blir en stabil bas i portföljen.

MSCI Worlds fördelning

Vill du att din investering ska göra skillnad för miljön så kan MSCI World ESG Leaders vara ett alternativ. Då får du ca 700 väl utvalda bolag.

MSCI ACWI

Vill du ha med tillväxtländer, så som Kina, Mexico eller Polen så är det MSCI ACWI som är din grej! Då får du tillgång till alla bolag i MSCI World plus ett helt gäng till. Totalt nästan 3 tusen bolag, så en himla bra spridning.

MSCI ACWI innehåll

Vilken är bäst?

De har presterat förvånansvärt lika så det är mer en smaksak.

MSCI World coh MSCI ACWI jämförelse

Att välja indexfond

Hos Nordet finns det 14 stycken indexfonder. Du hittar dem i fondlistan om du väljer:

  • Fondtyp: Aktie
  • Region/Land: Global
  • Kryssa i “Indexfonder”

Nu har du en lista med fonder. Tyvärr ser man inte jämförelseindexet i fondlistan (vilket hade underlättat i detta fall), så du får klicka dig in på varje enskild fond som du är intresserad av och läsa fondinformationen eller fondfaktabladet om du vill veta vilket index dem följer. Indexfonder är som elavtal, det spelar ingen roll vilken du väljer – så välj den billigaste! Förvaltningsavgifterna ligger i just detta fall på 0,2-0,6%, så vi siktar på de som har 0,2%. Det är:

  • Länsförsäkringar Global Indexnära – följer MSCI World
  • Nordnet Indexfond Global, – följer MSCI World ESG Leaders
  • Swedbank Robur Access Global – följer MSCI World

Vill du ha en fond som följer MSCI ACWI så är SPP Global billigast. Den kostar 0,31%

Så oavsett vilken av dessa du väljer så kommer du att få en bra bredd i din portfölj!

Luta dig tillbaka och vänta in pensionen

Har du valt en av fonderna ovan så kan du med gott samvete luta dig tillbaka och nöja dig med att kika in på ditt konto någon gång om året. Fonden kommer att sköta sig själv och med tiden så kommer det med största sannolikhet att bli ett bra tillskott till din pension!

Ha nu en underbar sommar och ge gärna dina pensionsfonder lite extra kärlek nu när du är ledig!

/Monica

PS: Om du vill vara aktiv i dina fondval så finns det massor av alternativ, men det kan vi ta vid ett senare tillfälle.

Tänk på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida utveckling. De pengar som du placerar i fonden kan både öka och minska i värde. Risken finns att du inte får tillbaka hela det investerade beloppet. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet på fondens produktsida på nordnet.se.

Läs mer om privat pensionssparande hos Nordnet här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-07-02 15:01

Vilken av SPP Global?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-07-02 17:27

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm