Hoppa till huvudinnehållet

Spaning: Fem teman för ditt fondsparande 2021

Vi lämnar ett av de märkligare börsåret bakom oss. Men mycket talar för ett gott börsår även 2021. Räntorna kommer fortsätta att vara låga, och därmed kommer alternativen till börsen fortsatt vara få. Vaccinet rullar ut, och det kan tala för att andra sektorer hamnar mer i rampljuset under 2021.

Det lär dock under en period bli något av en dragkamp mellan vaccinutrullning och den andra virusvågen, där spridningen nu går fort. Virusvågen kommer att slå mot återhämtningen i fjärde kvartalet, men säkerligen också i första kvartalet och kanske även andra. Så flera bolag kommer att starta året i uppförsbacke eftersom restriktioner som hämmar verksamheter fortfarande råder.

Sektorrotationen fortsätter

Men vaccinet ändrar ändå spelplanen. Sedan de första vaccinnyheterna kom i november har det talats om en sektorrotation. Frågan har varit om rotationen kommer att vara bestående, eller om fokus ganska snabbt kan skifta mot tech igen. Jag tror inte att 2021 kommer att vara samma år som 2020 inneburit för tech. Det är inte den sektor som kommer gå bäst. Istället kommer andra sektorer som släpat efter ta plats i strålkastarljuset.

I detta ligger att 2021 kan bjuda på något lite mer fokus på värdebolag, även om tillväxt kommer att vara intressant så länge räntorna är låga. 2020 var ju tillväxtbolagens år, understödda av låga räntor som premierar bolag med stora vinster längre fram i tiden. Digitalisering och hållbarhet kommer självklart fortsätta att vara megatrender och för den långsiktige tycker jag det är teman man kan hålla fast vid. Men på kort sikt kan man inte räkna med att dessa sektorer kommer att gå lika bra 2021 som de gjort 2020. Och jag tror också att det enorma gapet i värdering mellan tillväxt och värdebolag kan komma att minska något, om än inte slutas.

Exponering mot amerikansk tech får du i din globala indexfond, som jag tycker man ska behålla som bas. Du behöver då inte en amerikansk techfond ovanpå det.

Blicka mot Asien

Ur ett fondperspektiv innebär det att man kan tänka sig en paus från techfonder med fokus på de stora amerikanska jättarna. Här tror jag man 2021 kan rikta blicken mot tillväxtmarknader, och framför allt Asien och Kina. Tillväxtekonomier har i vissa fall drabbats hårt av pandemin men inte kommit lika långt i återhämtningen. Dollar har försvagats och väntas fortsätta göra det, vilket gynnar tillväxtekonomierna som ofta har stora lån i dollar.

Den kan komma 2021. Kina är en enorm motor för världsekonomin, och den rollen kan synas extra tydligt när stora stimulanspaket i exempelvis infrastruktur ska till. Det är stimulanser som även kommer att komma i USA, och det kan påverka allt ifrån gruvbolag till basmetaller. Världsekonomins återstart kan påverka även svensk basindustri.

Man kan också tänka sig ett skifte av fokus från USA till Europa framöver. Men för att ge fonden en liten tillväxtexponering kan en fond med fokus på europeiska småbolag vara intressanta.

Skippa långa räntefonden

Räntorna kommer att fortsätta vara låga. Men det är svårt att se att de kommer att falla. Istället kan vi möjligen vänta oss något stigande räntor, som en följd av massiva stimulanser, både finans- och penningpolitiska. Dock kommer centralbankerna finnas där och lurpassa, räntorna får inte stiga för snabbt. Då kommer obligationsköp pressa ned räntorna igen.

Men falla mer lär inte räntorna göra. Det gör att utsikterna ser trista ut för långa räntefonder, vars värde stiger när räntorna faller. Mer intressanta för räntesparande är därför korta räntefonder eller rentav kontosparande. Här blir det ingen avkastning att tala om. År 2021 fortsätter lågrisksparande att vara en enorm utmaning.

Var beredd på svagare dollar

Som tidigare nämnt kan dollarn fortsätta att försvagas, bland annat som en följd av enorma stimulanser. Man kan vara medveten om att en svagare dollar gentemot kronan gör att du får mindre tillbaka i kronor för varje dollar du köper fondandelar för. USA-fonder, men också globalfonder, kan därmed gå lite sämre än vad de annars skulle ha gjort (med en starkare krona). Det är dock inte att rekommendera att försöka tajma valutarörelserna. Som fondsparare kan du tänka att valutarörelserna jämnar ut sig över tid. Under åren med kronförsvagning vi har bakom oss fick ju du som fondsparare i fonder som köper i dollar en rejäl boost.

I övrigt kan man ha med sig att en svagare dollar är sämre för våra svenska exportbolag, men bra för exempelvis H&M, Clas Ohlson med flera.

ESG-stämplade indexfonder

När det i förra veckan stod klart att Evolution Gaming kommer att inkluderas i OMXS30, så satte genast igång ESG-debatten. Det finns helt enkelt en efterfrågan på hållbart sparande, och många sparare vill både spara till lågt pris och göra det enligt ESG. Denna efterfrågan har ökat antalet “indexnära” fonder som kan sägas ha en SRI- eller ESG-stämpel blir allt fler. Och det är en trend jag tror kommer öka.

Att kalla fonden för indexnära istället för en ren indexfond gör större flexibilitet att välja bort bolag som just Evolution Gaming eller Swedish Match. Sedan kan förstås fonden välja att följa en ESG-variant av OMXS30, som exempelvis Nasdaq har. Men likväl handlar det då inte om en fond som speglar hela OMXS30. Som sparare får man vara beredd att en fond som inte helt och hållet speglar ett index till 100 procent kan komma att avvika från index ganska mycket. Ibland till fördel, men också till spararens nackdel.

Hur som helst, ESG är ett tema här för att stanna.

Hur tänker du inför sparåret 2021?

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Peter N.
Peter N.
2020-12-19 16:22

Solenergi borde fortsätta att växa tack vare att solenergi fortsätter att ge allt billigare el, kanske inte i Sverige men på många andra platser inte minst stora delar av USA. Det kommer också leda till att det automatiskt produceras stora överskott av el då efterfrågan är låg (vindkraften bidrar också till det). Tack vare det så kommer det att öka efterfrågan på teknik för att göra vätgas av vatten och “gratis” el. Det lär också premieras av politiker i många länder. Det kommer nog gå att hitta flera snabbt växande företag inom dessa områden.

Glenn
Glenn
2020-12-20 06:41

Omställning till hållbarhet har knappt börjat och kommer att utvecklas mycket mycket starkt de närmaste 20-30 åren !!!

Miguel
Miguel
2021-04-07 10:10

Jag är en lycklig kvinna idag, och jag tackar den här långivaren som räddar min familj från vår dåliga situation. De gav mig lycka. Jag behövde ett lån för att börja mitt liv överallt eftersom jag är ensamstående mamma med 2 barn, jag träffade detta ärligt och gudfruktigt företag som hjälper mig med ett lån på 25 000,00 euro med en ränta på 2%, om du behöver lån och är säker på att du kommer att betala tillbaka lånet, kontakta dem på Företagets e-post: matthewryan12122@gmail.com Whataspp / Call: +1847716 2201

Anderson Dolce
Anderson Dolce
2021-04-10 12:06

Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, lån utan säkerhet, affärslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital osv! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com