Hoppa till huvudinnehållet

Rapportflod, kurshaveri och ägarbyte

Läs vad Affärsvärlden tycker om Troax, Fractal, Trelleborg, AAK, Catena Media, Kjell Group, Fortnox, Entra, AQ Group och Careium. Det bjuds också på nyheter kring Afv-portföljen, Krönika, Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning, Insiderkollen och nytt poddavsnitt.

Troax – Till analysen (inget inlogg krävs)

2023 präglades av låg aktivitet inom segmentet för lagerautomation. Aktiviteten väntas återigen öka mot slutet av 2024. Innan jul förvärvade Troax branschkollegan Garantell som breddar koncernens produktportfölj. Troax ser fortsatta möjligheter till förvärv.

Fractal Gaming – Till analysen (inget inlogg krävs)

Bolaget har väldesignade produkter och ett starkt varumärke inom datorchassin, men försäljningen fortsätter svänga friskt. Det krävs dock en kraftigare genomklappning för att se nedsida i aktien. Marknaden verkar befara just det.

Trelleborg – Till analysen

Efter försäljningen av traktordäckrörelsen har Trelleborg köpt bolag som bygger vidare på en framgångsrik nischstrategi. Aktien har värderats upp. Kan den fortsätta eller spårar kursresan ur när lågkonjunkturen börjar bita i år?

AAK – Till analysen

Det går just nu så bra för AAK att bolaget närmat sig 2030-ambitionen att fördubbla rörelseresultatet per kilo – redan under 2023.

Catena Media – Till analysen

Marknadsföringsbolaget Catena Media värderas lägre än kanske någonsin på börsen men det matchas till stor del av att verksamheten också är sämre än någonsin. Det troliga är på sikt ett utköp men säker kan man inte vara.

Kjell Group – Till kommentaren

Aktien rasade 30% på en rapport som blottar egna problem som inte alls delas av branschkollegan Clas Ohlson. Nu väntar ett första halvår som generellt är ännu sämre.

Fortnox – Till kommentaren

Fortnox var ifrågasatt efter att ha uppvisat ett svagt kassaflöde under tredje kvartalet. Kassaflödesgenereringen i årets sista kvartal var stark och den organiska tillväxten fortsätter att imponera.

Entra – Till analysen

Norska fastighetsbolaget Entra har en portfölj av kontorsfastigheter främst i Oslos A-lägen. Skuldsättningen framstår som något hög men det kommer snart delvis åtgärdas av en stor avyttring.

AQ Group – Till analysen

2023 blev ett rekordår och aktien har stigit 50% bara sedan i höstas. Men framåtblickande signaler tyder på att tillväxten nu viker för många av bolagets större industrikunder.

Careium – Till analysen

2023 blev ett starkt år för Careium som säljer trygghetslarm. Tillväxten var god samtidigt som lönsamheten förbättrades rejält. Avslutningen på året var däremot sämre än väntat och aktien föll en del på beskedet.

Afv-portföljen – Till veckosummeringen

Efter en stark utveckling för portföljen säljer vi Note, ökar i Betsson och tar in ett helt nytt innehav.

Krönika – Till krönikan om Academedia

Det är bra om Academedia får in en huvudägare med ännu större engagemang för pedagogik och hög skolkvalitet. Men om Roger Akelius vill ändra Academedias affärsidé till att bli icke-vinstdrivande så vore det en stöld från övriga ägare. Mellby Gård har ett tungt ansvar i så fall.

Börsgolvet – Till golvet

Det krävdes ett grått VD-garde från Sveriges glansdagar för att dra igång vårsäsongens festande runt Stureplan. Allt medan Stillfront ligger stilla, Plejd lyser upp och Akelius tappar lusten att vara skogsägare.

Investeraren – Till intervjun

Historien talar för att 2024 blir ett bra börsår, enligt Skandias fondförvaltare Stephanie Göthman. Nu gillar hon flera börsjättar – bland annat Volvo, Essity och Investors kronjuvel. ”Värderingen är på tok för låg. Kanske hade aktien mått bra av ett VD-byte”, säger hon om Essity.
Hon berättar också om:
✓ Potentialen i storbankerna
✓ Dippköpet i SCA efter blankarattacken: “Skördetid”
✓ Att Volvo kommer kunna fortsätta slå utdelningsrekord

Råduppföljning – Till sammanställningen

Köprådet i Bredband 2 blev riktigt lyckat med hela 42% i avkastning. Ett annat lyckat köpråd var norska oljebolaget Vår Energi som till skillnad från konkurrenterna gick bra på börsen i fjol.

Insiderkollen – Till sammanställningen

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Senaste veckorna har intressanta transaktioner bland annat skett i RevolutionRace, IPC, Medicover, New Wave, Mycronic och Boozt.

Podden AFV analys – Till poddavsnittet

Peter Benson och Björn Rydell diskuterar följande i veckans avsnitt: CellaVision (1:09), Boule (5:38), LKAB (10:03), Mestro (18:48), Jetpak (21:32), Börsens byrackor (28:02) och MSAB (36:34).

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm