Hoppa till huvudinnehållet

Extremt hög volatilitet – bra köptillfälle historiskt

Detta inlägg är marknadsföring.

Veckan som gått har varit en av de absolut stökigaste i mannaminne och har en given plats i historieböckerna. På endast 15 börsdagar har OMXS30 tappat nästan 30%. Det saknar motstycke. Nu är 30% visserligen inte något överdrivet stort börsfall historiskt, men på endast några veckor har vi aldrig sett något liknande. Sommaren 2011 rasade OMXS30 runt 25% men det tog ca 10 veckor.

I botten av den nedgången såg vi extremt hög volatilitet med 4-5 olika vågformationer med en amplitud när 10% innan en stabilisering började synas i december. Det är naturligtvis alltid intressant att jämföra tidigare ras med det vi ser nu. Varje gång vi haft en större nedgång senaste 25 åren (så långt bakåt jag tittat) har volatiliteten exploderat i slutet av nedgången för att därefter relativt snabbt minska i takt med att oron i marknaden avtar och uppgången börjar ta över. Förra veckan skrev vi om volatilitetsindikatorn och dess historiska köpsignaler. Den här veckan inträffade samma signal, och med tanke på det historiska utfallet blir det en mycket intressant situation att följa upp.

V.A.P som är vår lite långsammare volatilitetsindikator har dessutom också svängt upp mot nivåer runt 70 poäng under torsdagen och fredagen. Det skulle indikera att volatiliteten nu nått en överdrivet hög nivå och därmed skvallra om samma typ av köpsignal som historiskt visat sig vara väldigt pricksäker. Det återstår naturligtvis att se om vi får samma positiva utfall den här gången. En gissning är att vi åtminstone ligger relativt nära den absoluta botten, men att volatiliteten kommer ligga kvar på en hög nivå under några veckor innan vi ser en stabilisering av marknaden. Det kommer med all sannolikhet bli stora svängningar, vissa dagar med rejäla uppgångar som snabbt byts till nya intradags-ras.

Först när volatiliteten börjat avta räknar jag med en mer varaktig återhämtning på börsen, därmed inte sagt att det inte kan inträffa väldigt snart. Hela nedgångsfasen har gått snabbare än allt annat vi sett historiskt, och det kan vara så att även bottenformationen och efterföljande återhämtning kommer gå snabbare än väntat.

I diagrammet nedan ser vi V.A.P-indikatorns poängutveckling senaste tiden. Jag har även tagit med volymprofilen som visar ett par mindre stödnivåer vid 1360 och 1320. Jag fäster ingen större betydelse vid dessa utan analysen domineras nu helt av volatiliteten som är den indikatorn jag anser bäst avslöjar marknaden i pressade situationer.

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-03-16 23:27

“En gissning är att vi åtminstone ligger relativt nära den absoluta botten”
En annan gissning är att det är 20% kvar till botten.
Fler gissningar?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-17 03:15

Att nästa Jul blir vit?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm