Hoppa till huvudinnehållet

Så har traders navigerat under börsvåren

Vårens kraftiga rus och ras har inte varit enkelt att navigera sig genom. I detta inlägg tar jag och kollar på hur aktiva investerare har positionerat sig för både uppgång och nedgång i de populäraste tillgångarna.

Investera i börshandlade produkter

Graferna nedan visar hur alla investerare på Nordnets plattform har exponerat sig mot de underliggande tillgångarna. Det jag mätt på är andelen som har en lång postion vs kort position. Det är alla former av börshandlade produkter så som Mini-Future, Warranter och Bull&Bear certifikat.
Om 3 investerare har långa positioner (2st Mini-long och 1st bull certifikat) och 1 investerare har en kort position (1st bear certifikat) så är andelen Bull 75% och Bear 25%.

På högra axeln ser du andelen av alla investerare som tror på uppgång eller nedgång. På vänstra axeln ser du den underliggande tillgångens utveckling.

Då investerare naturligt har olika placeringshorisont, så ska man nog inte dra för stora växlar på den exakta andelen som tror på upp eller nedgång. Utan det som är mest intressant är förändringen av andelen, det säger en del om vad investerare tror på kort sikt om priset.

Svenska börsen

Just nu är nettoexponeringen negativ mot den svenska börsen. Av andelen investerare är det 72% som har en negativ position mot OMXS30 och ca 28% som tror på uppgång.

Majoriteten av investerare har haft en negativ syn på OMXS30 genom hela våren. Inledningen av året var ca 35/65 relation mellan upp/nedgång. Andelen Bull steg en del under sportlovsveckan när allt började. Då resonerade en del att detta var en tillfällig dipp, nu blev det inte riktigt så.

I mitten på mars så var det kring 50/50 i Bull/Bear tro, det är ju en ökning av andelen som trodde på uppgång och successivt under senaste månadernas återhämtning har man skalat ner denna lång-positionen och nu är det igen ett ganska stort övertag för andelen som tror på nedgång framöver.

Guld & Silver

Det är en tydlig majoritet bland investerare som tror på guldprisets uppgång. Andelen med långa positioner i guldet har legat ganska konstant kring 90-93%.

Det är liknande relation bland investerare i silverpriset där en klar majoritet tror på uppgång i silverpriset.

Detta har varit en jobbig position för många, framförallt under fallet i mitten på mars. Det skedde en liten förändring i fördelningen mellan långa och korta positioner, men den är marginell. Utan det har varit en tydlig konsensus bland investerare i börshandlade produkter att silverpriset ska upp.

När jag kollar andelen så är det mätt på antalet investerare. Men om du som investerare sedan ökar på din position fångas inte upp i grafen ovan, då du fortfarande räknas som en person. När jag kollade på transaktionerna så är det väldigt många som ökat på sin silver position under nedgången.

Oljepriset

Oljepriset har haft en ganska dramatisk kursutveckling under året. I januari handlades brentoljan kring 66 dollar fatet, som lägst var det nere på 20 och nu är det tillbaka kring 40.

Investerarna har en överlag positiv exponering och man kan se tendenser till ökning under de branta fall som varit. Andelen som innehar en lång position har stärkts från ca 70% i början av året till strax över 80% just nu.

Tesla

En aktie som får mycket uppmärksamhet är biltillverkaren Tesla. Investerare i börshandlade produkter har haft en tydlig negativ syn på aktiekursen under våren. Även när aktien har fortsatt uppåt har andelen negativa spekulanter fortsatt varit stabil.

De som handlar med börshandlade instrument använder ofta detta för att kunna ta en negativ position. De som har en positiv syn köper allt som ofta aktien och syns därmed inte i grafen ovan. De som har haft en lång position i Tesla via börshandlade instrument har allt som ofta gjort det för att få en hävstång. Det är allra flest ägare i med X3 hävstång i just Tesla.

Nasdaq 100

Tech-indexet i USA har verkligen rusat och är uppe på all-time-high nivåer. Även här har många investerare varit negativt inställda under året, med en viss ökning av andelen bear under krisen. Det visade sig en dålig strategi då techbolagen återhämtade sig väldigt väl. Andelen med lång position har ökat något under senaste månaderna, men det är ganska marginell förändring. Så det är fortsatt ganska negativ syn även på detta index likt OMXS30 ovan.

Det är som sagt börshandlade produkter som jag har visat i bilderna ovan. Dessa är betydligt mer komplicerade än aktier så se till att läsa på hur dessa fungerar inom Nordnet Markets här.

Hur är du positionerad framöver? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-07-06 17:30

Hej. Tack för din art.
Den var bra.
Nordnet.
Förslag.
Varje dag.
Ta ut 3 usa aktier.
Och tipsa o. Dom. Uppeller ner
Lägg dom på Google
Sylvia kund.

Anonym
Anonym
2020-06-14 09:07

Tror ni överskattar den negativa exponeringen. Många har positiv exponering i andra instrument och använder dessa instrument som hedge. Det är inte lika lätt att göra det omvända så därav blir andelen bear certifikat i förhållande till bull överskattat om ni ska använda det för att mäta tilltro till börsen som helhet. Endast skillnad över tid blir intressant

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-06-14 09:12

Hej,
Håller med om att det är svårt att veta exakt vad placeringshorisont och nettoexponeringen är. Tror också att många nyttjar för att hedga, och det är svårt att veta hur länge man håller position. Men att någon väljer att hedga säger ju i alla fall lite om att man har en ökad negativ syn.
Men håller med om att förändringen från en nivå till en annan som är mer intressant än att det är exakt 70% eller 60% just nu.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm