Hoppa till huvudinnehållet

Serieförvärvare och en ny IPO

Läs vad Affärsvärlden tycker om Karnell, Vimian, Instalco, Meko, Vitec, Wonderful Times Group, Cambi, Hanza, Aker Carbone Capture och Tura. Det bjuds också på nyheter kring Krönika, Afv-portföljen, Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning, Insiderkollen och nytt poddavsnitt.

Karnell – Till IPO-analysen (upplåst)

Serieförvärvaren Karnell köper små- och medelstora industriteknikbolag. Koncernen består idag av ett dussin bolag som tillsammans omsätter drygt 1,3 miljarder. Är aktien värd att teckna?

Vimian – Till analysen (upplåst)

Vimian säljer medicin, kirurgiska produkter och olika tjänster för husdjur. Nu görs en nyemission för att trappa upp tillväxttakten genom förvärv.

Instalco – Till analysen

Det går att se en ljus framtid för Instalcos aktie även om nuläget är lite mörkt på byggmarknaden. Men risken är att bolaget inte får hjälp av samma fina förvärvstillväxt som förr för att bygga på sina vinster kortsiktigt.

Meko – Till analysen

Reservdelskedjan har haft svårt att kompensera sig för stigande inköpspriser samtidigt som integrationsarbetet i Finland kostat. Breda åtgärder pågår som kan få läget att se bättre ut om något år.

Vitec – Till analysen

Serieförvärvaren Vitec har under de senaste åren förvärvat allt fler bolag utanför Norden. Konkurrensen om förvärvsobjekten verkar öka.

Wonderful Times Group – Till analysen

Att sällskapsspel blev 2023 års julklapp gjorde inget större avtryck i WTG:s siffror. Omsättningen minskade för andra året i rad och rörelsemarginalen föll under 2%.

Cambi – Till analysen

En av senaste årets bästa aktier på norska börsen är Cambi – ett bolag som tillverkar anläggningar för slambehandling vid avloppsreningsverk. Kursen är upp 130% efter ett jättelyft för verksamheten.

Hanza – Till analysen

I början av januari slutförde Hanza förvärvet av kontraktstillverkaren Orbit One. Koncernen presenterade nya mål vid bokslutet och siktar på att omsätta 6,5 miljarder med 8% Ebita-marginal år 2025. I veckan gick Hanza ut med ett effektiviseringsprogram.

Aker Carbon Capture – Aker Carbon Capture

Låga priser på utsläppsrätter och tvekan bland kunderna att ta större investeringsbeslut pressar Aker Carbon Capture – ett av världens ledande bolag inom koldioxidfångst. Är det läge att fånga den fallande aktien?

Tura – Till analysen

Den före detta SPAC-aktien är numera en distributör inom hemelektronik. Bolaget har inte imponerat – med tappade kunder, svag marknad och en plågsam IT-attack. Men kanske är det för tidigt att döma ut Tura.

Krönika Insynsägande – Till krönikan

Rubriken kanske liknar ett klickbete men det är faktiskt sant. Jag tror insiders aktieköp och försäljningar kan vara extra lönsamma – även för andra än de själva.

Afv-portföljen – Till veckosummeringen

Börsen ångar på. Vår småbolagstunga portfölj får kämpa för att hänga med. Vi tar lite vinst i en av de största vinnarna.

Börsgolvet – Till golvet

Finanseliten passar på och förlänger sportlovet fram till påsk. PE-folket hoppas att elen i Teslan ska räcka till Trillevallen, medan techinvesterarna lyfter mot alperna!

Investeraren Svolder – Till intervjun

Trots att Tomas Risbecker slimmat portföljen står en tungviktare för hela 19% av Svolders substansvärde – som ökade nästan dubbelt så mycket som index det senaste kvartalet. Investmentbolags-VD:n har byggt kassa för nya innehav och berättar för Afv om styggt behandlade aktier, vikten av utdelning och Arkimedes hävstång.

Investeraren Orgio – Till intervjun

Investerare tar för lätt på bolagens goodwill. Nu måste det komma nedskrivningar från flera bolag. Detta enligt hedgefondförvaltaren Stefan Roos som tidigare blankat Embracer och en handfull andra serieförvärvare.
“Om det inte görs riskerar vi så småningom att få se en lavin med nedskrivningar”, säger han till Afv.

Råduppföljning – Till sammanställningen

Det blev ett väldigt lyckat köpråd av den brasilianska nätmäklaren XP där vi nästan exakt lyckades träffa botten. Även köpråden i fastighetsbolagen Neobo och Cibus blev lyckade.

Insiderkollen – Till sammanställningen

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Senaste veckorna har intressanta transaktioner bland annat skett i Saab, New Wave, Ambea, Sagax, Scandi Standard och Tobii Dynavox.

Nytt poddavsnitt – Till podden AFV Analys

Peter Benson och Björn Rydell diskuterar följande i veckans avsnitt: Bevakningslistor (1:26), Inission (7:40), Scanfil (12:40), EQT (18:58), Karnell (26:34), Invisio (28:06) och fastighetsbolagen (33:04) Kallebäck, Byggpartner, Alm och Sagax.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Roman Baer
Roman Baer
2024-03-18 09:50

Det händer ofta att dom s.k. upplåsta bolagsanalyserna INTE är det, så det är falsk marknadsföring!

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm