Hoppa till huvudinnehållet

En miljon i avkastning på 3 år

Hur sjutton gick det till?

Jag har varit kund hos Nordnet i strax över 10 år. Från början var det små belopp som investerades och strategierna har förändrats genom årens lopp. Jag tror att de flesta som har hållit på med aktier och investeringar under ett antal år har gått igenom samma saker som jag gjort

  • Jag har jagat raketer och bränt mig
  • Jag har satsat på enbart utdelningsaktier och insett att jag missar fina aktier utan utdelning
  • Jag har köpt på toppen och sålt på botten
  • Jag har sålt i panik i börskrascher och köpt in mig dyrare igen när börsen återhämtat sig

Jag har gjort många misstag under årens lopp, men jag gjorde många av dessa misstag tidigt och har lärt mig av dom.

Kommer jag göra fler misstag? Definitivt

Kommer det gå bra ändå? Troligtvis

De senaste 5-6 åren har min strategi blivit allt tydligare. Jag har insett att jag inte kan tajma marknaden.

Istället baserar jag min investeringsfilosofi på ett par strategier som fungerat bra historiskt. Investmentbolag, småbolag och aktier med starka huvudägare har historiskt överavkastat index. Mina portföljer är ett hopkok av dessa strategier och de senaste åren har det blivit en riktigt trevlig utväxling, jag har på riktigt börjat känna av ränta på ränta effekten.

Den där miljonen då?

Avkastningen de senaste 3 åren på min Nordnetkonto har varit över en miljon kronor, otroligt!

Börsen är verkligen en möjlighet för oss som tjänar under genomsnittet att faktiskt förändra vår ekonomi och skapa en bättre ekonomisk framtid. Jag hade aldrig kunnat göra det genom att arbeta inom mitt yrke och spara på ett sparkonto.

Sedan jag började med aktier har jag gjort en del “uppoffringar”:

  • Cykla till jobbet
  • Matlåda istället för utelunch
  • Väldigt sällan restaurang / krogen, trivs bättre i soffan framför en film
  • Inga dyra hobbies, gymkortet för 269 kr per månad är inte så farligt
  • 4 år gammal mobiltelefon, fungerar fortfarande, billigt abonnemang
  • Gillar inte mode, heminredning, märkes- och statusprylar

Små förändringar som gör stor skillnad i långa loppet.

Jag har gjort beräkningar i olika ränta-på-ränta-kalkylatorer genom åren. Det är ändå svårt att förstå vilken kraft det blir när man får avkastning på sin avkastning. Det är som att äta kakan och ha den kvar.

Långsiktighet är nyckeln

En ganska stor andel av mina pengar är investerade i investmentbolag. Investmentbolagen har historiskt gått bättre än börsen, så har det också varit de senaste 3 åren. Om jag kommer att fortsätta slå index framöver vet jag inte, 3 år är för kort tid för att dra några större slutsatser.

Kommer investmentbolagen fortsätta gå bra? Jag vet inte det heller, historisk avkastning är ingen garanti för framtiden.

Jag vågar dock lova att jag aldrig hade haft möjligheten att förändra mina ekonomiska förutsättningar om det inte varit för börsen. Om man investerar månad ut och månad in samt undviker att få panik när börsen går ner så är det faktiskt svårt att misslyckas.

Det är lätt att drabbas av panik när börsen går ner eller hybris när börsen går upp. Media eldar på i båda riktningar. Att börsen svänger upp och ner är helt naturligt. För mig finns det bara ett sätt att investera på, långsiktigt.

Det finns ingen 10-års period på Stockholmbörsen sedan 1945 med negativ avkastning. På kort sikt kommer börsen gå upp och ner. Om vi fortsätter att investera långsiktigt kommer vi ha möjlighet att få riktigt bra resultat.

De senaste 20 åren har Stockholmsbörsen ( OMXSGI ) haft en genomsnittlig årlig avkastning på 8,46 %.

Man behöver inte slå index för att det ska bli riktigt bra till slut. Nordnet Indexfond Sverige som är helt avgiftsfri är en väldigt smidig och enkel lösning.

Följ mig

Om ni vill läsa mer från mig så har jag ett Instagramkonto med runt 35 000 följare. Ni hittar dit via denna länk: Pengabingen__

Har du inte startat din resa på börsen ännu så kan du bli kund hos Nordnet via länk nedan.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Peter N.
Peter N.
2020-11-19 22:15

Är man intresserad och lägger tid på att förstå vilka trender som finns i världen så kan man hitta företag som är väl positionerade för att bli vinnare på några av dessa trender. Träffar man rätt på något eller några av dessa företag så blir det bra avkastning även om resten av innehaven går sådär.

Russo
Russo
2020-11-20 08:08

Hur mkt började han med å hur mkt investerade/sparade han varje månad?

Petter
Petter
Svara till  Pengabingen
2020-11-22 12:59

Hur mycket pengar sparade du då varje månad om det var 40-60% av din nettolön varje månad?
Nyfiken..
Jag sparar 70% av min inkomst, det motsvarar 13k per månad. Får se när jag når 1 miljon.
Tack för en bra blogg Pengabingen.