Hoppa till huvudinnehållet

Tips för en jämställd ekonomi

Internationella kvinnodagen idag. Det ger anledning att uppmärksamma det faktum att många – utan att de tänker på det – lever i en ekonomiskt ojämställd relation. Här är mina tips för en jämställd ekonomi.

Jag hör ofta att det är mannen som ”har hand om ekonomin och sparandet” och enligt en ny undersökning Nordnet låtit göra via Yougov är det endast en av tre kvinnor som har ett tillräckligt stort eget sparande för att förändra sin livssituation, till exempel lämna en relation. /

Och vi vet att det fortfarande finns ett lönegap mellan män och kvinnor, vilket delvis beror på att kvinnor oftare tar eller förväntas ta större ansvar för hem och barn. Jag har samlat ihop några tips på hur man får till en jämställd ekonomi i en relation.

Mina tips på en jämställd ekonomi i en relation:

Prata, prata, prata – ska ni ha gemensam ekonomi eller delad? Är en av er slösa och en spara, och hur gör ni bäst för att hantera det? Prata ekonomi är nyckeln, även om det är trist.

Ta ekonomiska beslut som rör er båda tillsammans. Låt inte bara den ena ”ta hand om sparandet” exempelvis. För att nå ekonomisk jämställdhet måste båda parter kunna ta finansiella beslut. Annars har en partner per automatik ett övertag.

Det är rimligt att den part som har den största inkomsten också tar en större andel av de gemensamma utgifterna. Diskutera igenom detta tillsammans.

Var medveten om att många par är jämställda till en början och att de faktiskt också har löner på ungefär samma nivå. När barnen kommer ändras något – kvinnor tar fortfarande ofta en större del av föräldraledigheten, de vabbar mer och de arbetar deltid i högre utsträckning. Det riskerar att leda till att kvinnan halkar efter lönemässigt. Kompensera den som är hemma mest med barnen! Exempelvis genom ett sparande. Och det sparandet ska göras till enskild egendom.

Ta inte för givet att den med lägst lön bör vara hemma mest med barnen. Kolla Försäkringskassans Kassakollen när ni ska fördela föräldraledigheten.

Är ni sambos men inte gifta? Då bör ni tänka till kring utgifter. Är ni gifta delas ju allt lika vid eventuell bodelning. Men är ni sambos så har var och en rätt till det som var och en har köpt. Så var noga med att inte dela upp så att en av er köper förbrukningsvaror, som blöjor och mjölk, och den andra båt, bil och andra kapitalvaror som har ett värde.

Och se för allt i värden till att det inte bara är en av er – den ekonomiskt starka – som står på bankkontot, om det handlar om ett gemensamt sparande. Klokt är som sagt att förutom en gemensam buffert också ha ett eget sparande, ett så kallat dra åt helvete-kapital.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm