Hoppa till huvudinnehållet

En svag dollar och framtidsutsikter

Viktigaste punkten på börshöstens agenda är det amerikanska valet. Jag tänkte att vi redan nu ska kolla in den amerikanska dollarna och vad dess svaghet ger oss för insikter inför hösten. Det blir även några tankar om den börsens värdering i dagsläget.

Dollar i negativ trend

Valutor mäter vi som bekant mot vilken växelkurs de har mot andra stora valutor. För oss svenskar så har kronan stärkt sig rejält senaste månaderna. Det är förvisso inte bara mot den amerikanska dollarn, utan mot även många andra valutor.

För dollarn har det varit en annan historia, den har tappat nästa -10 % från högsta toppnoteringen 20 mars i år. Det är främst EUR som man mäter dollarns styrka mot, men även japanska JPY, brittiska GBP och kanadensiska CAD samt några fler valutor.

Grafen nedan visar dollarns utveckling under Finanskrisen 2008 samt Covid-19 krisen i år. Dollarn stärktes under finanskrisen, trots att det var därifrån den hade sitt ursprung.
Under inledningen av Covid-19 så höll det temat, dollarn stärktes. Sedan dess har den tappat mark, och trenden pekar nu nedåt.

En svagare dollar gör inte gott för ett importberoende land som USA. Nedan ser vi de största handelspartners som USA har.

Mörk gröna och blåa staplar är exporten av tjänster och varor. Ljusgröna och blåa visar på importen från dessa områden. Den orangea stapeln visar nettot vilket är import för samtliga regioner. Framförallt är det områden som Kina och Europa som USA är stor nettoimportör ifrån.
Allt annat lika, så betyder svagare dollar att man som amerikan inte får lika mycket för varje dollar. Det kostar fler dollar för att bibehålla importen, eller så behöver man minska importen om man bara är villig att spendera lika många dollar framöver.

Kina och Europa är de områden som president Trump har varit mest aktiva mot i den pågående handelskonflikten där målet för honom är att införa tullar för att minska importberoendet. Den svagare dollarna kan mycket väl driva på den omställningen då företag har svårare att få ihop kalkylen för import om de inte får lika mycket för varje dollar.

Samtidigt som dollarn visar på svaghet i den amerikanska ekonomin så rusar börsen i USA. Dock finns det några tydliga vinnare och det är primärt Tech jättar, samt storbolag i allmänhet.

Nedanstående graf visar 4 amerikanska börsindex, den blåa är Tech-indexet NASDAQ.
Den lime-gröna är storbolag, gröna är midcap bolag och mörkgröna är småbolag.
Både medelstora och mindre bolag är fortfarande negativt sett från årsskiftet, samtidigt som det är storbolag och framförallt tech som lyfter börsen just nu.

Det är i de mindre och medelstora bolagen som stor andel av sysselsättningen skapas. Den amerikanska temporära arbetslösheten är uppe på rekordnivåer och för att dessa inte ska bli permanenta så behöver hela den amerikanska ekonomin ta fart igen, vilket just nu går trögt.

Techjättarnas otroliga framfart gör på sätt och vis den amerikanska ekonomin sårbar. Även om de sysselsätter flera hundratusen medarbetare, så det bara en bråkdel av den totala amerikanska befolkningen. Dessutom gör deras framgång på börsen att stor del av den amerikanska börsens värdering ligger koncentrerad i några få bolag. Apple, Amazon, Google och Facebook utgör nästan 25% av indexet S&P500. Mäter vi sedan S&P500 mot den amerikanska BNP så får du grafen nedan.
Den kallas även ibland för Buffett-indikatorn, då investeringsprofilen Warren Buffett brukar använda detta måttet för att känna av hur värdet på börsen står sig i relation till den reala ekonomin.

Som vi kan se nedan så är värderingen just nu högre än den befann sig på under IT-bubblans tid. Då var det också en eufori kring en sektor men då var det många bolag. Nu är det eufori och det är några få väldigt stora bolag som dominerar allt. Detta sammantaget gör börsen något känslig framöver.

Något som dock visar på ljusa besked är att investerare inte har allokerat över till aktier fullt ut ännu. Så länge som fler fortsätter att allokera upp andelen aktier i portföljen så finns det ett köptryck på börsen. Nedanstående graf visa vad man lite slarvigt kan säga är amerikanska motsvarigheten till Aktiespararna (AAII) där de sammanställer positioneringen i olika tillgångsslag.

Historiskt vid kriser så har man sökt sig till större andel cash. Initialt under Covid-19 krisen såg vi tendenser till detta, men som tur är har intresset för aktier återhämtat sig snabbt. Det finns fortfarande en del kapital som har missat uppgången på börsen och alternativen räntor och cash ger som bekant låg avkastning. Investerares rädsla för att missa fortsatt uppgång håller igång det positiva tonläget på börsen. Nu hoppas vi givetvis att den positiva inställningen fortsätter.

Den värsta stormen på börsen har lagt sig. Grafen nedan visar dagliga förändringar på amerikanska börsen under året. I mars och april var det både kraftigt positiva och negativa dagar, sedan dess har det succesivt lugnat sig. Det är fortfarande för tidigt att ropa seger över Covid-19 och marknaden är något nervös fortfarande. Orosmoln under hösten kommer vara valet, hur vaccinet (samt Covid-19) utvecklar sig, fokus på kostnader för alla stimulanser och dollarns utveckling.
Om valutan fortsätter falla så kommer vi se signaler om en försvagad amerikansk ekonomi, en försvagad stormakt. En signal som USA inte gärna vill sända ut.

Dollarn blir därför intressant att följa framöver och ifall amerikansk ekonomi kommer upp på fötterna igen eller ifall verkligheten hinner ifatt värderingen på den amerikanska börsen.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-09-03 12:01

Tack för en bra och tydlig överblick med förklaringar. Jag är verkligen förbluffad över glappet mellan den faktiska ekonomi i usa och börsens utveckling. De börjar ju talas mer om en K utvekling än ett V. Där de stora och mindre bolagen går åt helt olika håll.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm