Hoppa till huvudinnehållet

Bratt i Nyhetsmorgon: Avdrag för hemmakontoret?

Snart är det dags att deklarera! Men hur deklarerar man coronaåret 2020? Finns det något särskilt avdrag att göra om man exempelvis jobbat hemma? Om det pratade vi i #Kronorochmiljoner i Nyhetsmorgon i TV4.

Kolla gärna hela klippet här.

Snart börjar deklarationssäsongen! Därför var det hög tid att prata om svenskarnas favoritämne när det gäller deklaration – avdragen.

Det går att få skatteåterbäring redan till påsk. Detta förutsatt att du öppnat digital brevlåda senast den 25 februari. Mellan 3-9 mars får du sedan deklarationen digitalt och från den 16 mars kan du börja deklarera. Godkänner du utan ändringar senast den 30 mars, samtidigt som du alltså har en digital brevlåda, så kan du få tillbaka pengar på skatten redan i april. Men – detta är alltså förutsatt att du alltså godkänner utan att göra några förändringar.

Men kanske, kanske finns det anledning att se upp lite extra denna gång. Givetvis ska du se upp om du har 1) Sålt en bostad 2) Sålt värdepapper eller 3) Rest mycket i jobbet. Det är de stora avdragsområdena. Ränteutgifter och RUT/ROT gör du förstås också avdrag för, men det sköter banken och uppdragstagaren åt dig.

De viktiga avdragen

Sålde du aktier med förlust exempelvis i samband med det stora raset i mars 2020? Då kan du kvitta mot en värdepappersvinst eller en bostadsvinst, förutsatt att affärerna gjorts på vanligt aktiekonto med konventionell beskattning. Och de flesta av oss har ju numera vårt sparande i kapitalförsäkring eller ISK..

Jag har flera gånger fått frågan om det går att få avdrag för hemmaarbete under 2020, för kostnader för uppkoppling, kaffe och frukt och så vidare.

Här är mitt svar lite nedslående. I vissa fall kan du få avdrag i teorin. Men i praktiken är det svårt. Det har knappast införts någon lagändring vad gäller avdrag mot bakgrund av corona. Istället har de åtgärder som regeringen infört framför allt riktats in på personer som befinner sig i eller riskerar att hamna i arbetslöshet. Har du behållit ditt jobb och arbetat hemma så är det helt enkelt den vanliga lagstiftningen som gäller.

Avdrag för hemmakontor?

Vi tittade lite närmare på fallet kontor hemma. Här räcker det inte att du suttit hemma vid köksbordet för att få avdrag för det. Ska avdrag medges ska arbetsgivaren inte ha tillhandahållit ett kontor samtidigt som det kontor du använt i bostaden inte får ingå i övriga boutrymmet. Du ska alltså i princip ha hyrt ett helt separat kontor utanför ditt hem. Och till råga på allt ska arbetsgivaren vägra stå för kostnaderna för det.

Jag har också fått en fråga om bredband. Kan man få avdrag för att man behövt uppgradera sitt befintliga bredband för att exempelvis kunna delta i videomöten? I teorin, ja. Men då ska arbetsgivaren tydligt kräva av dig att du skaffar bättre uppkoppling samtidigt som arbetsgivaren vägrar stå för kostnaderna för detta. Och ärligt talat, de flesta har idag så pass bra uppkoppling att de kan streama tv-serier – då funkar nog de flesta videomöten också. Tänk också på att det här är kostnader som måste överstiga minst 5 000 kronor för att de ska komma ifråga för avdrag.

Men kom igen – får man avdrag för att själv ha fått stå för kaffe och frukt på sitt hemmakontor? Näe, inte mycket att hämta här heller. Kaffe och frukt räknas som levnadsomkostnader som du inte kan få avdrag för.

Tänk på:

Dessutom kan det vara läge att med tanke på coronaåret 2020 tänka till kring vissa andra saker. Om du jobbade hemma en stor del av året kanske du inte kommer upp i de summor som krävs för att ha rätt till reseavdrag? Du kan bara få avdrag för de kostnader som överstiger 11 000 kronor. Så kolla noga att du verkligen kommer upp i den summan innan du lägger tid på att försöka dra av för resekostnader.

Har du förmånsbil som nu bara står på uppfarten och drar pengar? Kanske är det läge att bryta avtalet med leasingfirman? Hör med din arbetsgivare hur avtalet ser ut.

Uppskovsräntan slopas

Men – det finns en positiv nyhet i deklarationssammanhang. Det är givetvis att uppskovsräntan slopas! Jag skrev mer om det i ett tidigare blogginlägg, och har talat om det bland annat i Aftonbladet. Det handlar alltså om att den ränta, eller egentligen skatt, på 0,5 procent av uppskovsbeloppet slopas. En god nyhet för den som tänkt sälja sin bostad, och därmed kan skjuta upp beskattningen gratis och därmed få mer pengar att lägga in i en ny bostad.

Surt kan det dock kännas för den som redan betalat in sin skatt på grund av den höga uppskovsräntan. Men då finns möjlighet att ompröva deklarationer fem år tillbaka i tiden. Skatteverket har nyligen lanserat en tjänst för detta. Du får fortfarande betala uppskovsränta för de år som gått sedan du sålde bostaden (ej försäljningsåret), men du får tillbaka den inbetalade summan från Skatteverket. Observera att även om du får tillbaka pengar och det kan kännas bra så kvarstår ju då istället skatteskulden. Och någon gång ska den betalas.

Kolla gärna hela klippet här.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm