Hoppa till huvudinnehållet

Bra att veta vid gåvor av större värde – juristen tipsar

Detta inlägg är marknadsföring.

Vad är ett gåvobrev och när behövs det? Vad är bra att veta när du ska ge en gåva till ditt barn, eller vid gåvor makar emellan? Här informerar Molly Malm, jurist på Lexly, om vad som är bra att veta när du ska ge bort något värdefullt.

När behövs ett gåvobrev?

Ett gåvobrev behöver du när du vill ge bort något värdefullt, exempelvis en del av en fastighet till din partner eller en större summa pengar till ditt barn. Med gåvobrevet har du möjlighet att reglera överlåtelsen och skriva villkor som skapar trygghet för mottagaren. Du kan till exempel göra gåvan till mottagarens enskilda egendom, vilket betyder att mottagaren får behålla gåvan även om han eller hon i framtiden skulle skilja sig.

– Jag pratar ofta med kunder som ska ge bort en summa pengar, som undrar om de eller mottagaren kommer att bli beskattade för detta. Men eftersom gåvoskatten är borttagen kan gåvan ges utan några skattekonsekvenser, berättar Molly.

Gåvor inom familjen

Något som är bra att tänka på när du ska ge en gåva till ditt barn är att den som huvudregel ses som ett förskott på arv, vilket innebär att gåvans värde ska räknas av från arvet i framtiden. Om du inte vill att gåvan ska ses som ett förskott på arv måste du skriva in det i ett gåvobrev.

Gåvor mellan makar

Om du vill ge egendom eller del av egendom till din make eller maka, kan det antingen ske genom ett gåvobrev eller ett bodelningsavtal.

Är det endast fråga om en tillgång är det ofta lämpligast och enklast med ett gåvobrev. Om ni däremot ska överlåta flera tillgångar, dela upp lån och omfördela äganderätt, kan det vara lämpligare att upprätta ett bodelningsavtal.

Observera att det genom ett gåvobrev mellan makar inte går att bestämma att en gåva ska utgöra enskild egendom, det måste regleras i ett äktenskapsförord. Både gåvobrevet och äktenskapsförordet ska registreras hos Skatteverket för att bli giltiga.

Skriv gåvobrev

Hos Lexly kan du skriva gåvobrev online eller tillsammans med en jurist via telefon. Om du väljer att skriva gåvobrevet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas ett skräddarsytt gåvobrev som skickas direkt till din e-post.

Som Private Banking-kund hos Nordnet får du 20 procent rabatt på samtliga avtal och erbjuds även en kostnadsfri familjejuridisk rådgivning tillsammans med en jurist via telefon (värde 995 kr).

Registrera dig på: lexly.se/nordnet för att ta del av dina förmåner och skriva de avtal just du behöver.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-10-06 20:11

Varför försvinner min kommentar?

Anonym
Anonym
2020-10-06 20:10

Kapitalförsäkringar är genialiskt vid gåva. I och med att man kan styra vid vilken ålder den ska betalas ut. Gav min son en kapitalförsäkring i aktier. Han får tillgång vid sin 30 års dag. Han har inte förfoganderätt (han kan inte ta ut gåvan innan hans 30 års dag utan mitt medgivande). Dessutom om han avlider så går det till hans barn och inte hans fru. Att kunna styra pengarna inom familjen och kunna använda sig av förfoganderätt. Tack för en bra blogg. 

Anonym
Anonym
2020-10-06 19:35

Glöm inte bort att kapitalförsäkringar är genialiskt vid gåva. Kan bestämma vilken ålder gåvan ska betalas ut. Om det ska vara med eller utan förfoganderätt (alltså om gåvomottagaren kan ändra när gåvan ska betalas ut). Gav min som en gåva i en kapitalförsäkring, betalas ut vid hans 30 årsdag. Trots att han äger den kan han inte påverka när det ska betalas ut, utan gåvogivarens (mitt) medgivande.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm