Hoppa till huvudinnehållet

Sänkta estimat för flera av de svenska storbolagen

Efter rapporterna för det fjärde kvartalet har analytikerkåren inte gjort några större förändringar i resultatestimaten, men skillnaden mellan enskilda bolag är stora. Skogsbolaget Stora Enso sticker ut på nedsidan samtidigt som förväntningarna har ökat mest för SSAB.

För verkstadsjättarna och flera av börsens mer tongivande bolag har analytikerkåren sänkt sina estimat marginellt. Värt att nämna är att två jättar, ABB och SKF, istället har fått höjda förväntningar där SKF tar täten med en ökning på 3,7 procent.  

För både Epiroc och Sandvik har analytikerna sänkt förväntningarna på rörelseresultatet med ungefär 2 procent. Ser man till övriga industribolag är förändringarna marginella på nedsidan, likaså för branschen som helhet.

Största sänkningen får skogssektorn

Det bolag som sticker ut mest på nedsidan är alltså skogsbolaget Stora Enso där analytikerkåren har sänkt sina förväntningar med 23 procent. I samband med kvartalsrapporten meddelande Stora Enso marknaden att 1 000 anställda kommer att få gå som ett medel mot det svaga kassaflödet.

Även skogsbolagen Billerud och Holmen har fått sänkta estimat av analytikerna med knappa 5 procent respektive nära 6 procent. Som helhet får branschen största förändringarna på nedsidan med nära 6 procent.

Ett annat bolag som sticker ut på nedsidan är IT-bolaget Ericsson vars konsensus sänkts med dryga 10 procent. Konkurrenten Nokia fick istället höjda estimat från analytikerna med dryga 2 procent.

Det bolag som istället sticker ut på uppsidan är SSAB med höjda estimat från analytikerkåren med ungefär 4 procent. Branschmässigt har förväntningarna ökat mest för byggsektorn med en höjning på strax över 1 procent.

Bland storbankerna har 3 av 4 fått höjda förväntningar. SEB är den bank som sticker ut med en marginell sänkning. Handelsbanken och Swedbank har istället fått höjda förväntningar på rörelseresultatet med drygt 1 procent medan estimaten för Nordea i princip är oförändrade.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm