Hoppa till huvudinnehållet

Blir man lyckligare av pengar?

För strax över 10 år sen satte jag upp ett väldigt konkret och tydligt mål, jag skulle bli ekonomiskt fri!

Begreppet ekonomisk frihet betyder troligtvis olika saker för olika människor, för mig innebär det att kunna välja om jag vill arbeta eller inte och därmed kunna styra och vara chef över min egen tid.

För mig har det alltid varit just möjligheten att frigöra tid som jag kan spendera på familj, träning och hobbies som varit det som lockat. När jag vägt den tillsynes kortvariga lyckan som en pryl skulle innebära jämfört med målet som varit ekonomisk frihet har jag alltid valt det senare alternativet.

Jag har ju under hela min uppväxt hört föräldrarna säga att “man inte blir lyckligare av pengar” och att “hälsan är viktigare än pengarna” och en massa andra oneliners som fastnat. Men rebellisk som jag är har jag själv funderat en del på om de gamla klyschorna faktiskt stämmer, “Always invert” som Charlie Munger på Berkshire skulle sagt.

Blir man lyckligare av pengar?

Enligt en vetenskaplig artikel från Elisabeth Dunn “If Money Doesn’t Make You Happy Then You Probably Aren’t Spending It Right” blir man faktiskt lyckligare av pengar. Problemet är att vi ofta spenderar pengarna på fel saker, sånt som faktiskt inte gör oss lyckligare alls.

Eftersom vi människor är experter på att anpassa oss blir ofta den initiala WOW-effekten som en ny pryl innebär ganska snabbt vardag. Jag minns när jag efter många, många år med en 40-tums TV köpte en som var 55-tum. Första gångerna jag slog på TVn var den gigantisk men efter någon vecka var det bara en vanlig TV igen, precis som att den alltid stått där på tv-bänken.

Den nya bilen blir snabbt bara en bil, den nya telefonen känns ganska snabbt som vardagsmat. En av mina gamla blogghjältar från, USA Mrfreeat33, har skrivit ett fantastiskt blogginlägg (“The Hedonic Treadmill and Financial Freedom”) som beskriver varför vi inte blir lyckligare i längden av prylar. Den kan ni googla fram om ni vill ha mer info.

Något jag lagt en hel del pengar på genom åren är resor och upplevelser. Särskilt de resor som jag gjort tillsammans med familj och vänner där man delar minnen och historier känns ovärderliga och har gett mig långvarig lycka. Enligt Elisabeth Dunn blir man lycklig av upplevelser både under tiden man väl upplever dem, men även när vi tänker tillbaka på dem i efterhand.

För mig har resan mot ekonomisk frihet varit en stor del av själva grejen. Nu när jag har nått fram till mitt stora mål kan jag tänka tillbaka på alla gånger jag förberett mina matlådor och hoppat på cykeln till jobbet om vintrarna. Hur jag strävat mot målet, tagit mig närmre för att tillslut nå hela vägen fram. Resan dit har varit en upplevelse, hur märkligt och udda det än kan låta.

Hur gör man för att bli lyckligare av pengarna då?

Studier visar att man kan bli lyckligare av pengarna om man spenderar dem på rätt saker. Vad som är “rätt saker” är troligtvis något som är upp till var och en att bedöma. För mig har det ökade kapitalet gjort att jag kunnat gå ner i arbetstid. De effekter som har följt med har varit:

  • Mer tid till familjen
  • Mer fritid
  • En extra ledig dag i veckan där jag varit hemma med sonen
  • Mindre jobbrelaterad stress och mer flexibilitet
  • Mer tid till träning och hälsa

Just nu arbetar jag 80 % men har redan märkt en markant skillnad i välbefinnande jämfört med heltidsarbete, planen till hösten är att gå ner på 60 % och trappa ner gradvis. En del av pengarna som har gjort att jag uppnått ekonomisk frihet har jag därmed spenderat på att frigöra mer tid, något som alltid varit viktigt för mig.

Känslan av att jag numera jobbar för att jag vill och inte för att jag behöver pengarna ger också en viss sinnesro, jag kan välja att hoppa av när jag vill och ändå gå runt ekonomiskt. Ett så kallat frihetskapital för att använda den vänliga varianten av det uttrycket.

Jag kommer troligtvis alltid ha en stor del av pengarna kvar, de kommer finnas där som en trygghet. Jag gillar känslan av att pengarna ger mig möjligheter och frihet, även om jag inte väljer att spendera dem. Vi har aldrig haft mycket pengar under min uppväxt och det kan säkert vara en anledning till att jag nu vill ha en annan trygghet ekonomiskt än vad de flesta kanske eftersträvar.

I januari 2020 startade jag mitt Instagramkonto Pengabingen__

Med 130 000 följare är jag inte längre ensam med mina tankar om ekonomisk frihet. Ytterst få känner till mitt stora intresse privat, jag gillar att vara anonym och hålla mig i bakgrunden. På finaninstagram har jag hittat en trevlig gemenskap jag inte trodde fanns.

Titta gärna förbi och följ mig och andra likasinnade.

Att ha möjligheter och frihet, det är lycka för mig, vad är lycka för just dig?

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-06-28 12:23

“Studier visar att man kan bli lyckligare av pengarna om man spenderar dem på rätt saker. Vad som är “rätt saker” är troligtvis något som är upp till var och en att bedöma. För mig har det ökade kapitalet gjort att jag kunnat gå ner i arbetstid. De effekter som har följt med har varit: Mer tid till familjenMer fritidEn extra ledig dag i veckan där jag varit hemma med sonenMindre jobbrelaterad stress och mer flexibilitetMer tid till träning och hälsa” Mer egen tid är troligen syftet med att spara ihop en slant för många. Jag tror faktiskt att det… Läs mer »

Anonym
Anonym
2021-06-28 14:17

pengar i sig är inte värda något. det är det pengar repeniterar som har värde..och i civilisation representerar pengar en arbetsinsats rån eller stöld .. ochf?rsta steget är att omvandlingen mellan pengar och en produkt som vara eller tjänst.
och det finns juvissa indevider som aldrig får nog med pengar det är oftast såna som försöker köpa sig till omtyknad. dom använder oftast andra personers pengar .. perssoner som fantiskt könar engar r dom som driver en produktions enheter och omsäter varer i pengar
och f!rxelar en massa pengar till andra som iprinsip parasiterar på andra produktion