Hoppa till huvudinnehållet

Rapportflod, uppdelning och Ilija Batljan gör comeback

Läs vad Affärsvärlden tycker om Oatly, Platzer, Embracer, Sandvik, Public Property Invest, Husqvarna, Svedbergs, Viaplay, Pricer, SSAB, Resurs, VNV Global och Dedicare. Det bjuds också på nyheter kring Afv-portföljen, Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning, Insiderkollen och nytt poddavsnitt.

Oalty – Till analysen (upplåst)

Oatly har lyckats bygga upp ett globalt varumärke med sin havrebaserade dryck av mjölkkaraktär. Varje försäljningskrona värderas bara till 90 öre av börsen. Men vägen till lönsamhet ser lång och krokig ut.

Platzer – Till analysen (upplåst)

Efter en tid med svagare ekonomisk utveckling och stora tillskott på nya kontorsytor har vakansgraden stigit för Platzer.

Embracer – Till analysen

Datorspelskoncernen bryter upp verksamheten i tre blivande börsbolag som ska bli mer lättbegripliga och bättra på finansieringsmöjligheterna. Ett oväntat krafttag som är steg i rätt riktning, även om många detaljer återstår.

Sandvik – Till analysen

Ett frågetecken har utvecklats för Sandviks förmåga att hantera låga volymer efter rapportmissen i Q1. Troligen rätas det ut senare i år.

Public Property Invest – Till IPO-analaysen

Ilija Batljan gör comeback som börs-VD i och med noteringen av SBB:s intressebolag PPI. Priset är lågt men skönhetsfläckarna är många. Sista teckningsdag: torsdag 25 april.

Husqvarna – Till kommentaren

Q1-rapporten var bättre än förhandstipsen. Försäljningen sjunker som väntat organiskt då Husqvarna fasar ut en del bensindrivna produkter med låg lönsamhet.

Svedbergs – Till kommentaren

Försäljningen föll 4% organiskt för badrumsinredningsföretaget Svedbergs i Q1. Nederländska Thebalux som förvärvades nyligen uppvisade ett starkt kvartal med höga marginaler.

Viaplay – Till analysen

Viaplay har genom rekonstruktionen köpt sig tid att vända rörelsen och förnya sin rättighetsportfölj. Aktien har rasat rejält och kanske är vårt säljråd överspelat?

Pricer – Till analysen

Pricer stiger cirka 20% efter en stark Q1-rapport med urstark orderingång och bättre lönsamhet än väntat. Nyligen uppdaterade Pricer sina finansiella mål. Är aktien fortfarande köpvärd?

SSAB – Till kommentaren

Det viktigaste för SSAB framöver är inte längre skicklighet i att producera stål. Det viktigaste är låga energipriser och det globala spelet runt tullar och klimatpolitik. Och så klart att SSAB inte ska bli klämt av sina statliga leverantörer tillika ägare i form av LKAB och Vattenfall. Vad nettot blir för övriga aktieägare i SSAB är högst oklart.

Resurs – Till analysen

Ny VD med ny ledningsgrupp tampas med nya förutsättningar när kreditförlusterna skenat. Aktien dök som mest dryga 15% på rapporten för första kvartalet.

VNV Global – Till analysen

Venture capital-fokuserade investmentbolaget VNV handlas för närvarande med 51% substansrabatt. Dels oroar sig aktiemarknaden över ett stort obligationsförfall i början av nästa år. Aktiemarknaden hyser nog även visst misstroende mot VNV:s bokförda värden. De transaktioner som skett i närtid tyder dock på att de bokförda värdena inte är alls så fel som rabatten implicerar.

Dedicare – Till analysen

Intäkterna sjönk med 15% i Q1 samtidigt som lönsamheten pressades rejält. Dedicare har rejäla utmaningar både på den svenska hemmamarknaden och den viktiga norska marknaden. Dedicare-aktien har kollapsat och är ned hela 40% senaste veckan.

Afv-portföljen – Till veckosummeringen

En händelserik vecka för portföljen med flera rapporter. Ett av portföljens större innehav – Evolution – har tagit in Bet365 som kund. Serieförvärvaren Green Landscaping taktar på och Arcoma bjöd på stark tillväxt och resultatförbättring.

Börsgolvet – Till golvet

På behagligt avstånd från rapportfloden gör finanssvenskar en klubbrunda i Londons motsvarighet till Östermalm, men pratar mest Stockholmsbörs och gnäller om SSAB:s och Bahnhofs styrelser. En svensk doldis utnämns till kung av London Stock Exchange och Jacob Karlsson sprintar mot pensionen.

Investeraren – Till intervjun med Per Lekander

Tesla har börjat bromsa in på börsen och svenska hedgefondförvaltaren Per Lekander satsar nu miljardbelopp på att Tesla-aktien ska krascha. “Egentligen räcker det inte med ett ras på 90%”, säger han i en exklusiv intervju med Affärsvärlden.

Investeraren – Till intervjun med Per H Börjesson

En pågående generationsväxling är en förklaring till den höga rabatten i Spiltan, tror Per H Börjesson. Nu pekar han ut flera saker som kan minska rabatten. I en intervju med Afv berättar han också om:
✓ Köpet i Nibe: “Oroas inte ett dugg över Harald Mix”
✓ Investmentbolaget han skulle blanka nu: “Som en riskkapitalfond”
✓ Jakten på Fredrik Lundberg-bolag: “Han dubblar pengarna var femte år”

Råduppföljning – Till sammanställningen

Det var rätt att köpstämpla TF Bank som vuxit kraftigt inom kreditkort i Tyskland. Aktien steg cirka 30% över ett år. Bland omgångens neutrala råd stack Tobii Dynavox ut som mer än dubblerades.

Insiderkollen – Till sammanställningen

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Senaste veckorna har intressanta transaktioner bland annat skett i Handelsbanken, Telia, Plejd, Volvo, EQT, Volati och Investor.

Nytt poddavsnitt – Till podden AFV Analys

Daniel Zetterberg, Otto Klaar och Björn Rydell diskuterar följande i veckans avsnitt: Equinor (1:46), Electrolux (8:49), Bredband2 (11:31), Dala Energi (17:16), Readly (22:56), IPO-guiden (31:56) Embracer (34:05) och HMS Networks (43:26).

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm