Hoppa till huvudinnehållet

Utökade belåningsgrader på fonder och ETF:er

För dig som vill använda hävstång på dina investeringar har det nu blivit ännu enklare. Nordnet har under veckan ökat belåningsgraderna på hela 1 200 fonder och ETF:er.

Portföljbelåning

För dig som aktiverat portföljbelåning så kan du skapa hävstång i sparandet genom att belåna dina värdepapper. Vilken belåningsgrad varje värdepapper innehar styr hur mycket du kan belåna. Din totala gräns är den godkända kreditnivå som du fått. Att ansöka om portföljbelåning är idag helt digitalt och det kostar inget att lägga upp. Du betalar enbart för de dagar som du nyttjar belåningen och du kan alltid direkt betala ner skulden. För många investerare möjliggör detta en stor flexibilitet och handlingsutrymme. Exempelvis i samband med börsnoteringar så behöver du inte binda upp kapital utan kan använda belåningsvärdet som underlag för din teckning och sen nyttjas bara så mycket som du får tilldelning.

Samtidigt är det viktigt att förstå riskerna med belåning. Om du dina investeringar utvecklas i fel riktning så kommer du förlora lånade pengar. Man bör alltid använda belåning måttligt och vara väl medveten om riskerna det innebär. Nordnets portföljbelåning ger dig både bättre ränta och större belåningsutrymme om du har en mer diversifierad portfölj och nyttjar måttlig belåning. Dessutom har vi en intuitiv kreditsida som du hittar under fliken Mina Sidor för att du ska ha en bra överblick på dina krediter.

Värdepapper som säkerhet

Det är alltså vilka värdepapper som du har i portföljen som möjliggör hur mycket belåning du kan använda. En belåningsgrad på 85% betyder att du kan låna upp till 85 kr för varje 100 kr som du har investerat i det värdepappret. Nordnets kreditavdelning gör en bedömning av varje värdepapper och sätter en belåningsgrad. Nu senast har man sett över och satt en förbättrad belåningsgrad på 1 200 fonder och ETF:er, många värdepapper som inte hade någon belåningsgrad tidigare.

Under varje värdepapper på fliken Detaljer eller Om bolaget (när det är aktier) så hittar du information om hur mycket belåningsgrad just detta värdepapper har. Här är exempelvis populära fonder Spiltan Aktiefond Investmentbolag som har 85% belåningsgrad.

Även börshandlade fonder, så kallade ETF:er har i många fall en belåningsgrad numera också. Här är globalfonden iShares Core MSCI World som har 80% belåningsgrad.

Filtrera efter belåningsgrad

I vår aktiefiltrering och fondfiltrering så kan du välja belåningsgrad och hitta de aktier och fonder som har högst eller längst belåningsgrad. På aktiefiltreraren så hittar du under fliken Nyckeltal möjligheten att se belåningsgrad bland många andra parametrar

fondfiltreraren så hittar du detta under fliken Övrigt enligt bilden nedan.

Senaste veckan har Nordnet uppdaterat belåningsgrad på både svenska och utländska fonder och ETF:er. Har du redan kreditkonto aktiverat så kan du gå till Mina Sidor / Krediter för att se vilka möjligheter till belåning din portfölj ger just nu. Kom ihåg att tänka på riskerna med belåning, att använda det måttligt möjliggör att du kan klara av svängningarna på börsen.

Hur tänker du kring belåning? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-06-29 12:33

“Samtidigt är det viktigt att förstå riskerna med belåning. Om du dina investeringar utvecklas i fel riktning så kommer du förlora lånade pengar. Man bör alltid använda belåning måttligt och vara väl medveten om riskerna det innebär.” Det är ju inte heller bara den enskildes risktagande som spelar roll utan alla belånades sammantagna risktagande som får genomslag när det vänder neråt. Belåning av aktier som tillåts upp till 85 % betraktar jag som rent förkastligt och oseriöst. Det finns inte en chans att undvika tvångsförsäljning för dessa och som också triggas av varandra under ett “normalt” börsras som ligger på… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-07-06 14:50

Hej Aktiemarx, Tack för din kommentar, det låter som att både du och jag vill belysa riskerna med belåning. Vi premierar att man lånar måttligt genom bättre villkor och en produkt som ger mer belåningsutrymme vid lågt användande och bred diversifiering. Men vi har inte ambitionen att säga till någon vad de ska eller inte ska göra, utan vi vill ge möjligheterna till flexibilitet. Att vi tillåter upp till 85% belåningsgrad (Ofta bara breda fonder och i enstaka fall några large cap bolag med lång historik och stabil balansräkning) är en möjlighet, sen om man vill nyttja så stor belåning… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm