Hoppa till huvudinnehållet

Användbara “risk off”-indikatorer

Detta inlägg är marknadsföring.

I det här blogginlägget tänkte jag titta lite närmare på hur man kan använda olika risk on/off-indikatorer. Jag har grottat ner mig i bl a amerikanska ETF:er som trots att de inte kan handlas numera p g a Mifid2 är väldigt användbara för analyser.

Med tanke på det volatila läget på börsen kan det vara bra att ha koll på några enkla indikatorer för att bedöma risknivån. Det finns en uppsjö olika ETF:er (Exchange Traded Funds) på amerikanska marknaden, och det gör det enklare att hitta exakt de tillgångar man är ute efter att analysera. Målet är att skapa sig ett bättre beslutsunderlag för att veta om man vill vara i marknaden eller ej. Taktiken går ut på följande:

Jag vill jämföra kursutvecklingen för olika ETF:er med varandra, och därmed få ett grepp på om risken är förhöjd eller inte. Tex, det är välkänt att guld ofta handlas upp i tider av oro. Då skulle vi kunna jämföra tex ett index med guld, och mäta vilken tillgång som gått bäst tex senaste månaden.

Fler exempel på intressanta tillgångar att jämföra med varandra:

Långsiktiga ränteobligationer jämfört med guld
Jag har valt en ETF som heter TLT och som direkt speglar värdeutvecklingen för 20+ åriga ränte-“bonds”.

USDSEK jämfört med guld
Tanken är att svenska kronan som relativt liten valuta går sämre än både dollar och guld i oroliga tider.

Transportsektorn jämfört med SP500-index
Det finns en ETF som heter IYT och speglar värdet på transportsektorn. Jag jämför den med välkända SPY som är världens mest handlade SP500-ETF.

Consumer Discretionary Select Sector SPDR jämfört med Consumer Staples Select Sector SPDR
Dessa två ETF:er heter XLY resp XLP.


DB Base Metals Fund jämfört med DB USD Index Bullish Fund ETF
Dessa två ETF:er heter DBB resp UUP.

Nedan syns ett exempel på två “par” av tillgångar jämförda mot varandra. Överst har vi transportsektorn (lila kurva) och SP500-ETFen (grön kurva). När IYT gått sämre än SP500 senaste månaden får vi markeringar i diagrammet som indikerar “risk off”. Detsamma gäller för exemplet nedtill, USDSEK mot guld. Om valutan går sämre än guld senaste månaden tänds lila markeringar i diagrammet. Samma teknik kan vi tillämpa på fler “par” av tillgångar.

Transportsektor mot SP500
USDSEK mot guld

Nedan syns ett diagram med alla fem indikatorerna påkopplade samtidigt i ett litet större perspektiv. Jag har simulerat handel (i Autotrader Pro) med OMXS30-index baserat på att färre än 3 av dessa 5 riskindikatorer signalerar samtidigt. Då köper jag OMXS30. Om 3 eller fler indikatorer signalerar samtidigt säljer jag OMXS30. Mätning görs vid månadsskifte för att filtrera bort “brus”.

Nedan syns resultatet av simuleringen jämfört med OMXS30s egen utveckling sedan 2005. Vi får en bättre avkastning med riskindikatorerna inkopplade, men framför allt sjunker “draw down”, dvs den maximala procentuella nedgången i portföljen (-38% jämfört med index egen nedgång på ca 66% i finanskrisen) , och även tid i marknaden går ned från 100% till ca 64%. I skrivande stund befinner sig portföljen i “risk off”-läge (sedan 4:e januari).

Även andra typer av indikatorer indikerar skakig marknad och dåliga odds för stigande kurser närmaste tiden, bla volatilitetsindikatorn VAP (Volatility Average Points) som parkerat sig stadigt under 30 för de flesta större aktieindex sedan februari. Som sista spiken i kistan toppar genomsnittliga årscykeln ut nu i dagarna, och sommarmånaderna brukar vara svagt negativa för OMXS30 fram till månadsskiftet augusti/september. Men allt kan såklart hända, och skulle krigssituationen lösas oväntat på ett bra sätt uppstår ju helt andra förutsättningar för stigande marknad.

/Rikard Nilsson

Autostock

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm