Hoppa till huvudinnehållet

Ännu ett bolag har höjt flyttavgifterna

Ytterligare ett pensionsbolag har höjt flyttavgifterna – efter att den nya lagen om sänkta flyttavgifter infördes.

Ni som följer bloggen (och läser Dagens industri) vet att Folksam passade på att höja flyttavgifterna efter att den nya lagen, med syfte att sänka flyttavgifterna, införts. Dagens industri hakade på och uppmärksammade fallet med spararen Lars, och vips hade Folksam snart backat och sänkt flyttavgifterna igen.

Jag har gått igenom alla pensionsbolags nuvarande avgifter inom den individuella tjänstepensionen och jämfört dem med de avgifter de hade innan den nya lagen infördes vid årsskiftet. Den lag som regeringen menade skulle sänka flyttavgifterna. Jag har använt mig av de uppgifter som bolagen själva skickar in till Konsumenternas.se , en utmärkt jämförelsesajt jag gärna rekommenderar.

De flesta har sänkt

Glädjande kan man konstatera att de flesta pensionsbolag faktiskt har sänkt sina avgifter efter att den nya lagen trädde i kraft (numera också Folksam efter att man backade).

Länsförsäkringar, en av de aktörer som haft högst flyttavgifter, har sänkt sin rörliga avgift för både fond och trad inom den individuella tjänstepensionen från 1-5 % till 0-3 %.

Också Skandia har agerat. Istället för att i vissa fall ta ut avgifter på 1-4 procent vid flytt, utan tidsgräns, så ligger avgifterna nu på 1-2 procent (i upp till 10 år), både för fond och trad.

Men det finns ett bolag där flyttaren i vissa fall får höjd avgift  – Movestic.

Från 1 till 2 %

Före årsskiftet kostade en flytt för Movestics kunder 1 procent av kapitalet år 1-5 och 0,5 procent av kapitalet efter år 6. För flytt som inte föregåtts av rådgivning av fristående förmedlare kostade en flytt 3 procent år 1-5 och 1,5 procent efter år 6.

Nu ser det dock annorlunda ut. Efter årsskiftet kostar en flytt 2 procent år 1-5 och 1 procent år 6-10. Avgiften sänks därmed för flyttar som inte föregåtts av rådgivning från förmedlare.

Men en stor grupp flyttare ser alltså ut att få en dubblering av flyttavgiften!

Beräkningsgrunden har dock ändrats. Flyttavgiften tas hos Movestic efter årsskiftet ut på inbetalda premier, och inte på hela flyttkapitalet. Det kan i någon mån verka rimligare egentligen, eftersom detta ju handlar om just anskaffningskostnader.

Men eftersom det handlar om en fördubblad avgift i procent (från 0,5 till 1 procent och från 1 procent till 2 procent) så behöver kapitalet öka med inte mindre än 100 procent i värde för att den nya avgiftsstrukturen inte ska bli dyrare än den tidigare. I alla andra scenarier än en värdeökning med 100 procent leder Movestics nya avgiftsstruktur till högre flyttavgifter för spararen.

För att inte tala om vad som händer om börsen faller, och kapitalet minskar i värde. Då är det fortfarande det inflyttade kapitalet som Movestic baserar sina flyttavgifter på.

Exempel:

Spararen Maud flyttar 1 miljon kr i tjänstepension till Movestic. Hon sparar sedan 2000 kr i månaden i fyra år. Därefter vill hon flytta försäkringen. Så mycket får hon betala i flyttavgift till Movestic.

Om börsen utvecklas 5 % per år:

Sparkapital efter 4 år: 1320000 kr

Flyttavgift med gamla avgiftsstrukturen: 13200 kr (1320 000 X 1 %)

Flyttavgift med nya avgiftsstrukturen: 20000 kr (1000 000 X 2 %)

Om börsen utvecklas 8 % per år:

Sparkapital efter 4 år: 1473000 kr

Flyttavgift med gamla avgiftsstrukturen: 14730 (1473000 kr X 1 %)

Flyttavgift med nya avgiftsstrukturen: 20000 kr (1000000 X 1 %)

Om börsen faller med i snitt 3 % per år:

Sparkapital efter 4 år: 975000 kr

Flyttavgift med gamla avgiftsstrukturen: 9750 kr (975000 X -3%)

Flyttavgift med nya avgiftsstrukturen: 20000 kr (1000000 X 2 %)

Fotnot: Uträkningarna bortser för enkelhetens skull från avgifter (skal- och fondavgifter) under spartiden.

Som vi på Nordnet länge krävs; det behövs ett avgiftstak i kronor och ören för att flyttavgifterna ska bli begripliga för spararna. Det är vägen till en fungerande flytträtt. Flytträttsklockan tickar.

Läs gärna spararen Lars historia, om du ännu inte gjort det, här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-02-18 13:48

Movestic has increased the fixed fee also. From 500 SEk to 630 SEK

Anonym
Anonym
2020-02-17 17:01

Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm