Hoppa till huvudinnehållet

Spararen Lars har fått högre flyttavgift – efter Bolunds nya lag

Jag fick idag ett mejl från spararen Lars, och det han skrev förbluffade mig. Efter att lagen om en mer effektiv flytträtt för pensioner infördes vid årsskiftet – i regeringens ursprungliga tappning – med syftet att sänka flyttavgifterna, så har flyttavgiften för Lars ökat. Detta med inte mindre än 30 000 kronor. Pensionsjätten ifråga hänvisar den höjda flyttavgiften till regeringens nya lag.

I november förra året kastade riksdagen i praktiken regeringens förslag på en mer ”effektiv” flytträtt på soptippen. Förslaget gick ut på att pensionsbolag ges rätt att ta ut en flyttavgift motsvarande de anskaffningskostnader man haft, och detta i upp till tio år.

Otillräckligt, menade övriga partier, som i enlighet med Nordnets krav krävde betydligt tuffare regler för att få ned flyttavgifterna. I ett tillkännagivande ombads regeringen återkomma ”skyndsamt” med bland annat ett avgiftstak för flyttavgiften.

Men för att få flera viktiga bitar på plats, främst de skattemässiga, röstade riksdagen ändå formellt igenom regeringens ursprungliga och otillräckliga förslag. Men bara alltså med kravet att förslaget måste förbättras betydligt inom en snar framtid. Den nya lagen infördes den 1 januari 2020.

Flyttavgiften har ökat med 30 000 kr

Nu visar det sig att regeringens ursprungliga förslag inte bara var otillräckligt av den anledning att det skulle möjliggöra ett fortsatt högt avgiftsuttag för den som vill flytta sin pension. Det har i enskilda fall gett pensionsbolag utrymme att ÖKA avgiftsuttaget och HÖJA avgifterna.

Pensionsspararen Lars skriver till mig att han för ett år sedan önskade flytta sin pensionsförsäkring från en av de stora pensionsjättarna till ett mindre pensionsbolag. Men flyttuppdraget blev liggande så någon flytt blev aldrig av. Lars fick dock veta att flytten skulle kosta 1 procent av det totala värdet på pensionsförsäkringen.

Nu, efter att ny lagstiftning införts som syftar till att sänka flyttavgifterna, vill Lars göra ett nytt försök att flytta sin pensionsförsäkring. Samma pensionsförsäkring, från samma pensionsjätte.

Han får då beskedet att flytten nu kommer att kosta 3 procent av försäkringens värde, istället för som tidigare 1 procent. Pensionsjätten skriver att man ”justerat” flyttavgifterna ”till följd av ändrad lagstiftning.

För Lars innebär det att hans flytt nu, efter lagändringen, blir 30 000 kronor dyrare.

Regeringen för naiv

En lag som alltså skulle göra det billigare för svenskarna att flytta sina pensioner har alltså inneburit det motsatta. Åtminstone i det här fallet. Hur många fler som drabbats vet vi inte än.

Lars fall visar med all önskvärd tydlighet att regeringen var på tok för naiv när man trodde att den här lagstiftningen skulle räcka för att få ned avgifterna. Finansmarknadsminister Per Bolund försvarade förslaget i en artikel i SvD så sent som i december. På Nordnet förstod vi tidigt att den här lagstiftningen, som ger pensionsbolagen möjlighet att täcka upp för utbetalade provisioner, skulle resultera i fortsatt höga avgifter, och det var därför vi under fjolåret slogs med näbbar och klor för att få politikerna att förstå hur otillräckligt förslaget egentligen var.

Den andra aspekten i Lars fall är förstås den totalt havererade kundnyttan, moralen, etiken och fingertoppskänslan i den aktuella pensionsjättens agerande. Det handlar om ett av våra absolut största pensionsbolag, som i debatten hårdnackat försvarat regeringens förslag som tillräckligt. Nu förstår vi varför. Lagen gjorde att bolaget hittade utrymme att höja avgifterna – ett utrymme man var snabb att ta.

Avgiftstak och borttagna hinder

Kära Per Bolund, det här är pensionsbranschen. Jag tror inte att du med regeringens förslag ville se detta. Jag tror att du hade ett ärligt uppsåt och verkligen vill se lägre flyttavgifter. Problemet är att det inte går att vara så naiv som den nya lagen visade prov på.

Det är därför vi på Nordnet så länge förespråkat ett avgiftstak, helst uttryckt i kronor och ören. Annars är detta vad som händer. Lagstiftaren måste gå åt betydligt hårdare. Som tur är ska regeringen göra just detta, efter krav från riksdagen. Men klockan tickar, och pensionsbolaget ifråga passar på att kräma ur det sista i termer av flyttavgifter medan man kan.

Men inte bara det. Lars berättar att med beskedet om höjda flyttavgifter kom ett följebrev, som han uppfattade som hotfullt. I det deklarerades att Lars får 15 dagar på sig att ångra sig om han nu avskräcktes av de högre flyttavgifterna.

”Bekräftelsebrev” och annat ofog som syftar till att stoppa en flytt måste bort. Lagstiftaren måste vid sidan av ett avgiftstak också se till att hinder som dessa undanröjs.

Lars fall visar att ett avgiftstak och åtgärder för att ta bort hinder och krångel är akut.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer