Hoppa till huvudinnehållet

Aktieexperterna om börshösten

Nu börjar börshösten på riktigt och jag passade på att fråga några vassa aktieexperter om deras tankar inför framtiden.

För att få lite mer klarhet i den börshöst som vi står inför så ställde jag följande frågor till Peter Benson från Börsplus samt Jonas Olavi från Alfred Berg och Christoffer Ahnemark och Carl-Henrik Söderberg från Aktiespararna.

Det råder olika uppfattningar om de moln som syns på börshimlen. Det finns farhågor med avmattning i ekonomin, men samtidigt har vi starka stimulanser från centralbankerna. Läs nedan vad som sägs om både Brexit, defensiva aktier, banker, guld och annat som är värt att hålla koll på under hösten.

Har du en positiv eller negativ utblick av svenska börsen framöver?

Benson:

Jag har rätt starka känslor åt båda hållen. Å ena sidan finns det mycket som luktar börstopp och annalkande lågkonjunktur. Och kanske inflation som får genomslag på långräntan till slut? Å andra sidan vräker centralbankerna på med gratispengar och politikerna verkar gasa både i USA, Sverige och på många andra håll. Nettot är att jag, som så ofta förr, inte har någon stark uppfattning om börsen. Jag säger som JP Morgan sa för 100 år sedan när folk frågade hur han trodde börsen skulle gå: ”It will fluctuate”.

Olavi:

Jag har en förnyat positiv syn på marknaden av ett par anledningar. Dels har räntorna fallit på och inte minst i USA där det fallit från drygt 3,20 till under 1,50 på kort tid. Detta ger mer i plånboken för amerikanska hushåll som kan omförhandla sina lån, vilket också bör vara gynnsamt för husprisutvecklingen. Trump vill vinna valet nästa år och kommer att göra vad han kan för att hålla börsen på gott humör. Positioneringen är försiktig, men egentligen inte så negativ som man kan tro. Snarare villrådig. Sentimentsindikatorerna är nedkörda och överraskningsindex befinner sig på låga nivåer. Och slutligen så stimulerar centralbanker igen, vilket åter kommer stimulera sentiment och därmed risktagande.

Ahnemark:

Följer man nyhetsrapporteringen och framåtblickande makrodata talar det mesta för en fallande svensk aktiemarknad kommande halvåret. Den ekonomiska avmattningen är bredbaserad och nedväxlingen känns i många länder, inte minst i Tyskland där industrins framtidstro är stukad och indikatorerna pekar rakt ned i källaren.

Knäckfrågan är hur illa den här nedgångsperioden kommer att bli. Ligger en mild eller en djup recession i korten? Mycket talar för det sistnämnda. Det är enkelt att skissa på skräckscenarier inför hösten. Den svenska ekonomin är särskilt sårbar.

Söderberg:

Dagens volatila börsläge är svårnavigerad, helt klart, men jag lutar ändå åt det negativa hållet.Det går inte att blunda för att det alltjämt finns ett flertal variabler som kan väntas fortsätta sätta press på börsen. Makrostatistiken är fortsatt usel, nu senast viktiga ISM-siffran från USA och oron för recession tar ett allt starkare grepp om investerare. Osäkerheten kring Trump och handelskriget lever kvar, likaså oron för en inbromsning i kinesisk ekonomi.

Det som å andra sidan är positivt med det negativa nyhetsflödet är att centralbankirer och politiker känner press att stimulera ekonomin än mer. Positiva överraskningar i form av mer stimulativ penning- eller finanspolitik än väntat är därför inte långsökt. Det är sannolikt något som är nödvändigt för att positivare sentimentet och aptiten på risk ska bibehållas på börsen under en lite längre period.

Vilka aktier/tillgångar/sektorer ser du störst potential framöver och varför?

Benson:

Svaret blir helt binärt beroende på vad man tror apropå resonemanget i förra frågan. Tror man vi är nära en topp så finns nästan inga aktier som kommer bli vinnare i absoluta tal. Och traditionellt ”defensiva” aktier är ofta redan snordyra. Tror man festen fortsätter så tror jag även det blir ganska allmänt och brett.

Olavi:

Om man håller med på mitt resonemang att bättre tider väntar är cykliska aktier förstås intressant och i fallande rangordning framstår Atlas, Sandvik, ABB och Volvo som intressanta, av varierande anledningar. Om tiderna förbättras så känns bankerna också för lågt värderade givet den samhällsnytta de trots allt gör och på den förräntning på kapitalet de lyckas med. Slutligen tror jag att fastigheter är fortsatt intressanta och aggregerat handlas de på 113% av EPRA-Nav på årets prognoser men till 103% på nästa års prognoser. Och då finns det helt plötsligt flera fastighetsbolag som framstår som intressanta och som handlas under EPRA-NAV.

Ahnemark:

Realtillgångar är ett tema som jag länge har rekommenderat till våra medlemmar. I år har den tesen fungerat väl med spektakulära uppgångar för fastighetssektorn i Sverige. Vissa fickor av den marknaden ser nu ansträngd ut värderingsmässigt, men yield-kompressionen är något som lär fortsätta. Med en växande andel obligationer som handlas till negativ ränta ökar attraktionskraften hos bolag med förutsägbara kassaflöden. Där har fastighetssektorn en särställning, likaså andra obligationsliknande aktier.

Jag gillar även bolag med en tydlig tillväxtagenda, helst med global potential. I en miljö av blek BNP-tillväxt och bestående lågt ränteläge är en tydlig, flerårig tillväxtprofil väldigt värdefull. Här gäller det att lyfta blicken några år och inte skrämmas av kortsiktig volatilitet i aktiekursen eller resultatet på nedersta raden för den delen. Det tar tid att bygga bra bolag, tålamod krävs.

Sektorer att undvika är storbanker, vissa segment inom den mest cykliska verkstadsindustrin samt spelbolag. Om det vill sig riktigt illa kommer kreditförlusterna att ticka uppåt för storbankerna kommande kvartal. Det sker alltid med en viss eftersläpning. Verkstadsindustrin i Sverige har klarat sig skapligt på senare tid, men där kommer verkligheten snart att kännas av. Spelsektorn är en iskall bransch efter den svenska spelregleringen och det är svårt att se vad som skulle vända den illröda trenden i dagsläget.

Söderberg:

Det är inget snack om att defensiva aktier varit hett senaste tiden i takt med en stigande konjunkturoro. Mycket kapital har förflyttats från cykliskt till defensivt och det har avspeglats i kurserna och likaså värderingarna.

Vi kan nog inte förvänta oss någon kursdubbling i närtid i dessa stabila pjäser men förutsägbara intäkter, stabila vinster, starka balansräkningar och god historik lockar i dagens turbulenta och ovissa marknad. Detta trots en försämrad risk/reward efter senaste tidens överlag starka uppgångar.

Samtidigt, tillväxt är alltjämt en bristvara på börsen och bolag som fortsätter att leverera kommer också att belönas. Leta tillväxt!

Vilka stora händelser håller du extra koll på under hösten och vilken påverkan kan de ha på börsen? Brexit, handelskriget, avmattning i ekonomin?

Benson:

Brexit tror jag är oerhört invägt och att det inte får så stor effekt som alla nu, ofta av privatideologiska skäl, påstår. Handelskrig kan ha mycket större betydelse men på längre sikt. Även om det kommer märkas på börsen dagligen beroende på om Trump twittrar arg eller nöjd. Allt kokar ner till om vi får se en riktig lågkonjunktur eller ej. Nyckeln till det globalt är nog Kina.

Olavi:

Handelskriget är det viktigaste för att det är ett utnötningskrig, som om det håller på länge eller eskalerar kommer få stora efterverkningar på sentiment och på tillgångspriser i förlängningen. Brexit kan både hjälpa och stjälpa. Det uppstår ett visst stök, men brittiska aktier är av politiska anledningar så underviktade det bara går. Kanske blir England den marknad man skall vara på under 2020?

Ahnemark:

Handelskonflikten mellan USA och Kina är tveklöst en stor kursdrivare. Nya besked kommer varje vecka, men det går inte att komma ifrån att spänningen ökar kontinuerligt mellan de två stormakterna. Likt en jordbävning eller ett vulkanutbrott, är frågan när kommer den stora urladdningen kommer och all uppdämd energi frigörs.

Jag kommer även att bevaka utvecklingen på den svenska arbetsmarknaden. Än så länge har vi lyckats undvika varselvågen, men riskbilden är förhöjd. Stigande arbetslöshet riskerar att få betydande effekter på svensk ekonomi, bankerna och på detaljhandeln denna gång. Den rekordsvaga svenska kronan signalerar att något stort är på gång.

Söderberg:

Trumps twitterkonto får man såklart lov att följa. Det finns ingen enskilt större ”market mover” än det just nu. Handelskriget har redan haft stora konsekvenser på såväl handel som investeringsvilja och sedermera framtida tillväxtförutsättningar.

Hushållens konsumtion är en viktig stöttepelare i ekonomin och blir extra viktig att hålla koll på i takt med att konjunkturen fortsätter att takta ned. Fortsatt låg arbetslöshet, dämpad inflation och låga räntor är huvudvariabler för att konsumtionstrenden ska fortsätta hålla sig uppe eller åtminstone röra sig sidledes. Det är viktigt för börsen.

Vad är dina tankar om Cykliska vs Defensiva aktier? Kyls ekonomin av nu, eller får vi starka stimulanser nog att hålla uppe skeppet? Har fastighetsbolagen redan sett sin uppgång eller finns det mer att hämta? Och tror du verkligen Benson får rätt i att marknaden kommer fluktuera?
Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.

Läs mer om aktier här.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm