Hoppa till huvudinnehållet

Airbnb till börsen

Året 2020 har varit jobbigt för turismindustrin men Airbnb ser ut att ha klarat sig någorlunda lindrigt undan. Nu är man börsaktuell från idag.

Ännu ett amerikanskt techbolag till börsen

Airbnb är världens största hotellkedja utan att de äger ett enda hotellrum. Det finns över 4 miljoner rum tillgängliga via plattformen i över 220 länder kan jag läsa i prospektet inför börsnoteringen.

Airbnb är en plattform där man själv kan hyra ut ett rum, sin lägenhet eller hela huset om man vill. Kunden för Airbnb är med andra ord både personen som bokar en övernattning och personen som hyr ut sin bostad. Även juridiska personer kan hyra ut rum/yta via plattformen. Fokuset för bolaget är att erbjuda en så smidig digital lösning som möjligt för att göra resande ännu enklare.

Startades 2007 och likt många av de andra amerikanska teknikorienterade bolagen så har Airbnb vuxit kraftigt. Under 2018 genererade man 29,4 miljarder dollar i “Gross booking value” och den siffran steg till 38 miljarder under hela 2019.
Detta är alltså den totala summan för alla bokningar via plattformen, men intäkten går ju primärt till personen som hyr ut sin bostad. Airbnb tar en liten procentuell avgift på varje övernattning.
Omsättningen för Airbnb landade 2018 på 3,7 miljarder dollar samt för 2019 på 4,8 miljarder dollar.

2020 har varit en ordentlig kalldusch. För 9-månaders perioden fram till sista september är Gross bookning value på 18 miljarder vilket motsvarar en omsättning för Airbnb på 2,5 miljarder.

Börsnotering – värdering

Vinst finns det inte att prata om, det är ju ett teknikbolag med fullt fokus på att växa och även detta är anledningen till börsnoteringen. Värderingen kommer landa på ungefär 35 miljarder dollar om man räknar i det övre spannet av erbjudandet.
Det är i storleksordningen av ett svenskt industribolag (Ungefär som ett Sandvik, Volvo eller Hexagon något avrundat).

Framtiden för turismnäringen

Jag har själv testat Airbnb flera gånger och det går givetvis hitta både fantastiska boenden och även riktigt dåliga. Ofta är det priset som lockar då du bor i någons hem istället för ett hotellrum.
Detta är inte nödvändigtvis något dåligt, i många fall hittar man alla de bekvämligheter man själv har hemma och saknar på ett hotellrum.

Nästa generations resenärer uppskattar att kunna boka allt via en app, där du ser betyg från andra resenärer och dessutom kan du använda din hyresvärd som guide för sevärdheter i området. Kom ihåg att Airbnb´s kunder är både resenären och hyresvärden. Hyresvärden har all anledning att göra ett gott intryck för att få höga betyg från resenären, för att i sin tur locka fler som bokar framöver.
Detta bäddar för att man får en god upplevelse, istället för en halvtrött receptionist i hotellobbyn som kan max 5 ord på engelska. Premiumhotell kommer alltid ha bättre service, men för den prismedvetna resenärer kommer Airbnb vara ett rimligt alternativ.

Framtiden då? Ja, som med de flesta amerikanska teknikbolag så är inte vinst något man eftersträvar utan tillväxt på försäljningen är fokus. Man tycks ha bra momentum efter 13 år, med en tillfällig svacka iår. När pandemi-locket släpper finns det förmodligen många resesugna människor där ute.
Här finns prospektet för den som är intresserad, första 27 sidorna ger en ganska bra inblick. Aktien börjar handlas idag på NASDAQ i USA, under tickern ABNB.

Investerarprofessorn Aswath Damodaran gjorde en bra och rimlig analys av aktien inför noteringen. För den riktigt intresserade är denna mycket sevärd.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer