Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Information kring värdepappersutdelning från AMC

AMC har, på dess bolagsstämma, röstat igenom en värdepappersutdelning av AMC preferred Equity unit (här översatt till unit av preferensaktie i AMC). Utdelningen innebär att en aktie i AMC vid avstämningsdatumet fredag 19e augusti ger en unit av en preferensaktie i AMC, uniten kallas APE.

Bolaget planerar att notera Ape på NYSE (New York Stock Exchange) på måndag 22 augusti 2022.

Kommer aktieägare i AMC hos Nordnet få ta del av utdelningen?

Ja, ägde man AMC på inkdagen, 19e augusti, så kommer man ta del av utdelningen av APE. Som kund behöver man inte vidta några åtgärder, Nordnet bokar in värdepapperet på kontot. Utdelningen kommer göras med en så kallad sen avstämningsdag, d.v.s att avstämningsdagen är innan exdagen som är 22a augusti. Först 22a augusti kan man sälja AMC och fortfarande få rätt till värdepappersutdelningen.

2022-08-22: Om du köpt dina AMC-aktier innan detta datum så kommer du värdepappersutdelningen.

2022-08-22: Om du sålt dina AMC-aktier innan detta datum kommer du inte få värdepappersutdelningen.

Kommer man kunna handla Ape när NYSE öppnar på måndag, 15:30?

Nordnet kommer inte tillhandahålla handel i APE. Om du fått instrumentet som en utdelning från AMC så kommer du däremot kunna sälja, däremot inte köpa fler. Anledningen till att man inte kan köpa instrumentet hos Nordnet är för att det är ett komplext värdepapper som faller under den europeiska regelverket PRIIP. PRIIP ställer krav på att kunder måste erbjudas faktablad på lokalt språk (d.v.s. svenska för kunder i Nordnet Sverige) när de handlar komplexa värdepapper. Här kan du läsa mer om PRIIP.

För de tysknoterade AMC-aktierna så förväntas utdelningen bokas in omkring 2022-08-24.

Kommer detta påverka den ursprungliga aktien i AMC?

Antalet aktier i AMC kommer kvarstå på kontot. I dagsläget saknar vi information om ifall delar av anskaffningsvärdet kommer fördelas mellan AMC och Ape och hur transaktionen ska beskattas. 

Äger jag mina aktier i AMC och kan rösta i framtida bolagsstämmor?


Ja, du äger dina aktier som du håller på en AF eller ISK i ditt namn. Däremot tillämpar Nordnet, liksom många andra banker, förvaltarregistrering av aktier. Det innebär att mot de olika värdepappersförvaren (exempelvis euroclear i Sverige) står Nordnet som ägare men där vi sedan uppehåller en ägarförteckningslista mellan oss och dig som slutkund. Du står alltså inte med ditt namn som direktregistrerad i aktieboken. För svenska värdepapper registrerar Nordnet alla våra slutkunder som direktägare av aktierna inför bolagsstämmor så att våra kunder har möjlighet att delta och rösta för sina aktier. Detta kan vi även erbjuda, vid önskemål och mot en kostnad, för värdepapper inom EU. Utanför EU så har vi ej de tekniska möjligheterna att göra den typen av rösträttsregistrering

 

Texten kan komma att uppdateras med fler frågor och svar.

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm