Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Hur fungerar den norska källskatten på utdelningar?

1 januari 2019 höjdes den utländska källskatten på utdelningar från norska aktier med 10 procentenheter, från 15% till 25%. Totalt blir skatten på utdelningen då 25 % på ISK, IPS och försäkringskonton, samt 30 % på aktie- och fondkonto. På aktie- och fondkonto kommer därefter Skatteverket att dra ytterligare 10 % i skatt på utdelningen i din deklaration. 

Om du äger norska aktier på ett aktie- och fondkonto, ISK eller IPS 
Då har du möjlighet att från det norska Skatteverket begära tillbaka de extra 10 % som dras i skatt på utdelningarna. Du kan årligen begära tillbaka skatten, dock tidigast 4 månader efter utdelningen betalats ut. Man kan maximalt söka tillbaka skatt upp till 5 år. Gränsen går från det inkomstår då du erhållit utdelningen. 

Om du äger norska aktier på en kapitalförsäkring, pensionsförsäkring, kapitalpension eller tjänstepension 
Då behöver du inte begära tillbaka skatten själv, då gör vi det åt dig. Det beror på att Nordnet Pension står som ägare till värdepapper som finns på försäkringsprodukter. 

Kräv tillbaka norsk skatt

Detta gör du genom att skicka in nedan dokument direkt till norska skatteverket. Det finns även ett digitalt formulär, men då detta inte går att signera med (svenskt) BankID så hänvisar vi till dokumenten nedan som du skickar via post.

  1. Application for refund of Norwegian withholding tax under a Double Taxation Treaty (se blankettguide längre ner)
  2. Ett kontoutdrag från Nordnet där de utdelningar du begär återbetalning för finns registrerade. Kontakta Nordnet via meddelande från inloggat läge alternativt telefon för att få ett kontoutdrag.
  3. Ett hemvistintyg från det svenska skatteverket som intygar att du var skatteskyldig i Sverige de år du fick utdelning. Du beställer hemvistintyg här.

 

Detta skickar du sedan till norska skatteverket på nedan adress:

Skatteetaten
Postboks 9200 Grønland
0134 OSLO
NORWAY

 

Guide till att fylla i blanketten ” Application for refund of Norwegian withholding tax under a Double Taxation Treaty”

Blanketten för att begära återbetalning behöver fyllas i och signeras av dig som kund, utöver blanketten behöver du bifoga ett kontoutdrag från Nordnet där de utdelningar du begär återbetalning för finns registrerade samt ett hemvistintyg från det svenska skatteverket som intygar att du är skattskyldig i Sverige.

 

1. Under punkt 1 behöver du fylla i fullständigt namn, personnummer, adress, e-mail, telefon.

2. Under punkt 2 ska inte något fyllas i om du agerar för egen räkning.

3. Under punkt 3 ska du ange att din ansökan avser dubbelbeskattningsavtalet mellan Norge och Sverige.

4. Under punkt 4 ska inte något fyllas i, däremot behöver du bifoga ett hemvistintyg. 

5. Under punkt 5 behöver du fylla i samtliga fält som efterfrågas. Under delen som avser "VPS (CSD) account no." anger du Nordnets VPS-konto 117103000842. Glöm inte att även bifoga ett kontoutdrag på de norska utdelningar du har tagit emot under perioden för återkravet.

6. Under punkt 6 behöver du fylla i betalningsuppgifter på det bankkonto som du önskar att norska skatteverket återbetalar skatten till. Din bank kan hjälpa dig med den informationen då Nordnet inte tar emot utlandsbetalningar sedan juni 2017. Observera att din bank måste kunna ta emot NOK.

7. Under punkt 7 behöver du signera och datera blanketten.

 

*För försäkrings- och pensionsdepåer kommer Nordnet Pension att kräva tillbaka skatten.

 

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka